Holivudski osmeh - Hollywood smile

Holivudski osmeh (Hollywood smile) ili Beautiful smile

Holivudski osmeh (Hollywood smile) je potekao od holivudskih diva i označavao je lep osmeh sa biserno belim zubima. Vremenom se holivudski osmeh menjao i danas nismo sigurni šta on tačno podrazumeva – osmeh koji izgleda prirodno ili veoma bele i izravnate zube. Verovatno ste već naišli na mnogo članaka i fotografija u vezi ovog pojma. Zato je veoma važno na početku rada sa pacijentom razjasniti šta je to što mu/joj je lepo i šta žele da pokažu kada se nasmeju.

Bez obzira da li Vam se sviđa prirodniji ili malo svetliji osmeh ili nešto između, u našoj ordinaciji možete dobiti osmeh kakav želite. U celokupnom procesu aktivno učestvujete, počevši od digitalnog kreiranja osmeha, preko probe sa privremenim materijalom do konačne izrade. Ne morate da brinete za krajnji izgled, pokazalo se da smo mnogo zahtevniji od većine pacijenata.

Trend belih i ravnih zuba u Srbiju je došao iz inostranstva i dugo vremena je zastupljen. Međutim, u visoko razvijenim zemljama prirodan tip osmeha postaje sve popularniji i zauzima primat. Kod ovakvog osmeha insistira se na prirodnosti, individualnosti i ličnom pečatu. Zubi su obavezno beli, ali nikako „kreč“ beli, moraju da imaju blagu providnost i providne sečne ivice i ne smeju biti urađeni ravno „pod konac“. Osmeh mora da ima svoju dinamiku, živost i belinu, a kao takav osobu treba da podmladi. Ovakav Holivudski osmeh (ili kako ga sve češće zovu Beautiful smile) zahteva individualan pristup, digitalizaciju postupka i visok smisao za estetiku te mu je i cena viša.

Da li ste znali da za svaki zub postoji pravilo po kojem se on modeluje, poput nagiba u tri ravni, prelaza jedne u drugu površinu i slično? Da bi Holivudski osmeh bio prirodan i privlačan, moraju se ispoštovati i najmanje finese zuba kao i uklapanje zubnog niza u oblik lica i usana.

Zanemarivanjem estetskih smernica dobijamo ravne, deblje zube, iste pune boje, koji ne prate linije usana i lica, te celokupna slika deluje manje ili više veštački.

Istraživanja pokazuju da veštački izgled zuba, bez obzira na njihovu belinu, osobe čine starijim nego što to zaista jesu. 

Na visokoj ceni je prelep, svetao i apsolutno prirodan osmeh.

Na našim prostorima „Holivudski osmeh“ često podrazumeva suviše bele i ravne zube. Varijanta ovakvog osmeha je znatno jednostavnija za izradu i jeftinija. I pored činjenice da takav osmeh pojedinim osobama odlično stoji, trend se i kod nas polako menja ka prirodnijim varijantama.

Holivudski osmeh je široko rasprostranjen i zahvaljujući današnjoj stomatologiji čak i bezube osobe mogu da ga imaju.

Kako do holivudskog osmeha?

Holivudski osmeh možemo postići na više načina i  kombinacijom različitih tehnika.

U našoj ordinaciji „QUEEN“ smo familijarni sa svim tehnikama i estetskim intervencijama, digitalizacijom postupka, protetskim i ortodontskim načinima postizanja prelepog osmeha.  I što je veoma važno – imamo odlično „oko za estetiku“.

Kod mlađih i kod osoba koje već imaju lepe i pravilno raspoređene zube, Hollywood smile možemo postići i manje invazivnim metodama poput izbeljivanja zuba. Kada raspored zuba nije odgovarajući pribegavamo ortodontskim terapijama (fiksni aparati, invisalign).

Za Holivudsku osmeh je veoma važan pravilan proporcionalan odnos bele estetike (zuba) i roze estetike (desni). Verovali ili ne, čak i kod zuba koji su idealno izmodelovani, loš nivo ili stanje desni mogu da kvare celokupan utisak. Da bismo dobili zdrave i privlačne desni koristimo različite hirurške i nehirurške tehnike.

Holivudski osmeh zahteva da zubi odgovaraju obliku lica i da zubni niz prati linije usana pri smehu. U suprotnom, umesto sofisticiranog, dobijamo blago „vampirski“ izgled.  

Za sve one koji žele da brzo dobiju osmeh, pravo rešenje su keramički viniri ili bezmetalne krunice. Međutim, za ovako brz osmeh biste morali imati relativno pravilan raspored zuba i desni, kao i pravilan zagriz.

Holivudski osmeh možemo dobiti i kod bezubih osoba, izradom proteza ili fiksnih radova na implantima (All on 4, All on 6). Ovo su zahtevne, ali uz pomoć digitalizacije i određenih softvera, istovremeno i standardne procedure. 

Hollywood smile cena

Hollywood smile može biti rezultat različitih stomatoloških tretmana i procedura, uključujući:

 1. Izbeljivanje zuba:
  • Procedura kojom se izbeljuju zubi kako bi postigli svetliju nijansu.
  • Može se vršiti u ordinaciji ili korišćenjem kućnih beljenja pod nadzorom stomatologa.
 2. Estetske fasete (viniri):
  • Tanke, prilagođene keramičke ili kompozitne obloge koje se postavljaju na prednju površinu zuba kako bi se poboljšao njihov izgled.
 3. Krunice:
  • Postavljanje krunica (kapica) koje potpuno obavijaju zub, često se koristi za ispravljanje oblika, veličine i boje zuba.
 4. Ortodontski tretmani:
  • Fiksni ortodontski aparati, poput bravica, ili transparentni aparati poput Invisalign-a, mogu se koristiti za ispravljanje nepravilnosti u postavci zuba.
 5. Protetika i implanti:
  • Korišćenje dentalnih implantata ili protetičkih rešenja za zamenu izgubljenih ili oštećenih zuba.
 6. Gingivektomija i oblikovanje desni:
  • Estetski postupci koji oblikuju i obnavljaju desni kako bi poboljšali proporcije osmeha.
 7. Redovno održavanje i profesionalno čišćenje:
  • Redovno održavanje oralne higijene i redovne posete stomatologu doprinose zdravlju i izgledu zuba.

Važno je napomenuti da definicija „Holivudskog osmeha“ može varirati od osobe do osobe i zavisi od estetskih preferencija. Stomatolozi i estetski stomatolozi rade sa pacijentima kako bi prilagodili tretmane prema individualnim potrebama i željama, čime se postiže osmeh koji odgovara specifičnim estetskim ciljevima pacijenta.