Ugradnja Veštačke Kosti i Membrane – Augmentacija

 

Šta je ugradnja veštačke kosti – augmentacija i kada se koristi?

Današnja tehnologija toliko je napredna da čak i ako nemate kost u koju bi se trebao ugraditi implantat – postoji metoda koja to rešava. Put do lepog osmeha nikada nije bio jednostavniji, jer zubarske tehnike omogućavaju ugradnju veštačke kosti i membrane kako bi se dobila kost – osnova za implantate.

augmentacija

Naime gubitak kosti, koji se javlja zbog parodontalnog oboljenja, vađenja zuba ili upalnog procesa, može se nadoknaditi augmentacijom ili nadogradnjom. Ukoliko kost nije dovoljna za ugradnju implantata, neophodno je napraviti augmentaciju kosti, odnosno nadograđivanje i kreiranje kosti presađivanjem vlastite ili korišćenjem veštačke kosti. Taj se hirurški zahvat izvodi ukoliko ne postoji potrebna širina ili visina vilične kosti.

Jednom kad se izgubi prirodni zub, vilična kost na tom mestu počne atrofirati (stanjivati se). To je u potpunosti prirodan proces, slično atrofiji mišića ako se ne bavite fizičkim aktivnostima. Ako je pre gubitka zuba njegov koren bio zahvaćen upalnim procesom, tada će resorpcija kosti biti brža i u većem obimu jer u tom slučaju bakterijska infekcija dodatno uništava kost. Da bi zubni implantat mogao ispuniti svoju funkciju, mora biti potpuno u kosti. Ako volumen kosti nije zadovoljavajući, mora se napraviti augmentacija pre samog postavljanja implantata.

Termin augmentacija koristi se za ceo niz zahvata koji se preduzimaju da bismo povećali volumen kosti radi omogućavanja postavljanja zubnog implantata. Sve procedure, uglavnom, uključuju dodavanje koštanog materijala. To može b

iti autologna kost (koštani transplantat uzet sa drugoga mesta u pacijentovim ustima) ili veštačka kost.

Volumen kosti potreban je kao potpora zubnom implantatu da sa statičkog stanovišta može podneti sve funkcijske sile žvakanja.

Veštačka ili vlastita kost služi kao potpora svim mekim tkivima pa je augmentacija nužna ukoliko želimo postići vrhunski i dugotrajni rezultat na kraju terapije.

 

Šta ako nema dovoljno kosti za ugradnju implantata?

Ako se zub mora izvaditi, a na njegovo mesto želite staviti implantat najbolje rešenje je istovremeno izvaditi zub i ugraditi implantat, te augmentirati kost. Na taj način postavljamo implantat na mesto gde je upravo izvađen zub, a preostale šupljine se ugrađuju veštačke kosti i tako zaustavljaju ili usporavaju procesi resorpcije kosti, te skraćuje vreme oporavka. No svi upalni procesi moraju biti sanirani pre implantoloških zahvata.

Ako ste odavno izgubili zub, a nema dovoljno kosti za ugradnju implantata, u tom slučaju najpre treba nadomestiti izgubljenu kost da bi se stvorila kvalitetna baza za ugradnju implantata. Sledi ugradnja veštačke ili prirodne kosti i nakon tog postupka potrebno je sačekati od 5, 6 ili 9 meseci da bi se kost u potpunosti stvorila pre ugradnje implantata.

ugradnja veštačke kosti - augmentacija

Ako se implantat ugrađuje u gornju vilicu (maksilu), često je dno maksilarnog sinusa postavljeno nisko. U tom slučaju pristupa se podizanju dna sinusa, što se naziva i sinus lift.

Gubitkom zadnjih gornjih zuba dolazi do atrofije vilične kosti te do spuštanja dna maksilarnog sinusa. Da bi se postavio implantat u to područje, potrebno je podići dno maksilarnog sinusa i napraviti mesto za implantat. Tu na scenu stupaju vrhunski zubari i ugradnja veštačke kosti – augmentacija. Zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom. Nakon zahvata potrebno je period od otprilike do devet meseci da bi se od veštačke kosti stvorila dovoljno čvrsta prava kost koja može držati implantat. Da bi se ubrzao ceo proces i izbegle dve operacije, najčešće se podizanje dna sinusa, ugradnja veštačke kosti – augmentacija i postavljanje implantata obavlja jednim zahvatom.

 

Šta je veštačka kosti i kako će je moje telo prihvatiti?

Iako termin ugradnja veštačke kosti – augmentacija navodi da se radi o stranom telu koje se ugrađuje u vašu usnu duplju, to nije sasvim tačno. Radi se naime o sićušnim granulama koje se stavljaju u kost ispod membrane. Služe kao podloga u koju se deponuju ćelije kosti koje stvara vaš organizam. Za oko 12 meseci, ćelije veštačke kosti nestaju a zamenjuju ih ćelije prirodne kosti.

Osim što će omogućiti ugradnju implantata, augmentacijom kosti zaustavlja se i povlačenje zubnog mesa i dalje propadanje vilične kosti, a samim time i urušavanje susednih zuba. Uspešnost ugradnje veštačke kosti je velika. U pravilu organizam uvek prihvata granule i organizam sam započinje regeneraciju kosti.

 

Koliko traje oporavak?

Svaki operativni zahvat zahteva negu nakon toga. Nakon ugradnje veštačke kosti potrebno je stavljati hladne obloge na mesto zahvata radi smanjenja otoka koja je česta pojava. Područje treba hladiti svakih 15-30 minuta, posebno prvih nekoliko sati nakon operacije.

U slučaju bolova po preporuci lekara potrebno je uzimati analgetike. Konci se obično vade sedam do deset dana nakon zahvata. Odmah nakon zahvata usta se ne smeju ispirati, a nakon 48 sati, ispiraju se antiseptikom pod uslovom da nema krvarenja. Ono se može očekivati dva do tri dana nakon zahvata.

Isto tako potrebno se malo strpiti sa čvrstom hranom ili onom zrnate konsistencije koja bi se mogla uvući u ranu. Stoga je nakon samog zahvata preporučljivo jesti tekuću ili jako meku hranu, dok bi se vruća hrana svakako trebala izbegavati.

English