Upala desni

Upala desni

Upala desni – gingivitis

Osim krvarenja desni, upala desni je praćena crvenilom i oticanjem zubnog mesa, a ponekad je prisutan i neugodan zadah. Pušači, dijabetičari, osobe u pubertetu, žene u trudnoći i menopauzi posebno su skloni razvijanju upale desni. Upala desni koja se zanemari može oštetiti tkivo koje drži zube u vilici i koji će vremenom zbog njega olabaviti. Ono što je vrlo verovatno je da će u tom slučaju da dođe do parodontopatije i gubitka zuba.

Upala desni je uvek praćena bolom. Pacijenti ga opisuju kao jače ili slabije izražen bol, koji može da zahvati i celu stranu jedne vilice i teško ga je lokalizovati.

Zbog otečenih i uvećanih desni javlja se osećaj stranog tela između zuba. Međutim, ovakav osećaj nastaje i usled prisutnog kamenca na zubima ili zapadanja hrane u dubokim parodontalnim džepovima.

Zašto nastaje upala desni?

Neočišćen zubni plak i kamenac su primarni uzroci upale desni ali moramo pomenuti i druge faktore:

  • hormonalne promene (tokom trudnoće, dojenja, menopauze, puberteta),
  • razna oboljenja organizma (rak, HIV, dijabetes..),
  • upotreba određenih lekova,
  • postojanje loših navika poput konzumiranja cigareta.

Upala desni i parodontopatija – koje su razlike?

Razlika se najviše ogleda u lokalizaciji oboljenja. Upala desni, stručno nazvana gingivitis, je ograničena na meko tkivo odnosno desni. Iako upala desni prouzrokuje crvenilo, uvećanje i krvarenje desni, kost nije oštećena, zubi i dalje imaju koštanu potporu i ne pomeraju se u kosti. Ne lečena upala desni polako prelazi u parodontopatiju koja zahvata ne samo desni već i kost oko zuba. Bakterije i njihovi toksini prisutni tokom parodontopatije razaraju viličnu kost te dolazi do povlačenja kosti i desni oko zuba, nastanka dubokih parodontalnih džepova i neprijatnog zadaha. Ukoliko oboljenje napreduje nastaje labavljenje, pomeranje i gubitak zuba.

Kako se leči upala desni?

Cilj lečenja je da se obezbedi ponovni pripoj zdravih desni za zub, eliminiše gnoj i dalji rizik od infekcije. Metodi lečenja zavise od stadijuma bolesti i opšteg zdravlja organizma. Počinje se uvek sa nehirurškim procedurama kojima kontrolišemo prisustvo bakterija. Ukoliko postoji potreba uvode se i hirurški postupci uz obaveznu obuku i praćenje redovnog održavanja higijene usta i zuba.

Važno je da znate kako sprečiti upalu desni. Ovo stanje je reverzibilno, što znači da lečenjem desni možemo vratiti u stanje u kojem su bile pre oboljenja. Ključ leži u kontroli zubnog plaka a to je moguće postići uz pravilnu i temeljnu oralnu higijenu i redovno profesionalno čišćenje u ordinaciji.

Upala desni kod trudnica

S obzirom na to da trudnoća utiče na sve aspekte života žene, neophodno je da tokom tog perioda posebnu pažnju obratite kako na opšte tako i na oralno zdravlje. Radi Vašeg i zdravlja Vaše bebe, potrebno je da imate optimalno izbalansiranu ishranu bogatu proteinima, mineralima i vitaminima. Neophodno je da i tada dolazite na redovne stomatološke preglede na kojima ćemo razmotriti i druge potencijalne probleme (suva usta, ili povećano lučenje pljuvačke, nagon na povraćanje prilikom pranja zuba, erozija zuba, izlaganje rendgen zračenju, uzimanje određenih dentalnih lekova..).

Upala desni kod trudnica se naziva još i „trudnički gingivitis“. Manifestuje se promenama u desnima u vidu crvenila, otoka i krvarenja pri pranju zuba. Počinje oko drugog meseca trudnoće, najčešće zbog povišenog nivoa hormona ili promene imunog statusa. Ukoliko se ne leči, upala desni može da pređe u ozbiljna parodontalna oboljenja.

Lečenje upale desni kod trudnica podrazumeva sve mere koje se sprovode kod uobičajenog lečenja, uz određene modifikacije zbog drugog stanja. Iako terapija u ovom periodu možda i neće dati potpun oporavak, važno je održavati postignute rezultate kako se ne bi desili ozbiljniji problemi. Ovako održavane desni nakon perioda trudnoće i dojenja se potpuno oporavljaju i bivaju izlečene.