Zubne navlake

Vrste zubnih krunica

Zubne navlake vrste i cena

 Cena zubne navlake pre svega ovisi o upotrebljenom materijalu. Osim toga dosta zavisi od brzine izrade i od estetskih zahteva i potrebe za individualizacijom svake navlake. Tako je cena privremene zubne navlake uvek niža od cene definitivne. Cena metalokeramičke zubne navlake je takođe niža od cene bezmetalne, a čak se i bezmetalne krunice međusobno razlikuju po ceni u zavisnosti od metoda izrade.

Da bismo Vam pružili savršen osmeh često je potrebno uraditi i prethodnu pripremu zuba ili desni. Cena zubne navlake će biti veća ukoliko postoji potreba za prethodnim lečenjem ili nadogradnjom zuba. Cena će biti veća i ako je neophodno oblikovanje ivica desni oko zuba kako bismo postigli savršenu harmoniju između zubne navlake i desni.

Generalno govoreći, cena zubne navlake varira od 30 eur do 500 eur.

  • cena privremene zubne navlake od 30 do 50 eur;
  • cena metalokeramičke od 80 eur do 160 eur;
  • cena bezmetalne zubne navlake od 220 do 500 eur.

Cena zubne navlake sigurno neće biti prvi i ključan faktor od kojeg će naš lekarski tim krenuti. Profesija zahteva da se prvenstveno misli na dobrobit pacijenata i dugoročno zdravstveno i estetski održivo rešenje. Iako će naši lekari imati na umu i cenu, koja treba da bude prihvatljiva, pre svega odluka će biti rezultat konsultacija sa Vama.
Pre bilo kakvog zahvata i odluke, dobićete detaljan pregled i nakon toga zajedno sa stručnim osobljem doneti odluku o daljim koracima i metodama koje će konačno uticati na ukupnu cenu zubnih navlaka.

Jer Vaš osmeh vredi najviše.

Zubne navlake – šta je važno?

Treba da znate da su zubne navlake dugotrajne i da će Vas služiti dugi niz godina. Podrazumeva se da želite da budu urađene profesionalno i kvalitetno i da nemate kasnijih problema. Cena rešavanja problema uzrokovanih lošim krunicama je nažalost uvek viša.

Zato pokušajte da se ne opredeljujete za terapiju samo na osnovu nižih cena, sagledajte sve aspekte.

Održavanje zubne navlake

Održavanje higijene usta i zuba kod osoba koje imaju navlake za zube treba da uključuje:

– obavezno pranje zuba sa mekom ili srednje tvrdom četkicom za zube ujutru i uveče;

– važna je i pravilna tehnika pranja zuba;

– upotreba interdentalnog konca i četkice;

– upotreba oralnog irigatora minimum jednom dnevno (najbolje pred spavanje);

– povremeno ispiranje usta sa rastvorom na bazi hlorheksidina koji smanjuje broj bakterija u ustima

Šta se može desiti ako nepravilno održavate zubne navlake?

U slučaju da ne održavate propisanu higijenu zubnih navlaka ili mosta, neposredno ispod ruba krunice će se vrlo lako stvoriti karijes koji će uzrokovati upalu pulpe zuba (pulpitis).
Uz karijes, nakupljanje plaka oko ivice krunice uzrokuje gingivitis i parodontopatiju (upala potpornog aparata zuba), koje je teško lečiti.  Ako se parodontopatija proširi, zubi nosači će početi da se klimaju.

Zubne navlake – trajanje i iskustva

Trajanje zubne navlake zavisi i od vas

Ukoliko brinete o oralnoj higijeni Vaše zubne navlake mogu potrajati i više od 10 godina

Sam vek trajanja zubnih navlaka je veoma teško predvideti jer je u direktnoj vezi sa oralnom higijenom pacijenta. Krunica kao takva ne može dobiti karijes, ali koren ispod nje je i dalje podložan kao i ranije. Uz ispravnu higijenu i redovne kontrole, može potrajati od 10 do 20 godina. Navlake za zube su “trajna” protetska rešenja, a pod samim pojmom trajnog se najčešće misli na period od 10 godina

Iskustva u vezi zubnih navlaka se bitno razlikuju od pacijenta do pacijenta, a zavise od niza faktora kao što su pre svega kvalitet materijala od koga se navlake izrađuju, ali i od iskustva i spretnosti stomatologa, pravilno napravljenog zagriza i odnosa sa zubima u suprotnoj vilici.

Kako bi maksimalno produžili vek trajanja zubne navlake, važno je da svakodnevno posvećujete dovoljno vremena i pažnje oralnoj higijeni i da dolazite na redovne stomatološke preglede.