Trudnoća i oralno zdravlje

S obzirom na to da trudnoća utiče na sve aspekte života žene, neophodno je da tokom tog perioda posebnu pažnju obratite kako na opšte tako i na oralno zdravlje. Radi Vašeg i zdravlja Vaše bebe, potrebno je da imate optimalno izbalansiranu ishranu bogatu proteinima, mineralima i vitaminima. Savetujte se sa Vašim stomatologom o eventualnim problemima tokom trudnoće (suva usta, ili povećano lučenje pljuvačke, nagon na povraćanje prilikom pranja zuba, erozija zuba, izlaganje rendgen zračenju, uzimanje određenih dentalnih lekova..).

„Trudnički gingivitis”

trudnoca-i-zubi

Tokom trudnoće, buduće majke se najčešće suočavaju sa “trudničkim gingivitisom“- promenama u desnima u vidu crvenila, otoka i krvarenja pri pranju zuba. Počinje oko drugog meseca trudnoće, najčešće zbog povišenog nivoa hormona ili promene imunog statusa. Ukoliko se ne leči, gingivitis prelazi u ozbiljna parodontalna oboljenja koja se po brojnim istraživanjima dovode u tesnu povezanost sa preranim rođenjem deteta. Dobrom oralnom higijenom sprečite nastanak gingivitisa i učinite mnogo za Vaše oralno zdravlje.

„Trudnica gubi jedan zub na svako dete?”

Zabluda je da “trudnica gubi jedan zub na svako dete“. Ukoliko tokom trudnoće održavate dobru oralnu higijenu, verovatnoća nastanka karijesa ili gingivitisa u trudnoći je ista kao u bilo kom drugom periodu života. Uz pravilnu oralnu higijenu i profesionalnu pomoć stomatologa očuvajte zdravlje zuba i tokom trudnoće!

Mirela Cvjetković
English