Fiksna proteza – šta treba da znate

Fiksna ortodontska proteza

Aparat koji se koristi kod dece i adolescenata za ispravljanje ili nameštanje zuba za pravilan zagrižaj naziva se fiksna proteza ili ortodontska proteza. Dužina nošenja fiksne proteze je individualna i zavisi od starosne dobi i nepravilnosti vilice i zuba. U proseku period nošenja proteze je 2 godine. Kod dece i tinejdžera rano započeti ortodontski tretmani mogu trajati znatno kraće. Za ortodontske tretmane fiksnom protezom gornja starosna granica ne postoji. Kod odraslih osoba ispravljanje zuba traje sporije pa se nekad terapija mora kombinovati sa protetskim nadoknadama, usled nedostatka pojedinih zuba.

U ranijem periodu mobilne ortodontske proteze su bile besplatne, dok danas fiksna proteza ne da nije besplatna već cene nisu ni niske. Cene fiksnih proteza se razlikuju i zavise od vrste proteze, materijala od kojih su izrađene, nivoa stomatološke usluge i stručnosti stomatologa. Najjeftinije su metalne proteze koje su i najvidljivije, zatim keramičke. Najskuplje proteze su lingvalne ili nevidljive proteze koje se postavljaju sa unutrašnje strane i potpuno su nevidljive.

Ovo su orijentacione cene za fiksnu protezu a mogu varirati u zavisnosti od ordinacije do ordinacije.

  • fiksna proteza sa metalnim samoligirajućim bravicama – 850 €
  • lingvalna ili nevidljiva proteza – 1.500 € (cena je po jednoj vilici)

Fiksna proteza – bitni saveti!

Pre odluke kojoj stomatološkoj ordinaciji poveriti izradu proteze raspitajte se u više ordinacija koje su cene proteza kao i šta je uključeno u cenu fiksne proteze. Da li cena podrazumeva izradu proteze, mesečne kontrole i zatezanje žica, lepljenje bravica i drugo. Zašto Vam ovo savetujemo? Zato što pojedini stomatolozi nude nižu cenu za fiksnu protezu, dok za sve kontrole, zatezanje i ostale stomatološke radove naplaćuju posebno. Na kraju ukupna cena bude i mnogo viša. Visoka cena fiksne proteze ne garantuje uvek i njen kvalitet. Raspitajte se o stručnosti stomatologa ortodonta, razgovarajte sa pacijentima koje susrećete u stomatološkoj ordinaciji i poslušajte njihovo iskustvo. Mnoge ordinacije plaćanje fiksnih proteza nude na više mesečnih rata pa iskoristite i tu mogućnost.

Fiksna proteza

Fiksna protezaNa zapadu je nošenje fiksne proteze normalna stvar dok kod nas to nije slučaj. Morate biti i psihički spremni jer nošenje proteze nije nimalo jednostavno. Postavljanje fiksne proteze je bezbolno. U početku izaziva čudan osećaj, smetnje pri govoru, jer izaziva šuškanje. Dok ne prođe period adaptacije, zahteva česte posete stomatologu radi podešavanja i održavanja fiksne proteze.

Rezultati koji se postižu ortodontskim tretmanima su dugotrajni. Zagrižaj će vam postati pravilan, postići ćete funkcionalnost viličnog zgloba, a o prelepom osmehu i da ne govorimo. Napor i strpljenje na kraju donese rezultate. Posle adaptacije od mesec dana pacijenti prihvataju fiksne proteze bez ikakvih problema bez osećaja da proteza nije sastavni deo usne duplje. Svakodnevna pojačana higijena usne duplje korišćenjem specijalnih četkica za fiksne proteze je ne samo preporuka već i obaveza. Nedovoljna oralna higijena i nepravilno čišćenje zuba tokom nošenja fiksne proteze može dovesti do dodatnog problema pokvarenih zuba.

Nepravilni zubi nisu samo estetski već i zdravstveni problem. Fiksni ortodontski aparati uspešno se primenjuju kod deformiteta vilice i što je bitno, za korekciju zuba nikad nije kasno!

 

Mirela Cvjetković
English