Trajanje Zubnih Navlaka

Trajanje zubnih navlaka zavisi i o vama samima

Brinite o oralnoj higijeni i vaše zubne navlake mogu potrajati i do 20 godina

 

Vek trajanja zubnih navlaka je teško predvideti jer jako zavisi o oralnoj higijeni pacijenta. Sama krunica ne može dobiti karijes, ali zub ispod nje može. Uz dobru higijenu i kontrole, može trajati od 10 do 20 godina. Navlake za zube su trajna protetska nadoknada, a pod pojmom trajnog se misli na period od 10 do 20 godina.

Trajanje zubnih navlaka razlikuje se međutim od pacijenta do pacijenta, a zavisi od niza faktora kao što su kvalitet materijala, iskustvo i spretnost stomatologa, pravilno napravljenog zagriza i odnosa sa zubima u suprotnoj čeljusti te redovnih kontrola u stomatološkoj ordinaciji.

Kako bi trajanje zubnih navlaka bilo što duže, bitno je svakodnevno posvetiti dovoljno vremena oralnoj higijeni. Za pravilno održavanje zdravlja usne šupljine preporučuje se korišćenje zubne četkice, konca za zube, vodice za ispiranje usne duplje i interdentalne četkice. Redovnim i pravilnim čišćenjem zubi možemo uticati na dugotrajniji vek zubnih krunica.

 

O čemu zavisi trajanje zubnih navlaka

Treba promeniti i neke navike

 

Osim navedenog, trajanje zubnih navlaka zavisi i o genetici ali i zubnom mesu i kosti. S godinama može doći do povlačenja zubnog mesa, ali i kosti zbog čega može doći do ogoljenja korena i pomeranja prirodnih zubi što je stomatologu teško predvideti.

Svakako je potrebno napomenuti kako je poželjno izbegavati navike poput grickanja noktiju, grickanja olovaka, leda te ostalih tvrdih stvari koje nisu hrana te biste trebali izbegavati izuzetno jako stiskanje zuba zbog kojih i inače pucaju, lome se i uništavaju zubi.

Zub koji bi trebao biti pokrivan krunicom obično ima ogroman ispun. Ponekad, nakon stavljanja krunice, živac u tom zubu počne boleti, pa je potrebno ga izlečiti kroz krunicu, a ponekad se i cela krunica mora odstraniti sa zuba.

Obično se ona digne sa zuba u jednom komadu tako da je nije potrebno opet raditi. U slučaju da dođe do upale i zub počne boleti postoje dve mogućnosti.

Jedna je skinuti krunicu i započeti sa lečenjem zuba, a druga je bušiti krunicu te kroz nju doći do centra upale i krenuti sa lečenjem.

Ako dođe do upale zubnog mesa vrlo je važno što pre posetiti stomatologa, otkriti uzrok te ukloniti sami uzrok upale. Najčešće pacijent nakon pregleda dobije antibiotik koji smiri samu upalu te nema potrebe za daljim tretmanima.

Ograničavajući faktor je stanje i zdravlje uporišnih zubi i njihovih korena. Ispravno održavanje u skladu sa uputstvima stomatologa i redovni kontrolni pregledi svakako će doprineti dugoj i uspešnoj funkcijskoj i estetskoj trajnosti zubnih navlaka.

 

Koliko traje postupak ugradnje zubnih navlaka?

Samo trajanje izrade i ugradnje zubnih krunica zavisi o tome jesu li potrebni dodatni tretmani. Ukoliko nije potrebno lečenje ili nadogradnja zuba postupak izrade krunica započinje brušenjem zubi.

Vremenski period potreban da se zubne krunice izrade zavisi i o samom broju krunica. Najčešće, finalni rad je gotov kroz nedelju do dve od uzimanja otisaka kod pacijenta.

 

Kako produžiti trajanje zubnih navlaka?

Redovna higijena je ključna, a evo i što vam sve treba

trajanje zubnih navlakaOralna higijena je sama po sebi važna, a pogotovo za one koji imaju ove fiksne dodatke. Dakle, oni koji imaju zubne navlake ili više njih moraju posvetiti veću pažnju higijeni usta od onih osoba sa zdravim zubima.

Naravno, o održavanju keramičkih krunica i mostova mora vas uputiti vaš stomatolog jer o samoj higijeni zavisi i njihova dugotrajnost.

Ponekad pacijenti misle da su nakon izrade krunica ili mosta njihovi zubi trajno zaštićeni i da se više nikada neće pokvariti.

To nije tačno, jer su zubi ispod navlaka i dalje podložni karijesu, a budući da ih je teže četkati, potrebna im je i intenzivnija higijena.

Zato temeljno četkajte sva najosetljivija područja, odnosno spojeve krunica i prostore između zuba. Što se tiče sredstava kojima treba vršiti oralnu higijenu dovoljna vam je četkica, pasta za zube, zubni konac, vodica za usta, a dobro će doći i interdentalna četkica – četkica za čišćenje međuzubnih prostora.

Za dugotrajnost krunica i mostova najvažnija je temeljita i stvarno dobra higijena. Ako nećete redovno četkati zubne navlake, naslage od hrane i pića pune bakterija će se zalepiti za njih pa će vrlo brzo doći do upale okolnog mesa i zuba.

Iako vam se na prvi pogled možda čini kako se veštački materijal ne može pokvariti, oni se za razliku od prirodnih zubi ne mogu samostalno očistiti.

 

Šta se može dogoditi nepravilnom higijenom i održavanjem krunica?

U slučaju da se nećete dovoljno brinuti o zubnim navlakama ili mostu, neposredno ispod ruba krunice će se vrlo lako stvoriti karijes koji će uzrokovati upalu pulpe zuba (pulpitis). Da bi se pulpitis izlečio, potrebno je izbrusiti deo nadomeska kako bi se uopšte moglo pristupiti pulpnom prostoru. Nažalost, ovakav postupak oštećuje navlaku i smanjuje njegovu ulogu.

Uz karijes, nakupljanje plaka oko ivice krunice uzrokuje gingivitis i parodontozu koje je isto tako teško lečiti zbog samog nadomeska. Ako se parodontoza proširi, zubi nosači se počnu klimati.

Saveti za održavanje higijene zubnih navlaka

  1. Nabavite zubni konac i upotrebljavajte ga svaki dan.
  2. Pre spavanja svako veče isperite usta vodicom za usta. Barem pola sata posle toga nemojte ništa jesti niti piti.
  3. Nakon svakog obroka koristite interdentalnu četkicu.
  4. Kružnim i laganim pokretima četkicom masirajte desni, jer nema potrebe da trljate keramiku.
  5. Perite zube dva puta dnevno i otiđite na stomatološki pregled barem dva puta godišnje.
  6. Da se krunica ne bi oštetila ne žvaćite tvrdu hranu, led ili druge tvrde stvari.

English