Vrste Zubnih Krunica

Kada se stavljaju zubne krunice i što su one?

Krunice su protetski nadomesci koji se izrađuju za pojedinačan zub. Keramičke krunice su “kapice” ili “navlake” koje se stavljaju na izbrušeni zub kako bi ga zaštitile od pucanja, vratile ga u funkciju i ulepšale osmeh.
Za izradu keramičke krunice važno je pripremiti odnosno izbrusiti zub ili zube za smeštaj protetskog nadomestka. U slučaju gubitka zuba i planirane protetske terapije mostom, potrebno je preparirati susedne zube koji će služiti kao nosači mostne konstrukcije za nadoknađivanje izgubljenog zuba. Spojene krunice takođe čine most, učvršćujući zube.

Vrste zubnih krunica

Šta i kako odabrati?

Vrste Zubnih Krunica

Razlikujemo metal-keramičke krunice i krunice od bezmetalne keramike (cirkon ili e.max). Dok su metal keramičke krunice čvrste i estetski prihvatljive, bezmetalne krunice su estetski još prihvatljivije; odnosno, bezmetalne krunice su estetski potpuno individualizirano i besprekorno rešenje. Takođe, kod bezmetalnih keramičkih krunica ne postoji rizik potencijalne pojave crnog ili tamnog ruba uz zubno meso tj. desni, što je česta boljka metal keramičkih krunica.

Metalokeramičke krunice

Ove vrste zubnih krunica su sa metalnom bazom. Metalna baza može biti zlato ili kobalt-hrom legura iz koje je izbačen nikl koji je izazivao alergijske reakcije kod jednog malog broja pacijenata.
Mogu da budu i od titanijuma koji je veoma bio-kompatabilan i desni imaju minimalnu reakciju na njega, a uz to je i veoma čvrst i izdržljiv. Češće se koriste konvencijalne metalne krunice zbog cena zlata.
Baza daje krunicama i mostovima potrebnu čvrstoću i tvrdoću da podnesu velike žvačne sile. Ovi nadomesci preporučuju se kod ljudi koji imaju velike žvačne sile na stražnjim zubima. Na metalnu bazu peče se keramika u slojevima u određenoj boji i obliku zuba koji odgovara pacijentu.
Valja imati na umu da kod ove vrste zubnih krunica sam naziv metalokeramičke krunice, pomalo vara, jer je samo njihovo jezgro metalno, dok je spoljni deo keramički.

Bezmetalne krunice

One se izrađuju od cirkonijuma, tačnije od cirkonijum-dioksida (ZrO2), koji spada u grupu keramičkih materijala velike čvrstoće i ne treba ga mešati sa mineralom cirkonom, koji se koristi za bižuteriju.
Reč je o oksidu cirkonijum koji se, osim za veštačke zube, koristi i za veštačke dijamante i druge namene gde je potrebna velika izdržljivost, pa su tako cirkonijumske krunice snažnije od metalokeramičkih.
Pored cirkonijumskih, u upotrebi su i litijum-disilikatne keramičke krune. Cirkon oksid je relativno nov materijal na tržištu koji zamenjuje metalnu bazu.
Najčešće je snežno bele boje sa mogućnošću nijansiranja u tamnije tonove. Služi kao baza za pečenje keramike koja onda ima puno prirodniji izgled budući da svetlost bolje prodire kroz svetle materijale. Estetski je materijal koji se obrađuje CAD / CAM tehnologijom.
Može služiti za nadogradnje na zubima i implantatima na prednjim zubima da se eliminiše metalni sjaj koji često daju metali.
Bezmetalne krunice su napravile revoluciju u stomatologiji. Tek je sa pojavom bezmetalne keramičke krune dobijena mogućnost da krunica bude na istom estetskom nivou kao sasvim zdrav i pravilno oblikovan prirodan zub.
Za razliku od metalokeramičkih krunica, veštački zubi sa keramičkim krunama se ne provide, ne prelamaju svetlost na neobičan način i ne razlikuju se u nijansi od prirodnih zuba. Razlog za ove nepoželjne efekte kod metalokeramičkih krunica je njihovo sivo metalno jezgro i upravo zato su keramičke krunice postale toliko popularne u novije vreme.
Činjenica da kod bezmetalnih krunica nema sive boje u pozadini posebno omogućava da se postignu visoki esteski rezultati sa svetlim bojama budućih porcelanskih zuba, u slučaju da pacijenti žele perfektno bele zube.

Akrilatne krunice

To su vrste zubnih krunica koje se koriste kao privremeno rešenje dok se trajna krunica još izrađuje. Dok čekate da vaša trajna zubna krunica bude gotova, nosićete akrilatnu krunicu koja će čuvati vaš zubni živac od oštećenja, sprečiće osetljivost vaših zuba na termičke nadražaje te neće narušavati vaš izgled u vreme čekanja da trajna krunica bude izrađena i ugrađena u vaše zube.

Kada se stavljaju keramičke krunice?

Vrste zubnih krunica najbolje će proceniti vaš stomatolog!

Izradu keramičkih krunica preporučujemo koliko imate estetske potrebe ili zubu nedostaje prirodne strukture koja treba da izdrži sile žvakanja. Isto tako ukoliko su vaše stare krunice dotrajale ili nisu primereno izrađene, te vam nedostaje neki od zuba.
Zubne krunice se preporučuju u slučajevima kada je kompromitovana čvrstoća vašeg zuba, ako je jako oslabljen karijesom ili ako je delom pukao pa klasične bele plombe ne mogu u potpunosti rešiti problem. Svaka krunica mora oponašati prirodan zub i da priležu uz desni bez pritiska ili odstajanja. Kontakt sa susednim zubima i zubima suprotne čeljusti mora biti vrlo precizno izrađen kako bi se produžio vek trajanja keramičkog rada u ustima.

Kako teče postupak dobijanja krunice?

Sve je rešeno u najkraćem mogućem roku

Postavljanje krunice na prirodne zube zahteva preparaciju zuba (brušenje), odnosno smanjenje njegove krune da bi se napravio prostor za protetsku nadoknadu. Preparacija se izvodi rotirajućim dijamantskim burgijama uz vodeno hlađenje.
Nakon preparacije uzima se otisak koji prenosi situaciju u dentalnu laboratoriju gde zubni tehničari izrađuju nadomestke. Osim otiska prepariranog zuba, potrebno je preneti otiske suprotne čeljusti, zagriza, odrediti boju zuba te često preneti situaciju griznih ploha gornje vilice.
Ali ne brinite – naš specijalistički tim izradiće ceo zahvat u najkraćem mogućem roku.

Kako se održavaju nove keramičke krunice?

Pročitajte kako ih četkati!

Kao i prirodne zube, i keramičke je bitno četkati vrlo mekanim četkicama pomoću kojih kružnim pokretima masirate donju trećinu zuba uz desni i same desni. Četkicu je bitno okrenuti pod uglom od 45 stepeni tako da se četkaju primarno mesta na kojima se zadržava najviše plaka. Potrebno je očetkati sve plohe zuba, sa obrazne strane, nepčane, jezičke kao i grizne površine. Nikada ne primenjivati veliku silu četkanja već vrlo laganu. Zbog toga stručnjaci savetuju držanje četkice sa samo tri prsta.

English