Metalokeramičke Krunice

Zašto izabrati Metalokeramičke Krunice?

Vek trajanja je presudan.

Metalokeramičke Krunice su danas najčešća vrsta krunica koja se koristi u fiksno-protetskoj terapiji. Ispunjava funkcijske i estetske uslove te štiti zubni nosač.

Metal keramičke krunice su vrsta krunica sa metalnom bazom. Metalna baza može biti zlato ili kobalt-hrom legura iz koje je izbačen nikl koji je izazivao alergijske reakcije kod jednog malog broja pacijenata.

Metalokeramičke KruniceMogu da budu i od titanijuma koji je veoma bio-kompatabilan i desni imaju minimalnu reakciju na njega, a uz to je i veoma čvrst i izdržljiv.

Zlato je najplemenitiji metal i predstavlja odličnu podlogu za postavljanje keramičke krunice. U ovu svrhu se koristi zlato vrhunskog kvaliteta, takozvano zubno zlato, i uglavnom se pri ugradnji dobija i sertifikat o kvalitetu i količini zlata.

Na metalnu osnovu se nanosi sloj keramike, koji u potpunosti prekriva metalnu osnovu, tako da se metal u ustima ne može videti. Na taj način se sa jedne strane dobija čvrstina i izdržljivost metala, a sa druge strane se zahvaljujući keramici na površini dobija vrhunski estetski rezultat.

Metal keramička krunica je jednako dobar izbor kako za zadnje zube tako i za prednje. Baza daje krunicama i mostovima potrebnu čvrstoću i tvrdoću da podnesu velike žvačne sile. Ovi se nadomesci preporučuju se kod ljudi koji produkuju velike žvačne sile na stražnjim zubima. Na metalnu bazu peče se keramika u slojevima u određenoj boji i obliku zuba koji odgovara pacijentu.

Neki pacijenti koji dugi niz godina imaju metal keramičku krunicu kažu da vide tamni rub metala uz gingivu zuba koji ih estetski smeta.

Danas, uz naše moderne metode preparacije zuba i tehnološki naprednih materijala koji se koriste pri izradi – to je svedeno na minimum.

 

Zašto se stavljaju Metalokeramičke Krunice?

Estetika i praktičnost u jednom

Izrada metalo-keramičkih krunica preporučuje se ukoliko imate estetske potrebe ili zubu nedostaje prirodne strukture koja treba da izdrži sile žvakanja. Preporučuju se ukoliko su stare krunice dotrajale ili nisu primereno izrađene ili nedostaje neki od zuba u usnoj šupljini.

Svaka krunica mora oponašati prirodan zub i da priležu uz desni bez pritiska ili odstajanja. Kontakt sa susednim zubima i zubima suprotne čeljusti moraju biti vrlo precizno izrađeni jer takvi podužuju vek trajanja keramičkog rada u ustima.

Postavljanje krunice na prirodne zube zahteva preparaciju zuba odnosno brušenje. Tako se smanjuje njegova kruna da bi se napravio prostor za protetski nadomestak. Preparacija se najčešće izvodi rotirajućim dijamantskim burgijama uz vodeno hlađenje.

Nakon preparacije uzima se otisak koji se nosi u dentalni laboratoriju gde zubni tehničari izrađuju nadomestke. Osim otiska prepariranog zuba, potrebno je preneti otiske suprotne čeljusti, zagriza, odrediti boju zuba te često preneti situaciju griznih ploha gornje vilice obraza lukom. Sve kako bi nove, Metalokeramičke Krunice savršeno oponašale vaše zube.

 

Koliko traje postupak postavljanja metalo-keramičkih krunica?

Ne morate se bojati – za kratko vreme koliko traje izrada imaćete nadomestke

Metalo-keramičke krunice se postavljaju na izbrušene prirodne zube. Brušenje zuba se obavlja u stomatološkoj ordinaciji. Kada se završi sa brušenjem zuba, uzima se otisak preostalog dela zuba, kako bi se prema tom otisku napravila krunica koja će pravilno naleći.

Dok se krunice izrađuju, što je najčešće period od nekoliko dana, pacijenti dobijaju privremene krunice, kako bi mogli normalno da funkcionišu u svakodnevnom životu dok metalo-keramičke krunice ne budu gotove.

Dosta pacijenata brine kako će izgledati u vremenu dok se izrađuju Metalokeramičke Krunice. Znajte da su one zamenske isto toliko dobro izrađene i da niko neće primetiti da ste u procesu izrađivanja novog zuba ili nekoliko njih. Kada krunice budu gotove, one se cementiraju za preostali deo prirodnog zuba, i tako se dobija dugotrajno rešenje za nadoknadu većih zubnih oštećenja.

Pored izuzetne izdržljivosti i vrhunskog estetskog efekta, MetaloKeramičke Krunice su imaju i povoljniju cenu, pa zahvaljujući tome predstavljaju veoma čest izbor pacijenata. Adekvatno urađena metalokeramička krunica treba da bude jako tanka na delu koji ulazi ispod desni, kako bi iritacija desni bila minimalna. Kvalitetno urađena krunica može produžiti vek trajanja vašeg zuba i po 20 godina, i to u situacijama kada su mogućnosti za sanaciju zuba potrošene.

 

Kako se održavaju nove Metalokeramičke Krunice?

Kao i kod prirodnih zubi – brinite o higijeni

Kao i prirodne zube, i keramičke je bitno četkati vrlo mekanim četkicama pomoću kojih kružnim pokretima masirate donju trećinu zuba uz desni i same desni. Četkicu je bitno okrenuti pod uglom od 45 stepeni tako da se četkaju primarno mesta na kojima se zadržava najviše plaka.

Potrebno je očetkati sve plohe zuba, sa obrazne strane, nepčane, jezičke kao i grizne površine. Nastojte ne primenjivati veliku silu četkanja već vrlo laganu. Zbog toga stručnjaci savetuju držanje četkice sa samo tri prsta.

Vek trajanja krunice je teško predvideti jer jako zavisi o oralnoj higijeni osobe. Sama krunica ne može dobiti karijes, ali zub ispod nje može.

Uz dobru higijenu i kontrole, može trajati od i do 20 godina. Ali loše navike kao grickanje noktiju, jedenje leda ili noćno škripanje joj znatno skraćuju trajanje.

Zubni konac svakako se preporučuje za čišćenje međuzubnih prostora u blizini novih kruna i prirodnih zuba. Čišćenje zubnim koncima preporučuje se kod prednjih zuba dok je kod stražnjih prihvatljivije čišćenje interdentalnim četkicama. Svaka vrsta održavanja oralne higijene mora biti bez pritiska na desni. Pri tome je dobro odabrati zubnu pastu koja ne iritira desni. Kada primetite blago krvarenje, bez straha masirajte blago upaljeno područje. Ukoliko krvarenje ne prestane, obratite se našim lekarima dentalne medicine.

 

Istaknimo još jednom prednosti metalo-keramičkih krunica:

  • Odlično rešenje za zube koji imaju mnogo velikih ispunaMetalokeramičke Krunice
  • Metalokeramičke Krunice pružaju dugoročno i estetski prihvatljivo rešenje
  • Možete poboljšati oblik zuba
  • Traju i do 20 godina
  • Jeftinije od bezmetalnih krunica
English