Vrste Zubnih Implantata

Vrste Zubnih Implantata

 

Trajna rešenja za kvalitetniji život pun samopouzdanja

 

Implantologija je deo dentalne medicine koja se bavi zamenom jednog ili više zuba u usnoj šupljini koji nedostaju i to ugradnjom zubnih implantata. Zubni implantati tako predstavljaju osnovu za zamenski zub koji se ugrađuje u vilicu, s vremenom postepeno prilagođava zubnom tkivu i poprima funkciju pravog zuba. Dentalni implantati su namenski oblikovane nadoknade korena zuba i nude kvalitetni izbor rešenja u slučajevima gubitka zuba. Postoji nekoliko vrsta zubnih implantata. Razlikuju se po svom makro dizajnu (dimenzijama i obliku) kao i prema mikro dizajnu, odnosno po svojim površinama.

 

Danas se najčešće koriste dvodelni endoosealni implanti. Osim njih, u pojedinim situacijama se koriste zigomatični, pterigoidni, transdentalni. Postoje i druge vrste zubnih implantata ali su danas prevaziđeni, te se retko ili nikako ne koriste.

Postoje različite vrste endoosealnih zubnih implantata, cilindričnog oblika ili oblika korena zuba. tzv. konični implantati. Ono što implantate još razlikuje je i vrsta, dizajn, broj i gustina navoja na njima.

 

Pacijenti nas često pitaju „koje vrste zubnih implantata biste mi preporučili?“

 

Da bismo odlučili o tome koja vrsta zubnih implantata je najbolja u vašem slučaju, moramo razmotriti brojne faktore. Od takvih faktora presudni su kvalitet vaše kosti u određenim delovima vilica, kao i vrsta kasnijeg protetskog rada koji će se izrađivati na implantima.

Preporuka je da se u estetskim regijama ugrađuju implanti čiji se vrat završava u nivou kosti, tzv. „bone level“ i koji u tom delu imaju i povećanu gustinu navoja. Suprotno tome u bočnim regijama vilica, a posebno u donjoj, se pribegava ugradnji implantata koji u vratnom delu imaju fabrički visoko ispoliranu „kragnu“. Takvi implantati daju mogućnost boljeg čišćenja i održavanja oralne higijene.

 

Endoosealni zubni implantati su relativno mali, njihove dimenzije iznose od oko 3.3mm do 4.8mm u prečniku i od 8 do 14 mm u dužinu. Kako bi se izašlo u susret tržištu i potražnji implantata pogodnih za regije sa nedovoljnom visinom koštanog tkiva, pojedine kompanije su proizvele tzv. shorty (kratke) implantate. Njihova dužina može da iznosi i samo oko 4mm. Za razliku od takvih, kompanije rade i kratke implantate kojima je u potpunosti promenjen oblik, kao i koncept ugradnje. Sve to kako bi i kliničari i pacijenti išli korak dalje u nadoknadi zuba i u nepovoljnim uslovima i nedostatku koštanog tkiva. Višegodišnja istraživanja i upotreba i takve vrste zubnih implantata je dokazala njihovu veliku uspešnost.

 

Posebne vrste zubnih implantata su zigomatični i pterigoidni implanti. Oba sistema su namenjena za ugradnju u bočnim regijama gornje vilice, i to u uslovima gde ne postoji dovoljno koštanog tkiva. Znatno su duži od standardnih implantata i osim u gornjoj vilici, pričvršćuju se u kostima lica i lobanje. Zahtevaju preciznu hiruršku tehniku prilikom ugradnje i imaju niz posebnosti u izradi protetskih nadoknada na njima.

Zigomatični implanti se najčešće koriste u konceptu all on 4 ugradnje implantata i izrade nadokanada.

 

Postoje još i ove vrste zubnih implantata:

  • Mini implanti – koristili su se za ugradnju kod nedovoljne širine koštanog tkiva. Veoma su uski i kao takvi ne mogu da izdrže opterećenje potencijalnog mosta na njima. Zato su se uglavnom koristili kao nosači mobilnih proteza.
  • Ortodontski implantat koji služi kao uporište u fazi ortodontske terapije.

 

Nemojte međutim da vas sve ovo zbuni – naš stručni tim će vam predložiti najbolje rešenje i objasniti sve vrste, te što u konačnici možete očekivati.

 

 

KOJI SU NAJBOLJI ZUBNI IMPLANTATI ZA VAS?

 

Kvalitet i garancija u našem dentalnom centru

Vrste zubnih implantata i najbolji izbor za vas su uvek oni koji su savršeno ugrađeni i s kojima nećete ni primetiti razliku od svojih pravih zubi.

Isto tako bitno je da lekar ima iskustvo u implantologiji i vodi vas stručno kroz ceo postupak. U našoj ordinaciji možete dobiti samo najbolje vrste i brendove implantata. Radimo sa svetski priznatim markama Straumann, Nobel, Bredent, BioHorizons, Alpha Biotec.

Svi brendovi su poznati da daju vrhunsku estetiku dok ujedno pružaju stabilnost i vrhunski kvalitet.

Postupak implantologije je timski rad između stomatologa i pacijenta. Nakon pregleda i utvrđivanja dentalnog stanja, naš tim stomatologa će se konsultovati sa vama što je najbolje za vaše zdravlje i vaš novi, blistavi osmeh. Zavisno o individualnom stanju, provodi se izbor odgovarajuće vrste implantata te se kreira plan lečenja po meri, kako bi pacijent bio zadovoljan. Proces ugradnje implantata u našem centru je sigurna i jednostavna procedura zbog vrhunske tehnologije koju koristimo u radu i dugogodišnjeg iskustva naših implantologa.

 

 

POSTUPAK IMPLANTOLOGIJE I USPEH IMPLANTATA

Koje zahvate možete očekivati?

 

Nakon što ste u saradnji s našim timom dogovorili vrste zubnih implantata koji najbolje odgovaraju vašim potrebama, sledi medicinski zahvat. Svaki pacijent ima drugačiju situaciju, a zahvati mogu biti sledeći:

  • Zamena jednog zuba – ako nedostaje jedan zub, jedan implantat i krunica služe kao zamena
  • Zamena nekoliko zuba – ako pacijentu nedostaje više zuba, mostovi podržani implantatima ih mogu zameniti
  • Zamena svih zuba – ako vam nedostaju svi zubi, zamenjuju ih implantati koji nose ceo most ili protezu.

Pacijenti koji su zdravi, imaju zdrave desni s dovoljno kosti i zubnog mesa, koje zadovoljavaju kriterijume za implantate imaju bolji uspeh. Bitno je naravno i da je implantat postavljen bez komplikacija – tada je stopa uspeha ugradnje 100 posto.

 

Uspeh stope ugradnje dentalnih implantata zavisi uveliko o vašem opštem zdravstvenom stanju, vrsti lekova koje uzimate, potom o mestu gde se postavlja implantat, o oralnoj higijeni, količini i kvaliteta kosti i prirodi vašeg zagriza, vašim desnima i mnogim drugim faktorima.

Najbolji dentalni implantati vraćaju zubima funkcionalnost i estetiku.

Implantologija je doživela pravi napredak u dentalnoj medicini u poslednjih 50-ak godina, sa svakodnevnim unapređenjem u oblasti razvoja najnovije tehnologije i mogućnosti unapređenja i kvaliteta finalnog izgleda. Sve to uz brzinu i stručnost možete pronaći u našem centru.

 

 

MEDICINSKE KORISTI IMPLANTATA

Vraćanje svih funkcija i savršen osmeh

 

U ustima s mnogo implantata koji izgledaju kao prirodni zubi teško je razlučiti prave zube od veštačkih, a za to je naravno u saradnji sa lekarom potrebno izabrati pravu vrstu zubnih implantata.

Gubitak zuba je česta pojava danas koju uzrokuje više pojava od kojih su najčešće: karijes, preveliko trošenje zuba, pucanje zuba ili parodontitis. Nezavisno o razlogu koji ga uslovljava, činjenica je da gubitak zuba predstavlja estetski i zdravstveni problem za svakog pojedinca koji, osim što je nezadovoljan estetskim izgledom usne duplje, takođe nije u mogućnosti da konzumira sve prehrambene namirnice, što stvara velike poteškoće u svakodnevnom funkcionisanju.

Pravo i jedino rešenje u toj situaciji su implantati, čiji se postupak ugradnje sastoji od nekoliko bitnih koraka.

Najbitnije je da oni zamenjuju koren zuba koji nedostaje i predstavljaju osnovu za zubnu nadoknadu ili most koji se ugrađuje na njega. Postoji više vrsta zubnih implantata koji se koriste u svakodnevnoj zubarskoj praksi. Današnji implantati su u većini slučajeva napravljeni od titanijuma te su biokompatibilni. Bezbolan hirurški postupak ugradnje implantata je siguran proces koji se izvodi ambulantno u lokalnoj anesteziji.

Ugradnja implantata u kost može podneti velika opterećenja godinama. Neki od njih imaju i doživotnu garanciju.

 

English