Fiksna „proteza“ – aparat

Šta da očekujete dok nosite fiksni aparat

ortodoncija fiksni aparatTerapija fiksnim aparatom praktično počinje Vašim prvim pregledom. Uz analizu rendgen snimaka, ortodont pažljivo posmatra stanje Vaših donjoviličnih zglobova, pokreta i položaja donje vilice u odnosu na gornju i naravno, sam položaj i stanje zuba. Pregled i razgovor sa Vama otkriva koji problem i tegobe kod Vas postoje. Pacijenti se najčešće odlučuju za nošenje fiksnog aparata zbog preklopljenih ili “izbačenih” zuba, urođenog nedostatka pojedinih zuba, postojanja razmaka između zuba, izraženog i vidljivog trošenja zubne supstance ili nekog drugog razloga koji čini osmeh manje privlačnim. Međutim, pojedine funkcionalne nepravilnosti zuba i vilica često prođu nezapaženo od strane pacijenata, sve do prvog pregleda kod specijaliste ortodonta ili stomatologa koji takvo stanje ume da prepozna.


Kada se odlučite za terapiju fiksnim aparatom, ortodont uzima otisak i zagrižaj Vaših gornjih i donjih zuba. Na osnovu otisaka izrađuju se gipsani modeli. Ti modeli, uz Vaše rendgen snimke služe za analizu trenutne situacije i za planiranje terapije fiksnim aparatom.

Fiksna proteza aparat se u ovom trenutku, u dogovoru sa ortodontom bira. Postoje fiksni aparati koji se postavljaju na spoljašnju stranu zuba (ka obrazu) i oni koji se postavljaju na unutrašnju površinu zuba (ka jeziku), što ih čini potpuno nevidljivim.

Vrsta fiksnih aparata

Postoji više vrsta fiksnih aparata koji se postavljaju na spoljašnju stranu zuba kao na primer samoligirajući aparati, bilo sa metalnim ili estetskim (belim) bravicama. U odnosu na standardne fiksne aparate, oni imaju znatno bolju funkciju i ubrzavaju terapiju. Tokom nošenja osetljivost zuba je često zanemariva. Samoligirajući fiksni aparati su takođe skuplji od standardnih. Cena se razlikuje u zavisnosti od toga da li se koriste metalne ili estetske bravice.

Postavljanje fiksnog aparata na zube je potpuno bezbolno i traje oko 30 – 40 minuta. Anestezija nije potrebna, s obzirom da se bravice jednostavno lepe na zube. Uobičajeno je da se fiksni aparat prvo postavi na gornju vilicu, da bi se pacijent navikao na postojanje stranog tela u ustima. Nedugo potom, za mesec ili dva, postavlja se i donji fiksni aparat. U pojedinim situacijama moguće je da u terapiju fiksnim aparatom budu uključeni razni splintovi, intermaksilarne gumice, šrafovi i sl. koji potpomažu postizanje rezultata terapije.

Fiksna proteza prilagođavanje

Prilagođavanje na fiksni aparat je zaista individualno i prvenstveno ovisi od pacijentove želje i motivacije u vezi terapije. Svaka fiksna proteza aparat daje male smetnje i nelagodnosti u početku, bez obzira gde se bravice nalaze, na spoljašnjoj ili unutrašnjoj strani zuba. Ukoliko je fiksna proteza aparat spolja, uglavnom se desi slabije ili jače izraženo grebanje sluzokože usana i obraza, a ponekada i promena govora u vidu blagog šuškanja. Blaži ili jači osećaj zatezanja zuba takođe može da se javi. Kod lingvalnog fiksnog aparata, koji je postavljen na unutrašnjoj površini zuba, ka jeziku, vrlo je slično, osim što se umesto osetljivosti usana i obraza javlja osetljivost jezika. Sve nelagodnosti, uključujući i izgovor pojedinih glasova, su prolaznog karaktera i traju oko nedelju do 10 dana. Nakon perioda prilagođavanja, sve smetnje prestaju a pacijent fiksni aparat više i ne oseća kao strano telo.

fiksna proteza beograd

U toku nošenja fiksnog aparata, potrebno je dolaziti na obavezne kontrole, čiju učestalost određuje ortodont. Takođe, neophodno je i održavanje oralne higijene pomoću posebnih četkica i pomoćnih sredstava.

Kada je terapija završena, ortodont uklanja bravice, polira zube i otkriva Vaš sada već savršen osmeh. Ne samo da su zubi u pravilnom međusobnom položaju i zagrizu, već i estetski momenat, lepog i zdravog osmeha dolazi do izražaja.

Nakon završetka terapije neophodno je zadržati postignute rezultate, pomoću splinta ili žice koja se lepi sa unutrašnje strane zuba. Ukoliko se ova faza ne ispoštuje velika je verovatnoća da će se zubi vratiti u svoj prvobitan položaj.


Fiksna proteza – cena

Cena fiksnog aparata varira i zavisi najviše od vrste aparata.

Sam proces je relativno skup, ponekad malo mučan, ali isplativ. Osmeh kojim plenite posle je takav da ga ne skidate s lica.

Posetite nas na adresi: Ulica Jurija Gagarina 26a V/14 – Novi Beograd, Srbija

Mirela Cvjetković
English