Navlake Za Zube Postupak Izrade

Izrada keramičke navlake za zube

Izrada keramičkih krunica zahteva preciznost, mnogo iskustva a najviše smisao za estetiku u svim fazama. Počinje sa brušenjem zuba koje se unekoliko razlikuje kod određenih vrsta keramičkih sistema.

Navlake Za Zube Postupak Izrade

Tako u toku brušenja zuba za bezmetalne keramičke krunice nije potrebno uklanjati mnogo zubne supstance. Ove navlake za zube i kada su vrlo male debljine daju optimalnu mehaničku otpornost i estetski efekat. Granica brušenja zuba za keramičke krunice se završava otprilike u nivou desni. Tako desni ostaju očuvane, sprečava se njihovo povlačenje što veoma mnogo doprinosi prirodnom izgledu keramičke krunice na zubu.

Nakon završenog brušenja, izbrušeni zub se skenira ili se uzima precizan otisak.

Dalja izrada keramičkih krunica je vezana za rad u specijalizovanoj i renomiranoj laboratoriji, na savremenim i kompjuterski preciznim CAD-CAM mašinama za izradu keramičkih krunica. Keramičke krunice se CAD – CAM tehnologijom dizajniraju kompjuterski, na računaru i proizvode veoma tačnom i preciznom frezujućom mašinom kakve se koriste i u svemirskoj industriji. Uz pomoć podataka dobijenih skeniranjem izbrušenog zuba, keramička krunica se dizajnira na kompjuteru. Podaci tako dizajnirane krunice se šalju u frez mašinu koja iseca keramičku krunu iz keramičkih diskova. Tako dobijena keramička krunica ili substruktura se sinteruje u specijalnim visoko temperaturnim pećima.

Gotova krunica se potom proba u ustima pacijenta. Stomatolog u saradnji sa pacijentom predlaže korekciju svih funkcionalnih i estetskih finesa na keramičkim krunicama i proverava kakav je spoj ruba krunice sa zubom. U slučaju korekcija keramičke navlake za zube se šalju ponovo u laboratoriju na završnu fazu glaziranja keramike i potom se krunica cementira na zub.

Keramičke navlake za zube predstavljaju vrhunac u estetskoj i mehaničkoj izradi zubnih krunica. Zbog specifičnosti njihove izrade i materijala kojim se cementiraju za zube odlikuje ih vrhunski kvalitet. Predstavljaju savremeno rešenje za stomatološke probleme iz oblasti funkcionalne i estetske stomatologije.

Keramičke krunice

Najprirodniji i najlepši je prirodni izgled zubnih krunica. Kod keramičkih krunica, cilj je postići što veću prirodnost keramikom. Bezmetalne keramičke navlake za zube se razlikuju od metalo – keramičkih po tome što nemaju metalne legure, keramika se nanosi na keramičku osnovu – najčešće na cirkon.

Zbog odsustva metala u svom sastavu bezmetalne keramičke navlake za zube su estetski znatno prihvatljivije u odnosu na metal-keramičke, a posebno za prednje zube. Takođe, bezmetalne keramičke krunice imaju prednost kod prilagođavanja boje i veličine krunica u odnosu na metal – keramičke. Tako postižemo željeni efekat, imitiramo prirodan izgled zuba i zubne krunice.

Kada se koriste keramičke krunice?

Izrada keramičkih krunica se preporučuje u slučajevima kada je zub toliko oštećen da se na njemu ne može napraviti plomba ili u situacijama kada je potrebno sprečiti dalje oštećenje zubne krunice. Keramičkim krunicama je moguće preoblikovati zube koji su rotirani ili nagnuti kao i zube koji su jako prebojeni. Jednom rečju, keramičkim krunicama moguće je korigovati boju, oblik, veličinu i položaj zuba.

Prednosti bezmetalnih keramičkih krunica:

  • U potpunosti oponašaju optička svojstva prirodnog zuba u smislu boje, oblika i svetlosne propustljivosti
  • Kompjuterska preciznost izrade (CAD – CAM tehnika)
  • Čvrstoća
  • Olakšano čišćenje zuba i okolnog tkiva
  • Biokompatibilnost – ne uzrokuju alergije. Tkivo je odlično podnosi. Za razliku od metalnih krunica, iritacija desni kod keramičkih krunica teoretski ne postoji
  • Keramika u ustima je postojana i ne dolazi do promene boje krunica
  • Ne postoji rizik od pojavljivanja metalnog ruba krunice uzrokovanog povlačenjem desni

 

English