Fasete za zube

fasete za zube

Popularan tretman u estetskoj  stomatologiji je fasetiranje zuba. Sve je više osoba koje koriste ovu stomatolišku uslugu  u cilju dobijanja što lepšeg osmeha. Materijali koji se koriste za fasetiranje zuba su tokom godina zahvaljujući napredovanju tehnologije poboljšani što za posledicu ima  povećanje broja korisnika porcelanskih faseta za zube.

Jedna od najvećih prednosti faseta za zube je da nema nikakve štetne efekte po oralno zdravlje pacijenata. Fasetizacija zuba je najmanje invazivan tretman koji ne utiče na zdravlje zuba i desni.

Fasetama se mogu tretirati zubi koji su nepravilnog oblika, prebojeni, oštećeni velikim karijesom, starim kompozitnim ispunima. Idealno su  rešenje za trajno prebojene zube.

Fasete  za zube predstavljaju  jednokratno rešenje sa dugotrajnim rezultatima za pacijenta i  imaju veliku prednost u odnosu na tretman izbeljivanje zuba u smislu dugoročnih rezultata.

Za izradu keramičkih  faseta potrebne su  Vam  dve do tri posete zubaru.

Izrađene  su od  veoma otpornog materijala pa zato mogu dugi niz godina da ostanu na svom mestu. Nikakve specijalne mere zaštite faseta nisu potrebne. Redovna oralna higijena, upotreba četkice i paste za zube i dentalnog konca su sasvim dovoljni.

Keramičke fasete nude brojne pogodnosti koje ih čine jednim od najboljih estetskih tretmana u stomatologiji.

Fasete za zube pružiće Vam estetsku transformaciju osmeha  uz minimalno skidanje tvrdih zubnih tkiva.

Indikacije za ovu vrstu protetske nadoknade su brojne, sa mogućnošću  postizanja izuzetnih estetskih rezultata.

U zavisnosti od vrste materijala koji se koriste za proizvodnju faseta, fasete možemo podeliti u dve grupe. Keramičke i kompozitne fasete.

Obe vrste faseta imaju  i svoje mane i vrline,  ali  cilj  im je isti. A to je popravljanje nedostataka prirodnih zuba u cilju  dobijanja što boljeg estetskog efekta.

Keramičke ili kompozitne fasete?

I jedne i druge imaju svoje „za“ i „protiv“. Keramičke fasete  su popularnije i dugo godina i najprodavanije. Fasete izrađene od kompozita su sklone bojenju i vek trajanja im je mnogo manji  u odnosu  na keramičke  fasete.

Keramičke fasete iziskuju mnogo više truda, vremena i novca, ali traju duže a uz to  nude mnogo prirodniji izgled zuba,  i postiže  se više u vizuelnom smislu.

Na Vama je za koje ćete se fasete  za zube odlučiti.

Posted in Zubna protetika | Tagged , , , , | Comments Off

Dentalni implanti

dentalni implanti

Implantologija se iz dana u dan razvija neslućenom brzinom. Ova metoda saniranja bezubosti pokazala se sigurnom i pouzdanom. Zubni implanti dana se  prave od  titanijuma visoke čvrstoće i ostvaruju organsku vezu sa kosti za samo nekoliko nedelja.Za nadoknadu jednog ili više izgubljenih zuba najbolje rešenje su dentalni implanti. Titanijumski šraf koji se ugrađuje u kost vilice i srasta sa njom naziva se implant. Dentalni  implanti su idealno rešenje za pacijente koji su izgubili zube  usled parodontoze, neuspešnog lečenja zuba, traume ili nekog drugog razloga.

Ugradnja  dentalnih  implanta se radi u sledećom slučajevima:

-Za nadoknadu jednog nedostajućeg zuba. Ugrađuje se jedan implant na koji se postavlja keramička krunica.

- Za nadoknadu više zuba ugradjuju se implanti koji služe kao nosači zubnih mostova.

- Kod potpune bezubosti ugradnjom implanata je moguća izrada zubnih mostova koji će  nadoknaditi sve zube ili izrada komfornih i stabilnih zubnih proteza.

Prednost dentalnih implanta u odnosu na druge protetske nadoknade poput mostova i proteza ogleda se u sledećem:

-Izgled i osećaj koji  pacijenti sa ugrađenim implantima imaju  identičan  je prirodnim zubima. Dentalni implant čvrsto srasta sa viličnom kosti i na taj način sprečava se gubitak kosti  kao i povlačenje desni. Gubitak kosti I povlačenje desni se često javlja  kod  zubnih mostova i ispod  totalnih proteza.

- Dentalni implanti Vam pružaju komforom i veće samopouzdanje.

Ugradnja dentalnih implanta se izvodi u lokalnoj anesteziji i potpuno  je bezbolna. Nakon ugradnje , prva dva dana  prisutan je blag bol koji će nestati upotrebom analgetika.?

Vaši prirodni zubi zahtevaju održavanje redovne  oralne higijene i redovne kontrole kod stomatologa pa tako i dentalni implanti zahtevaju potpuno isti ili  viši nivo brige i održavanja. Redovno pranje zuba, upotreba zubnog konca, redovne kontrole kod stomatologa su uslov da bi vam dentalni implanti trajali što duže.

Ugradnja zubnih implanta je  jedno od najboljih rešenja u estetskoj stomatologiji.

Procenat uspešnosti ugradnje dentalnih implanata je 95%.  Ovako visoki procenti uspešnosti  ugradnje svrstavaju dentalne  implante među najuspešniji zahvat u estetskoj stomatologiji.

Najbolja strana dentalnih  implanta je da nisu podložni kvarenju poput prirodnih zuba.

Jedna od najefikasnijih i najdugotrajnijih opcija kao zamena za prirodni zub su  zubnii implanti.

Posted in Zubna protetika | Tagged , , , , , | Comments Off

Kolika je uspešnost ugradnje zubnih implantata?

zubni implantati

Sa zubnim implantatima koji  su po izgledu I funkciji identični vašim prirodnim zubima  dobijate stabilnu,  I trajnu  estetesku nadoknadu zuba. Već više od trideset godina  u upotrebi su zubni implantati. Nekada, dok implanti nisu bili u potpunosti ispitani I novim tehnologijama usavršeni u narodu je vladalo mišljenje da oni nisu dobri, da ih organizam odbacuje, da se teško primaju. Danas je situacija mnogo  drugačija, Uspešnost  zubne implantacije kreće se I do   100% uz pravu indikaciju,  dobro opšte stanje pacijenta i savršenu  oralnu higijenu. Kolika će biti uspešnost ugradnje zubnih implantata zavisi od  opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, količini i kvalitetu kosti u koju se implant ugrađuje, održavanju oralne higijene. Ugradnja implantata predstavlja  rutinski zahvat, potpuno bezbolan, jer se radi u lokalnoj anesteziji.   Zubnim  implantatima se rešava nedostatak jednog ili više zuba, kao I potpuna bezubost , pri čemu implant služi kao nosač za protetske nadoknade. Zbog čvrstoće i stabilnosti implantati su idealni nosači  za protetske nadoknade. Ugradnjom  zubnih implantata u bezube vilice omogućava se  mnogo komfornije nošenje proteza koje su oslonjene  na implantate i  pacijentima daju osećaj komfora I  sigurnosti tokom žvakanja i govora. Ne izazivaju iritaciju kao mobilne proteze. Zubni implantati se izrađuju od čistog titanijuma ili njegovih legura. Titanijum je biokompatibilni meterijal  I  ima osobinu da ga organizam prihvata I ne izaziva neželjene reakcije.  Iste ove osobine poseduju i implanti izrađeni od cirkon keramike. Koriste  se za nadoknadu izgubljenih prednjih zuba, i pružaju bolje estetske rezultate.

Cene implanta mogu da variraju. Razlog razlikama je zapravo u samoj nabavnoj ceni implanta.

Nobel Biocare, Straumann, implanti  jesu najskuplji na tržištu,  imaju i visoke  cene ali su svakako garancija kvaliteta. Već više decenija  pacijenti  u celom svetu koriste zubne implantate ovih proizvođača.  Oba ova proizvođača zubnih implantata daju doživotnu garanciju na ugrađene implantate.

Uz redovne  šestomesečne posete stomatologu I pravilno održavanje oralne higijene koja je izuzetno važna   implantati mogu trajati doživotno. Danas zubni implantati postaju najoptimalnija terapija gubitka zuba. Povećavaju zadovoljstvo pacijenata, I daju im veće samopouzdanje.

Posted in Zubna protetika | Tagged , , , , , | Comments Off

Prednosti bezmetalnih keramičkih krunica

bezmetalne keramičke krunice

Prednosti  bezmetalnih keramičkih krunica su mnogobrojne. Jedna od prednosti je  izuzetna estetika koja se  odlikuje prirodnošću  protetske nadoknade u pogledu boje, oblika, svetlosne propustljivosti . Druga prednost je kompjuterska preciznost izrade, smanjena iritacija desni, olakšano čišćenje zuba i okolnog tkiva. Bezmetalne keramičke krunice  odlikuje I  vrhunski kvalitet materijala od kojih su izrađene. Odsustvo ,,sivog ruba” iznad krune to jest  eliminacija rizika od pojavljivanja metalnog ruba navlake uzrokovanim povlačenjem desni  je još jedna prednost bezmetalnih keramičkih  krunica.

Ukoliko imate nedostatak jednog ili više zuba bezmetalne keramičke krunice su idealno rešenje  koje obećava perfektan estetski rezultat. Zbog svog sastava, koji je isključivo od keramike, bezmetalne keramčke krunice potpuno prirodno izgledaju I poseduju četiri puta veću čvrstoću od metalo keramičkih krunica.

Ukiloko želite visokoestetske rezultate koji su najpribližniji prirodnim zubima, treba vam korekcija oblika zuba ili zatvaranje razmaka između zuba, savršeno rešenje su bezmetalne keramičke krunice. Dizajn krunice je moguće maksimalno prilagoditi potrebama  i zahtevima pacjenata. Bezmetalna keramička krunica je u prednosti u odnosu na metalo-keramičku  zbog  estetskih karakteristika, biokompatibilnosti, ifunkcionalnosti.

Izradom  bezmetalnih keramičkih krunica na mesto nedostajućeg  zuba sprečavate  nastajanje mogućih  problema  usled nedostatka zuba. Bezmetalne  keramičke krunice takođe ne   izazivaju alergijske pojave.

Krunice izrađene od bezmetalne keramike verno reprodukuju prirodne zube , I mogu  korigovati  boju, oblik, veličinu i položaj zuba. Zbog odlične estetike bezmetalne krunice se najćešće koriste za korigovanje prednjih zuba. Činjenica,  je da bezmetalna  keramička krunica isto kao i zub, propušta svetlost, deluje ‘’živo’’ i stoga ju je nemoguće razlikovati od prirodnih zuba.

Vek trajanja bezmetalnih keramičkih kruna je najčešće od  8 do 10 godina, a uz pravilno održavanje oralne higijene i redovne posete stomatologu mogu trajati i duže

Bezmetalne keramičke krunice su  sve traženije  poslednjih godina iz razloga što je estetika zuba i zubnih nadoknada sve više prioritet kod pacijenata. Bezmetalnim keramičkim krunicama postižu se  vrhunski estetski rezultati, zbog transparentnosti samog materijala.

Posted in Zubna protetika | Tagged , , , , | Comments Off

Zubni turizam u Evropi

zubni turizam

Stomatološke usluge u Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori  u svemu pariraju istim uslugama u zemljama Amerike, Kanade I Zapadne  Evrope, osim u ceni, jer su cene stomatoloških usluga   u Srbiji Hrvatskoj, Mađarskoj i Crnoj Gori  niže i nekoliko puta. Zato su ove zemlje  primamljive pacijentima Amerike Kanade I Zapadne Evrope.

Veliki bum  koji je odlazak u inostranstvo radi zubnih  usluga doživeo poslednjih godina u zemljama Zapadne Evrope i Amerike, učinio je Mađarsku, Hrvatsku I Srbiju  poznatim destinacijama zubnog turizma. Privatne stomatološke ordinacije ovih zemalja uspele su da privuku  više stranaca nego  pojedine turističke agencije.

Presudno za popularnost zubnog turizma u Evropi je stručnost stomatologa, cene stomatoloških usluga, koje su sa  uračunatim troškovima puta, smeštaja i boravka  nekoliko puta niže nego u zemljama iz kojih pacijenti dolaze.

Da je  zubni i turizam popularan  primetile su I turističke agencije koje u svojim ponudama imaju aranžmane  „Dental turizam”.  koji podrazumeva odlazak  u inostranstvo zbog povoljnijih cena stomatoloških usluga.

Cene usluga privatnih stomatoloških ordinacija u Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj I Crnoj Gori su   konkurentne u odnosu na zemlje  zapadne Evrope, Kanade I USA. Zbog toga  su ove zemlje I razvile novu granu  dentalnog  odnosno zubnog  turizma.

Mnogobrojne turisticke agencije  reklamiraju stomatološke ordinacije ovih zemalja  u Zapadnoj Evropi,  organizuju  čarter letove, hotelski smeštaj za pacijente, kao i prevoz do ordinacije i nazad.  Pacijentima iz zemalja Zapadne  Evrope, Amerike I Kanade   višestruko se  isplati korišćenje  stomatoloških usluga u Srbiji, Madjarskoj , Hrvatskoj I Crnoj Gori.  Sasvim je sigurno da se putovanje iz Nemačke, Austrije, Švedske , Britanije ili neke druge zemje  radi popravke zuba sigurno isplati. Od novca koji  bi potrošili za izradu  deset porcelanskih krunica  u tim zemljama, turisti  će  osim dobijanja stomatološke usluge desetak  dana provesti u  kvalitetnom odmoru I provodu.

Mađarska,Srbija,Hrvatska I Crna Gora prepoznale su ovaj vid turizma kao šansu da se dobro zaradi.  Zubni turizam  funkcioniše tako što se  spajaju stomatološke ustanove,  dok  hoteli i turističke agencije organizuju putovanja. Pojedine privatne stomatološke ordinacije same su obezbedile smeštaj za svoje pacijente za vreme trajanja zubarskih radova  kao I prevoz od I do aerodroma.

Deset – petnaest  dana, dovoljno je da se stomatološki radovi obave, a pacijenti za to vreme uživaju  u svemu što zemlje zubnog turizma Evrope  mogu da pruže.

Posted in Beograd | Tagged , , , | Comments Off

Da li su Implanti najbolje rešenje?

zubni implanti

Ni jedna protetska nadoknada nije dobra kao sopstveni zdravi zubi. Zato je primaran interes i stomatologa i pacijenta zdravlje prirodnih zuba. Dentalni  implantati  se ponašaju vrlo slično prirodnim zubima i po standardinma savremene stomatologije, implanti su najbolje rešenje  za  zamenu izgubljenih zuba jer su najbliži prirodnim zubima. Implanti su najnovija i najsavremenija  protetska nadoknada za nedostajuće zube.

Implant služi kao zamena za koren izgubljenog ili nedostajućeg zuba. Zubni implanti su trajniji od mostova i proteza i  predstavljaju trajno rešenje za gubitak zuba jer su i  strukturno i funkcionalno povezani sa kosti.

Ugradnjom zubnog  implantata na mesto izgubljenog  zuba ne samo da se čuvaju okolni zubi, već se i  sile koje se stvaraju prilikom žvakanja  prenose na kost vilice  i na taj način se sprečava njena resorpcija.

Zubni implanti   izradjuju se  od biokompatibilnog materijala i ne postoji mogućnost odbacivanja implanta. Odbacivanje implanta javlja se u veoma malom procentu   kao posledica pogrešno postavljenog implanta, prevelike sile ili neodgovarajuce oralne higijene.

Ugradnja implanta se  izvodi u lokalnoj anesteziji i potpuno je  bezbolna.

Prirodni zubi zahtevaju  redovne kontrole kod stomatologa i  održavanje oralne higijene, a isto tako   i zubni implanti zahtevaju viši nivo održavanja oralne higijene,  što podrazumeva  redovno pranje zuba i upotrebu zubnog konca .

Rezultati istraživanja pokazala su da u  90-95% slućaja  ugrađeni implanti u potpunosti funkcionišu i  nakon  perioda od 10 godina, uz preduslov da se pacijenti pridržavaju saveta stomatologa, redovno održavaju oralnu higijenu,  imaju redovne kontrolne preglede kod stomatologa.   Ugradnja implanta  primenjiva je u svim starosnim dobima  pacijenata, sem kod  pacijenata sa nezavršenim rastom vilice to jest dece.

Loše opšte zdravstveno stanje pacijenta  i vrlo mali broj bolesti  mogu imati negativan efekat na vezivanje implanta. U slučaju  nedovoljne količine kosti ili lošeg kvaliteta kosti  pre ugradnje implanta mora se ugraditi veštačka kost. Kosti vilice moraju biti adekvatne i zdrave. Ako ne postoji dovoljno kosti, ona mora biti nadograđena. Implanti ne samo da pružaju zadovoljstvo već i utiču na kvalitet života i zdravlja.

Odgovor na pitanje da li su implanti najbolje rešenje je pozitivan jer ugradnja implanta je  dugoročno i trajno  rešenje.

Posted in Zubna protetika | Tagged , , , , | Comments Off

Redovna kontrola zuba

zubar beograd

Redovna kontrola zuba i dobra higijena su veoma bitni. Redovni rutinski pregledi usne duplje omogućiće tretiranje postojećih problema u ranoj fazi. Na redovnoj kontroli zuba stomatolog će proveriti stanje zuba i desni, stanje postojećih plombi, i promene na sluzokoži usne duplje. Redovnim kontrolama sprečićete da neke promene prođu neopaženo.

Oralna higijena podrazumeva redovno čišćenje i pranje zuba, redovne kontrole
zuba
kod stomatologa. Redovna kontrola zuba kod stomatologa i uklanjanje
kamenca preporučuje se bar dva puta godišnje. Pridržavajte se slogana Bolje
sprečiti, nego lečiti pa stoga upražnjavajte redovne posete stomatologu. Održavajte
dnevnu higijenu zuba i idite na redovne kontrole, jer preventiva je veoma bitna
kako bi sačuvali oralno zdravlje. Preventivom sebe štedite i bola i troška.

Ukoliko se pridržavate pravila i stomatologa posećujete najmanje
dva puta godišnje, zubar će na vreme prepoznati i sprečiti problem u ranoj fazi
, kada  je lako rešiv. Više vam se isplati da idete na redovne kontrole , uradite male bezbolne intervencije nego da čekate da vas zub zaboli pa tek onda odete kod zubara.

Sa posetom stomatologu treba početi već kod pojave prvih mlečnih
zuba, najkasnije sa dve i po godine starosti deteta. Na taj način je moguće
uočiti i lečiti patološke promene koje se javljaju u razvoju zuba i vilice.
Ujedno dete ćete na taj način navići na zubara, ambijent stomatološke
ordinacije  i osloboditi ga nepotrebnog straha od stomatologa. Rano otkrivanje bolesti desni, lečenje karijesa i redovno čišćenje zuba kod stomatologa doprineće očuvanju oralnog zdravlja, kako u dečijem uzrastu , tako i kod odraslih. Redovna kontrola zuba podrazumeva i poliranje zuba specijalnom pastom, čišćenje zubnog kamenca i fluorizaciju primenom preparata fluora.

Upala desni i bolesti koštanih-zubnih alveola može se izbeći pravovremenim
otkrivanjem bolesti pri redovnim kontrolama zuba, i na vreme započeti lečenje.

Redovna poseta stomatologu je najbolja i najisplativija prevencija, najjednostavniji i najkvalitetniji način da zaštitite oralno zdravlje. Redovna kontrola zuba  je najefikasniji način u borbi protiv bolesti usta i zuba. Redovnim kontrolama sprečićete  nastanak mnogih oboljenja. Oralno zdravlje je deo opšteg zdravlja čoveka.

Zdravi zubi su bitni za zdrav život.

 

Posted in Zubna ordinacija | Tagged , , , | Comments Off

Zubni implanti

zubni implanti

Zubni implanti se koriste
kao nosači za most ili krunu i predstavljaju zamenu za izgubljene zube.

Za pacijente kod kojih je došlo do gubitka zuba usled parodontoze
ili neuspešnog lečenja zubni implanti su idealan izbor. Sem zamene za zub zubni
implanti mogu da posluže i za postavljanje fiksnog mosta. Izrađeni su od
titanijuma, biološki kompatibilnog i čvrstog materijala koji se vezuje za tkivo
i ne izaziva alergijske reakcije.

Implant srasta sa viličnom kosti, daje vam osećaj prirodnog zuba,
osećaj udobnosti, sigurnosti i stabilnosti. Ne postoji problem ispadanja i pomeranja
kao kod proteza. Sa implantima žvakanje hrane je mnogo lakše a osećaj ukusa
hrane je nepromenjen. Utiču na poboljšanje zdravstvenog stanja, sprečavaju
propadanje vilične kosti i povlačenja desni koje se javlja kod zubnih mostova i
ispod proteza. Uz pravilno i stalno održavanje oralne higijene mogu trajati
celog života pa možemo reći da su postojani i trajni.

Sa estetskog stanovništva daju utisak potpuno prirodnih zuba i savršen
izgled, čist govor čuvaju oblik i crte lica pa zato i kažemo da implanti
doprinose samopouzdanju pacijenta. Zubni implanti čuvaju preostale zube ne
narušavajući kvalitet istih što se može desiti pri izradi zubnih mostova.

Zamena prirodnih zuba zubnim implantatima daje mogućnost konzumiranja
hrane koju volite. Zubni implanti su metalni šrafovi koji se ugrađuju u viličnu
kost sa kojom vremenom srastaju. Predstavljaju najbolju veštačku nadoknadu jer
u potpunosti imitiraju prirodne zube. Ugradnja zubnih implanta se vrši pod lokalnom
anestezijom .

Implanti se ugrađuju više od 40 godina i predstavljaju dugotrajno
i stalno rešenje za izgubljene zube. Sa razvijanjem tehnologije što se tiče
materijala sistem implanta ima mnogobrojne prednosti i danas je dostupan svima.

Ukoliko se ispoštuju principi savremene ugradnje implanta
uspešnost se kreće od 93-96%.

 

 

Posted in Zubna protetika | Tagged , | Comments Off

Zubni implanti u Srbiji

 

zubni implanti

Svakome od vas se desi da tokom zivota ostanete bez  jednog ili više zuba. Razlozi mogu biti  loši zubi, paradentoza ili druge bolesti.  Nedostatak zuba izaziva  estetske probleme koji mogu dovesti do gubljenja samopouzdanja I osmeh na vašem licu sve je ređi. Idealno  I pravo rešenje  ovog problema je   ugradnja implanta .  Cene implanta u svetu su veoma visoke dok zubni implanti u Srbiji  nemaju  astronomsku cenu  I pristupačni su većem broju pacijenata.  Ordinacija mr.dr Mirela Cvjetković vam nudi  ugradnju implanta po pristupačnim cenama uz vrhunski kvalitet.  Zubni implanti su titanijumski šrafovi koji se ugrađuju u kost vilice I predstavljaju zamenu za koren zuba koji vam nedostaje. U ordinaciji Mr.dr Mirela Cvjetković  za izradu zubnih implanta koristi se proverena   tehnologija poznatih svetskih proizvođača  NOBEL BIOCARE . Izuzetno kvalitetni I dugotrajni zubni implanti po pristupačnim cenama.

Zubni ili dentalni  implant nadoknađuju zub bez potrebe za brušenjem susednih zuba, pogodni su za pravljenje mostova,  mogu poslužiti kao nosači zubnih proteza.

Izgled  zubnih implanta I osećaj koji pacijent ima identični su prirodnim zubima.

Zubni implant ne narušava kvalitet  zuba koji su vaši kao što je to slučaj sa zubnim mostovima.

Pružaju komfor I samopouzdanje.

Indikacije za ugradnju zubnih implanta su nadoknada  jednog , više ili svih zuba.

Posle ugradnje implanta potrebno je održavati oralnu higijenu  uz redovnu kontrolu kod stomatologa.

Procedura  ugradnje zubnih implanta zahvaljujući modernim tehnologijama postala je efikasna,bezbolna I jednostavna intervencija.

Zubni implanti U Srbiji  po cenama mnogo nižim nego u inostranstvu, brza I kvalitetna ugrdnja -ordinacija Mr.dr Mirela Cvjetković.

Posted in Zubna protetika | Tagged , , , | Comments Off

Cena za keramičke krunice

 

keramicke krunice

Ukoliko želite da svoj osmeh dovedete do savršenstva, ili želite da nadoknadite nedostatak jednog ili više zuba  najbolje rešenje su keramičke krunice. Za izradu keramičkih krunica na raspolaganju je  više vrsta materijala. S obzirom na vrstu materijala od kojih se izrađuju  zavisi i  cena za keramičke krunice. Keramicke krunice se mogu podeliti na tri grupe:

- metalne

- keramičke

- metalo-keramičke

 

Nekada je najpopularnija metalna krunica bila zlatna ali se danas vrlo retko koristi. Zlato se danas koristi jedino kod teleskopskih krunica koje ulaze u sastav nekih proteza.

Metalo keramičke krunice se danas koriste kao standard u stomatološkoj protetici. Zubna krunica ima metalnu osnovu na koju se peče keramika.

Treća grupa su  keramičke krunice. U sebi ne sadrže metal I zato im je estetski doživljaj potpun ,jer se nimalo ne razlikuju od prirodnih zuba. Gledano sa estetske strane, prihvatljivije su bezmetalne keramičke krunice  iz razloga što se ne  vidi tamna linija uz ivicu  krunice ukoliko se desi da se zubno meso povuče. Pre ugradnje zubnih krunica zubi se bruse I čiste od kamenca.zatim stomatolog uzima otisak koji se šalje u labaratoriju. Na zube se mogu staviti privremene krunice kako bi nesmetano obavljali svoje svakodnevne aktivnosti,dok se ne ugrade stalne keramičke krunice. Krunice se zatim cementiraju. Ugradnjom keramičkih krunica vaši zubi postaju I atraktivniji I snažniji. U zavisnosti od vrste  krunica i mostova izrada može  trajati  od 4 do 10 dana. Potpunim keramičkim krunicama postiže se najbolji estetski efekat. Pored finalnog izgleda keramičkih krunica pacijentima je bitna I cena. Cena keramičkih krunica zavisi od mnogo faktora. Metalo keramičke krunice su jeftinije u odnosu na zubne krunice od čiste keramike. Glavna karakteristika metalo keramičke krunice je ekonomična cena.

Prednost bezmetalne krunice u odnosu na metal keramičke krunice su

-Estetika

-Čvrstoća

-Postojanost

-Biokompatibilnost

Dizajn  keramičkih krunica može se maksimalno  prilagoditi zahtevima I potrebi pacjenata. Pri izradi krunica i mostova,  osim funkcionalnosti bitno je   zadovoljiti I estetske zahteve pacijenata. Zubne krunice izrađene od keramike verno reproduciraju  pređašnje stanje, zuba. Zubi koji su jače oštećeni  mogu biti obnovljeni I vizuelno  poboljšani s bezmetalnim  keramičkim krunicama.

Posted in Zubna protetika | Tagged , , , , | Comments Off