Estetska Stomatologija

Estetska stomatologija

Estetska stomatologija

Bele plombe, ispravljanje zuba, izrada keramičkih mostova, krunica

Današnja populacija sve više brine o svom izgledu, pa tako i o lepoti svojih zuba i osmeha. To i ne čudi, jer brojna istraživanja „kažu“ da naši sagovornici na nama prvo primete – lep osmeh!

Beli i blistavi zubi daju sliku o zdravlju celog organizma. Takva spoljašnost svakako doprinosi i povećanju samopouzdanja i kvalitetnijoj komunikaciji kako na poslovnom tako i na privatnom planu.

Ukoliko Vi niste zadovoljni svojim osmehom istražite šta Vam nudi današnja stomatologija!

Obratite nam se, jer posedujemo umeće, iskustvo i tehnologiju kojima možemo znatno ulepšati Vaš osmeh.

Viniri

Izrada venira je jedna od tehnika koja može doprineti lepoti Vašeg osmeha. Efikasno se koriste kod oštećenih zuba ili ako je potrebno promeniti oblik zuba ili zatvoriti razmake između zuba. Viniri su odlična alternativa keramičkim krunicama, posebno ako želite postići estetski efekat uz minimalno brušenje zuba. Uglavnom se izrađuju na prednjim zubima. Keramičke fasete, ukoliko su dobro isplanirane, ne samo da mogu pružiti savršen osmeh, već su i vrlo otporne.

Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba je procedura koja spada u domen estetske stomatologije. Obuhvata uklanjanje raznih diskoloracija i mrlja sa površine zuba, dok sama boja zuba postaje svetlija. Izbeljivanje zuba spada u najpopularnije procedure u stomatologiji zbog toga što može značajno da poboljša izgled zuba, bez mnogo neprijatnosti i bez velikih troškova.

Preparati koji se koriste za izbeljivanje zuba su u osnovi vodonik-peroksid, (hidrogen) ili karbamid-peroksid. Tokom primene preparata za izbeljivanje, u zubima se odigrava proces oksidacije – preparat prolazi kroz poroznu strukturu zuba i oksidiše interprizmatske naslage, koje su se tu istaložile tokom vremena.

Kako izgleda proces izbeljivanja zuba?

Pre počinjanja procesa izbeljivanja neophodno je utvrditi boju zuba pacijenta, kako bi se mogli proceniti krajnji efekti. Neophodno je reći da su gornji zubi za nijansu belji od donjih i da su očnjaci kod većine osoba “žući“ od ostalih zuba.

Sam proces izbeljivanja nosi određene propratne efekte koji mogu da dovedu do neprijatnosti kod pacijenata: hemijska oštećenja desni od sredstava za izbeljivanje ukoliko desni nisu adekvatno zaštićene, povećana osetljivost zuba na hladno i druge nadražaje i kada se procesom izbeljivanja dobije isuviše svetla boja zuba, poznato kao “overbleaching”, koji daje utisak neprirodnih zuba.

Efekti izbeljivanja zuba najčešće traju od 1 do 2 godine, opet zavisno od osnovne boje zuba, odnosno od svakodnevnih životnih navika pojedinca. Međutim, samo jedan tretman ponovnog beljenja će povratiti početni rezultat.

Najčešće su u ponudi dva tipa beljenja zuba:

  • lasersko beljenje u ordinaciji
  • profesionalno kućno beljenje

Obe procedure zasnovane su na upotrebi gela, vodonik ili karbamid peroksida različitih koncentracija. Što je veća koncentracija u gelu jači je efekat izbeljivanja.

Međutim, treba znati da veće koncentracije mogu izazvati neželjene efekte kao što su osetljivost zuba, ili oštećenje desni i usana. Izbeljivanje zuba koje je rađeno pod kontrolom stomatologa, uz upotrebu zaštite za usne i desni, i uz pažljivu kontrolu stepena zasićenosti izbeljivačem, sa sobom praktično ne nosi nikakav rizik niti štetne posledice. Lasersko izbeljivanje zuba radi se isključivo u ordinaciji i u tu svrhu se koriste gelovi za beljenje koji se aktiviraju svetlom. Procedura traje 1-2 sata i postigne se veoma brz rezultat beljenja. Savet je da posle ovog tretmana treba koristiti i profesionalno kućno beljenje, kako bi se efekat duže zadržao.

Lasersko beljenje zuba

Pre početka tretmana potrebno je raditi detaljan pregled zuba i desni, kako bi se ustanovilo da li ste pogodni za beljenje zuba i da Vam se objasne svi mogući rizici i neželjeni efekti ove procedure. Zatim treba očistiti kamenac ukoliko ga ima i ispolirati zube. Sledeći korak je određivanje boje Vaših zuba pre beljenja.

Nanosi se gel na zube koji će potom biti izložen svetlosti u trajanju od 15 minuta. Potom se proveravaju rezultati, po potrebi uklanja gel i ponavlja procedura. Na kraju izbeljivanja gel se u potpunosti uklanja i ispiraju usta. Zubi ponekada budu i do 6 nijansi svetliji, što pacijentima može u prvom trenutku izgledati veoma neobično. Međutim posle ovog tretmana zubi mogu i ne moraju biti dosta osetljivi pa je potrebno izbegavati hladna pića i ponekad fluorizacijom smanjiti osetljivost. Takođe treba znati da taj efekat beline nije Trajan. Uglavnom boja bude malo zagazitija u narednom periodu. Tada je moguće uključiti  kućno profesionalno izbeljivanje kako bi efekat belih zuba što duže trajao.

teeth-whitening

Mr sci. dr Mirela Cvjetkovic Magistar stomatološke protetike.

Posetite nas na adresi: Ulica Jurija Gagarina 26a V/14 – Novi Beograd, Srbija


Telefoni stomatološke ordinacije:
tel: 011/2289-229
mob: 063/237-075

e-mail: info@dentaltourism.rs

English