No prep viniri - Luminiri

Non pre viniri lumineers

No prep viniri

No prep viniri su u stvari fasete koje su jako tanke i čvrste. „No prep“ znači da nema preparacije, odnosno pripreme zuba. Specifično za njih je da nema nikakve pripreme zuba, ali su indikacije za izradu jako sužene tako da se najčešće kombinuju sa drugim vrstama faseta.

U današnje vreme lep osmeh predstavlja nešto po čemu nas zaista pamte. Otvara nam mnoga vrata, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu, a znatno povećava naše samopouzdanje.

Ukoliko i nemate idealan osmeh, možemo ga ulepšati vrlo jednostavnim procedurama. Jedna od takvih su i no prep viniri. Oni se „lepe“ na prednju površinu zuba i trajno menjaju boju, veličinu i oblik zuba. Najčešće se rade od keramike. 

Često pitanje naših pacijenata je: „Da li moraju da bruse, tj. oštećuju svoje prirodne zube?“. Odgovor je vrlo jednostavan. No prep viniri su debljine od oko 0.3 ili 0.4 mm. Ukoliko su vam prirodni zubi sitniji, a želeli biste krupnije zube, najverovatnije neće biti potrebe za brušenjem jer postavljanjem non prep vinira dobijamo odgovarajuću veličinu zuba. Obrnuto, ukoliko su vam prirodni zubi krupni, morali bismo ukloniti onoliko gleđi koliko iznosi debljina fasete (oko 0.3mm) kako ne bismo dobili predimenzionirane zube.

Još jedna dilema pacijenata je koju vrstu faseta da izaberu. Naš predlog je da se, kad god je to moguće, rade od keramičkih materijala. Takvi no prep viniri zahtevaju duže vreme izrade, uključuju uzimanje otiska i rad zubotehničke laboratorije. Vernije kopiraju estetske karakteristike prirodnih zuba, otpornije su i dugotrajnije.

U zavisnosti od umeća stomatologa, i kompozitne fasete mogu dati odlične estetske rezultate. Velika prednost im je što mogu biti urađene u jednoj poseti stomatologu i što su jeftinije od keramičkih. Pre početka izrade faseta, korisno je kod pacijenta uraditi tzv. digital smile design – kompjuterska slikovna merenja trenutne i krajnje veličine, položaja, oblika i simetrije zuba. Ovaj „alat“ pacijenti vole i rado prihvaćaju, a nama stomatolozima pomaže u pravilnom planiranju i postizanju što perfektnijih rezultata.

No prep viniri naravno ne mogu pomoći kod većih preklapanja ili rotiranja zuba. Kod takvih situacija predlažemo drugačija rešenja. Takođe, no prep viniri ne mogu da se rade kod osoba koje su bruksisti (postoji škripanje ili stezanje zuba) ili kod onih koji imaju izražene nepravilnosti zagrižaja.

Kažu da naša okolina i sagovornici na nama prvo primete osmeh pa tek onda oči. Krenite u novi dan veseli i nasmejani!

Luminiri (Lumineers)

Luminiri (Lumineers) su veoma tanke keramičke ljuspice koje se pomoću specijalnih cemenata bez ikakvog ili sa minimalnim brušenjem gleđi fiksiraju na prednju površinu zuba. Lumineers su proizvodi američke kompanije a postavljaju ih sertifikovani stomatolozi.

Izrađeni su od posebno čvrste i otporne vrste keramike što im omogućava da budu tanki i dugotrajni. Proizvođač na njih daje garanciju od 10 godina iako se u praksi pokazalo da mogu trajati i znatno duže.

Prednosti Luminira :

  • beli i pravilni zubi
  • bez brušenja zuba
  • velike čvrstoće
  • izuzetno jako vezani za zub
  • garancija proizvođača 10 godina
  • ceo rad je moguće završiti u samo 2 posete
  • mogućnost fotoshopa da pacijent vidi krajnji rezultat

Sa lumineers možete da konzumirate hranu koju ste navikli jer su veoma čvrsto cementirani za zube.

Ukoliko imate blago nepravilan raspored zuba moguće je problem rešiti pomoću lumineers. Međutim ako je nepravilnost izražena i ako Vam je potrebna ortodontska terapija, a ne želite da se bravice vide na zubima mi Vam preporučujemo „nevidljivi“ lingvalni fiksni aparat.