Zubni Implantati – Održavanje

Zubni Implantati – Održavanje

Zašto je higijena presudna?

Lepši osmeh, normalna funkcija žvakanja, povećano samopouzdanje, poboljšan govor i očuvanje susednih zuba samo su neki od razloga zašto se sve više ljudi odlučuje na ugradnju zubnih implantata.

Bitno je imati na umu kako na uspešnost zahvata utiču brojni faktori. Jedan od najvažnijih je održavanje pravilne i temeljne oralne higijene. Kako posle, tako i pre ugradnje implantata.

Ne morate se međutim plašiti da ćete morati raditi nešto komplikovano, samo treba biti temeljit i redovan.

Jer ukoliko oralna higijena nije temeljita i ispravna, dolazi do upale sluzokože oko implantata što se zove perimukozitis. Ona se može proširiti i na kost s kojom je vezan implantat i doći će do periimplantitisa.

Ako se tada ne interveniše na vreme, dolazi do daljeg gubitka kosti te u konačnici, do gubitka samog implantata. Stoga se nezi treba pristupiti ozbiljno i predano. Kako bi se bilo kakva kritična situacija sprečila, naši stručnjaci će vas pre zahvata podučiti temeljima dobre i kvalitetne oralne higijene. Pravilna oralna higijena treba naime biti prilagođena individualno svakom pacijentu i stanju u njegovim u ustima.

Rečenica “trebali biste više i bolje prati zube nakon ugradnje zubnih implantata” ne znači zapravo ništa. Jer pacijent treba znati odabrati četkice koje su pogodne za najefikasnije održavanje oralne higijene. Isto kao i sredstva koja garantuju zdravlje usne šupljine. Pristup, edukacija i pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene kod implanta moraju se prilagoditi potrebama svakog pacijenta.

 

Oralna Higijena Pre Zahvata

 

Na šta treba obratiti pažnju

Pre zahvata ugradnje zubnih implantata potrebno je postaviti dobre temelje u održavanju dobre oralne higijene. Važno je odabrati prava sredstva za oralnu higijenu i to prema potrebama pojedinog pacijenta da bi se dugoročno očuvali implantati.

Osnovu za temeljnu oralnu higijenu čine mekana zubna četkica, međuzubna četkica, zubni konac, vodice za ispiranje usta a po potrebi, sredstva na bazi hlorheksidina.

Naglasak je na četkici koja mora biti mekana, gusto postavljenih vlakana i zaobljenih vrhova kako ne bi traumatizirala područja mekih i tvrdih tkiva.

Takođe je važno da vlakna četkice budu dovoljno tanka i prilagodljiva anatomskom obliku gingivalnog sulkusa. Naime jedino na taj način mogu očistiti plak koji se skuplja u tom prostoru. Kako se aproksimalne površine ne mogu očistiti običnom manuelnom četkicom, potrebno je koristiti i međuzubne četkice.

Isto tako paste za zube i gelovi moraju biti nisko abrazivni da kasnije ne ogrebete površinu implantata. Stoga već i pre zahvata ugradnje implantata izbegavajte proizvode s kositrenim fluoridom, natrijum fluoridom i sodu bikarbonu koja se koristi u kuhinji (jer često sadrži aluminijum). Pokazalo se da dobre rezultate u čišćenju daju električne i ultrazvučne četkice za zube.

 

Nega Nakon Ugradnje Implantata

 

Temeljitost kao ključ uspeha

Kako bi pacijenti pravilno održavali svoje zubne implantate, nakon zahvata potrebna je izuzetno dobra i temeljna oralna higijena. Ona obuhvata ispiranje raznim tečnostima. Rastvori i gelovi koji sadrže hlorheksidin se koriste povremeno i po potrebi, uglavnom kada postoji manja ili veća upala desni.

Takođe, svi se zubi moraju temeljito čistiti, kako ne bi došlo do prenosa infekcije na ranu. Dve sedmice nakon zahvata preporučljivo je ispirati usnu duplju tečnošću uz upotrebu izrazito mekane četkice za postoperativnu higijenu rane i uklanjanje plaka. Nakon ugradnje implantata ranu je potrebno pažljivo čistiti mekanom četkicom ili gazom.

Isto tako bilo bi dobro nabaviti interdentalnu četkicu za čišćenje prostora oko implantata, sa plastificiranom žicom koja neće oštetiti implantat. Posebno su oblikovane, imaju duga, mekana i savitljiva vlakna koja omogućavaju oblikovanje četkice u polukružni oblik čime se povećava efikasnost čišćenja. Kako bi se minimalizovala mogućnost bakterijske infekcije, korisno je povremeno na interdentalnu četkicu naneti gel s 0,5 posto hlorheksidina.

Higijena ostalih zuba treba se provoditi jednako – temeljno odstranjivati zubne naslage četkicom, zubnom pastom i uobičajenim merama oralne higijene.

 

Evo najbitnijih smernica kako održavati zubne implantate ODMAH NAKON zahvata:

  • U zavisnosti od broja ugrađenih implantata, razlikuje se i održavanje usta nakon zahvata. Ukoliko je ugrađen veći broj implantata i rana je velika, preporučuju se jela koja su meka – poput raznih pirea i supa. Ako je ugrađeno jedan ili dva implanta, rana je mala, praktično možete jesti isto što i pre, ali na suprotnu stranu vilice. Isto tako nikako nemojte jesti vruće jer pospešuje mogućnost krvarenja. Tvrda i lepljiva hrana je teška za žvakanje, te može da iritira i upali područje rane.
  • Uzimajte propisane antibiotike kako bi se sprečila infekcija. Ako imate bolove popijte tabletu protiv bolova koju vam je preporučio stomatolog. NIKAKO ne uzimajte andol ili aspirin jer oni produžavaju krvarenje.
  • Moguće je da se posle zahvata pojavi otok. U tom slučaju otok iznad operisanog mesta treba hladiti ledom u plastičnoj kesi ili hladnim oblozima. Danas, u konsultaciji sa stomatologom, dobijate injekcije ili vam budu propisani lekovi protiv otoka.
  • Zubni implantati održavanje za postoperativnu higijenu rane potrebno je koristiti izrazito mekane četkice za zube. Dobro je imati i interdentalne četkice sa plastificiranom žicom koja neće oštetiti zubni implantat. Mnogi pacijenti preskaču čišćenje same rane zbog straha da nešto ne povrede, što je potpuno pogrešno. Rana nakon ugradnje implantata treba da se održava čistom i da se na koncima ne skupljaju ostaci hrane.
  • 48 sati nakon zahvata ugradnje zubnih implantata – ako je prestalo krvarenje – potrebno je ispirati usnu duplju nekoliko puta dnevno. Preporučuje se čaj od žalfije ili preparati za ispiranje usne duplje na bazi hlorheksidina.

 

Higijena Za Redovito Održavanje Implantata

 

Nema više “švercovanja”

Održavanje zubnih implantata biće dugovečnije ako održavamo i visoki nivo oralne higijene. Za očuvanje zdravlja zuba i desni redovna nega je presudna, jer su tkiva osetljivija na štetna bakterijska delovanja.

Zubni Implantati Održavanje

Pacijent treba da koristi mekanu zubnu četkicu i međuzubne četkice za čišćenje međuzubnih prostora. Za čišćenje oko zubnog implanta treba koristiti međuzubne četkice različitih prečnika.

Ukoliko je potrebno, higijena se može dopuniti tečnošću za ispiranje usne duplje. Izuzetno je važno dobro očistiti prostor između implantata i gingive. Naime baš se na tom mestu zaustavlja najveća količina bakterijskog plaka koji može da uzrokuje gingivitis ili periimplantitis.

Za održavanje uspešno postavljanog implantata izuzetno su bitne redovne kontrole, u dogovoru sa doktorom. Na redovnim kontrolnim pregledima pratiće se stanje u usnoj šupljini te napraviti potrebne korekcije u provođenju oralne higijene.

Ovih par smernica pomoći će vam da dugoročno zaštite i održite implantate i desne zdravima:

  • Perite zube dva puta dnevno i to četkicama koje nisu abrazivne.
  • Čistite prostore između zuba zubnim koncem. Možete u dogovoru sa stomatologom upotrebljavati i vodeni ispirač jednom do dva puta dnevno.
  • Ako vam je preporučeno, koristite interdentalnu četkicu za čišćenje prostora oko implantata.
  • Ako dođe do infekcije isperite usta ne alkoholnom, antimikrobnom tečnošću.

 

 

I najvažnije od svega – puno se smejte! Ne samo da ćete se osećati bolje vi i svi oko vas, već ćete i pre opaziti eventualno infekcije.

English