All on 6 cena i iskustva

All on 6

All on 6

All on 6 podrazumeva zubni niz od 12 zuba/krunica postavljenih na 6 implantata u jednoj bezuboj vilici. All on 6 je znatno stabilnije i dugoročnije rešenje u odnosu na All on 4.  Veći broj implantata podržava zubni most i to na njegovim krajnjim delovima (nema „visećih“ članova), što doprinosi dobroj statici i dinamici mosta.

Ova čvrsta i otporna konstrukcija može da prihvati jače sile žvakanja i veću težinu mosta. Zato se All on 6 uglavnom radi od keramičkih materijala koji su teži i osetljiviji, ali imaju jednu divnu i olakšavajuću osobinu – u ustima vremenom ne menjaju boju.

All on 4 i All on 6 su koncepti koji su nastali na tržištu usled različite potražnje pacijenata i ponude implantološke industrije.

Činjenica je da je za All on 6 koncept potrebno više kosti pozadi u vilicama. Da bi se pacijentima, koji nemaju dovoljno kosti, ipak pružila neka vrsta uslovno fiksnog rada, naknadno je razvijen All-on-4. Koncept funkcioniše ali uz izvesna ograničenja u odnosu na All on 6.

Važno je da znate da čak i ukoliko nemate dovoljno kosti za All on 6, postoje procedure nadogradnje kosti koje će Vam omogućiti ovakav vid terapije. Ukoliko imate dovoljno kosti, njena nadogradnja nije potrebna i može odmah da se započne sa implantacijom.

All on 6 cena

Cena ovog tretmana uveliko varira i zavisi od brojnih faktora:

  • Vrste implantata – različite vrste implanta imaju različite cene;
  • Vrste konačnog protetskog rada i materijala od koga je izrađen;
  • Potrebe za nadogradnjom kosti;
  • Potrebe za sinus liftom;
  • Vrste privremenih zuba;
  • Digitalizacije celog postupka.

All on 6 cena se kreće od 5000 eur i više za jednu vilicu.

Koliko mi je implantata potrebno?

Da biste shvatili koliko je Vama implantata potrebno za jednu vilicu neophodno je da razumete vrste i osobine protetskih radova koji su u sklopu All-on-4 i All on 6. Most ili proteza, akrilatni ili keramički zubi – to je nešto što ćete imati u ustima dugo godina. Svaki protetski rad ima svoje prednosti, mane i ograničenja, a na Vama je da odlučite koji želite. Tek nakon toga donosimo procenu o broju potrebnih implantata neophodnih za željeni protetski rad.

Keramički most u sklopu All on 6 se uglavnom radi do položaja šestica (12 krunica). Od ovog pravila ima odstupanja. Ukoliko u suprotnoj vilici imate pun zubni niz, prisutne su sedmice, pa čak i osmice, logično je da ćete imati i duži most na implantima kako biste imali maksimalnu funkciju žvakanja. Tada je uglavnom potrebno 8 implantata.

U gornjoj vilici imamo razređeniju spongioznu kost i uglavnom se rad završava na 6 do 8 implantata. U donjoj vilici kost je kompaktnija i dovoljno je 6 implantata.

Bez obzira na koncepte All on 6 ili All on 4, broj implantata zavisi od individualne situacije u ustima.

Kako se fiksira All on 6?

Može da se fiksira pomoću zavrtnja ili cementiranjem.

All on 6 fiksiran zavrtnjem predstavlja elegantniju i bolju varijantu. Može da ga ukloni samo stomatolog i donekle može da se reparira. Ono što je dobro kod All on 6 na zavrtanj je to što nema bojazni da cement uđe ispod gingive (zna se da cement koji ostane neprimećen ume da napravi ozbiljne komplikacije).

All on 6 može da se cementira ali samo u situacijama kada konstrukcija ne ide ispod gingive te cement može jednostavno da se ukloni. Cementiran most ne može da se ukloni, osim ako se ne uništi, a tada je potrebno raditi novi.

All on 6 iskustva

Kakva je estetika sa All on 6?

Estetika je odlična kod obe vrste rada. Ne ovisi o broju implantata već o početnom estetsko – funkcionalnom planiranju. Za lep osmeh koristimo digital smile design kao viruelni alat ili privremenu protezu kao analogni alat u planiranju. Uz pomoć znanja našeg specijalističkog tima, smisla za lepo i vrhunskog modelovanja tehničara, sa mostom na implantima možemo da dobijemo holivudski osmeh.

Osmeh je lepši ako se mostu dodaje roze keramika koja imitira gingivu. Tako dobijamo savršene proporcije i harmoniju zuba i desni. 

Kako se održava All on 6 ?

Za sve radove na implantima je neophodna dobra i redovna oralna higijena. Sama četkica za zube nije dovoljna, u čišćenje se moraju uključiti specijalne četkice i zubni konac za implante. Interdentalne četkice uvek dobro dođu kao i oralni irigatori.

Radove na zavrtanj u ordinaciji uklanjamo jednom do dva puta godišnje kako bismo očistili deo mosta koji leži na desnima. Mostove koji su cementirani ne možemo privremeno ukloniti. Oni su dizajnirani tako da Vama omoguće bolje čišćenje svakodnevno kod kuće.

All on 6 – prednosti i nedostaci

Najveća prednost All on 6 je što se radi o stabilnoj i dugotrajnoj konstrukciji. Izrađuje se od keramičkih materijala koji ne menjaju boju. Jednom određena boja zuba Vas prati dugo godina. Nema nakupljanja pigmentacija niti žute prebojenosti.

Održavanje je znatno lakše u odnosu na All-on-4 jer je keramika glatka i glazirana.

Da ne bude zabune – All-on-4 se takođe može raditi od keramike ali za to treba da budu ispoštovani određeni uslovi što neretko ova konstrukcija nije u mogućnosti. 

Keramički most kod All on 6 je gracilan minimalno deblji od prirodnih zuba te nema problema sa govorom niti neprijatnosti za jezik.

Osmeh istog dana (odmah nakon ugradnje implanta) možete dobiti i na All on 6 radu. Radi se o pivremenoj protezi koja će, dok se ne završi srastanje implanta sa kosti, služiti samo za estetiku a nikako za žvakanje.

Jedine „mane“ All on 6 su što zahteva veći broj implantata, više kosti i viša je cena u odnosu na All on 4.

All on 6 garancija

U našoj ordinaciji imate garanciju na ugrađene implante kao i na protetski rad. Kompanije uglavnom daju doživotnu garanciju na implante (odnosi se na sam implant/šraf). Garanciju na implante dajemo u našoj ordinaciji osim kada pacijent uporno odbija da održava oralnu higijenu i dolazi na kontrolne preglede, jer to može da dovede do periimplantitisa a kasnije i do gubitka implanta.

Protetski rad će svakako biti urađen u skladu sa školskim principima. Osim toga potrebno je da i Vi vodite računa, odnosno da izbacite eventualne loše navike.