Operacija desni

Operacija desni

Radimo uspešno operaciju desni

Ukoliko znate da Vam je potrebna operacija desni ne brinite, jer to zvuči gore nego što zaista jeste.

Postoji više vrsta operacija desni a koju bismo preporučili Vama zavisi prvenstveno od stanja Vaših zuba i desni. Bez obzira koja od njih se radi, prepustite se našim specijalistima. Uz njihovo znanje, kompetentnost i manuelne veštine možete očekivati željene terapijske rezultate.

Postoji mnogo operacija desni od kojih se pojedine koriste u estetske ili u zdravstvene svrhe.

Najčešće su ipak one koje su u sklopu lečenja parodontopatije. Tada uvek počinjemo sa nehirurškim lečenjem (čišćenje i kiretaža zuba) a po potrebi uključujemo i hirurške intervencije.

Režanj operacija

U parodontalnoj hirurgiji jedan od osnovnih i najčešće izvođenih zahvata je upravo režanj operacija. Izvodi se kod uznapredovalih stadijuma parodontopatije, kada nehirurške metode lečenja više ne mogu dati odgovarajuće rezultate. Veoma je važno da se u lečenju poštuje protokol, odnosno da se prethodno sprovede bazična terapija a tek nakon toga operacija desni i to samo na mestima gde je neophodno. Režanj operacija može da se radi na jednom, dva ili više zuba, a ponekad i na svim zubima gornje i donje vilice.

Režanj operacija ima za cilj dubinsko čišćenje kamenca, eliminaciju dubokih džepova i pravljenje uslova za lakše održavanje higijene. Podrazumeva odizanje desni, uklanjanje naslaga i zaobljavanje kosti ukoliko je potrebno. Desni se vraćaju na nešto drugačiju poziciju u cilju eliminacije dubokih džepova i kasnijeg lakšeg čišćenja zuba.

Ukoliko postoji potreba, režanj operacija može biti praćena implementacijom koštanog zamenika na mestima koštanih defekata.

Izvodi se u lokalnoj anesteziji i apsolutno je bezbolna procedura. Postoperativni tok je jednostavan, nema izraženijih bolova niti otoka.

U odnosu na mesto „vraćanja“ odignutih desni razlikujemo apikalno i koronarno pomereni režanj i svaka od ovih operacija desni ima svoj cilj i namenu.

Režanj operacija može da se kombinuje sa ortodontskom ili protetskom terapijom. Nije retka situacija da kod jedne osobe postoji nepravilan ili nagnut položaj zuba što prouzrokuje akumulaciju bakterija i plaka i nastanak parodontalnog džepa. U ovakvim i sličnim situacijama kombinujemo ortodontsku terapiju i operaciju desni. Naši specijalisti će Vam, na osnovu individualnog plana terapije, dati predlog kada da se radi operacija desni.

Režanj operacija je apsolutno primarna kod osoba koje imaju uznapredovalu parodontopatiju a žele krunicama da ulepšaju osmeh. Bez adekvatnog prethodnog lečenja i stabilizacije desni nije logično očekivati kasnije dobre estetske rezultate.

Bez obzira da li je potrebno da se radi operacija desni iz zdravstvenih ili estetskih razloga, režanj operacija ima svoje načine i uslove korišćenja.

Operacija desni – mekotkivni graftovi

Ukoliko imate problem povlačenja desni ovo je jedan od načina kako se leči takav defekt. Ključno je da se prvo pronađe uzrok povlačenja desni a tek nakon toga pristupa intervenciji. Cilj ove intervencije je da se tkivo sa jednog mesta u ustima „premesti“ na drugo gde je to potrebno. Operacija desni se radi i kod suviše tankih desni koje imaju tendenciju povlačenja i na mestima gde su korenovi zuba već ogoljeni.

Postoji više vrsta operacija desni a najčešće se koriste vezivnotkivni graftovi (TVT), slobodni mukogingivalni autotransplantati (SMAT) i pedikularni graftovi.

TVT – vezivnotkivni graftovi se najčešće koriste kod prekrivanja eksponiranog korena zuba. Podrazumeva uzimanje vezivnog tkiva sa tvrdog nepca kojim se pokriva ogoljeni koren zuba posebnim tehnikama.

SMAT – slobodni mukogingivalni autotransplantat je još jedna od standardnih procedura. Tkivo (ali ovog puta epitelno) se takođe uzima sa nepca i njime pokriva deo površine na desnima.

Pedikularni flap je operacija desni kod koje je donor mesto takođe nepce. Pri ovoj proceduri tkivo jednim krajem uvek ostaje vezano za svoju podlogu obezbeđujući tako dobru prokrvljenost. Iz tog razloga ove intervencije, pod uslovom da mogu da se izvedu, generalno imaju najveću uspešnost.

Gummy smile

Ukoliko su Vaše desni „spuštene“ ili previše vidljive tokom smeha a zubi izgledaju kratki, pravo je vreme da nešto učinimo povodom toga. U zavisnosti od uzroka ove pojave postoje i različita rešenja. Terapijske procedure se kreću od najjednostavnijeg konturiranja desni, preko operacija koštanog tkiva pa sve do ortodontske terapije repozicije kosti.

Obratite nam se, naši specijalisti iz pomenutih oblasti će Vam pomoći da donesete pravu odluku za Vas. Nisu sve situacije niti svi pacijenti isti, te ne postoji univerzalna terapijska preporuka za gummy smile. Potrebno je da znate da ovo nije samo kozmetička već je ujedno i zdravstvena procedura. Počinje analizom osmeha i sagledavanjem željene konture desni i zuba. Rendgen dijagnostika i klinički pregled će dalje usmeriti tok terapije.

Da li je neophodno da korigujem gummy smile?

U većini slučajeva gummy smile ne korigujemo iz zdravstvenih već iz estetskih razloga. Međutim, ukoliko imate bolove, česte upale desni ili druge smetnje – potrebna je korekcija kako bi se otklonili zdravstveni problemi.

Konturiranje desni kao zdravstvena procedura može da se radi kod redukcije parodontalnih džepova, produženja kliničke krune zuba ili prekrivanja ogoljenih vratova zuba.

Šta prouzrokuje gummy smile?

Brojni su uzroci zbog kojih može da nastane gummy smile. Dovodi se u vezu sa genetskim poreklom ili se razvija u toku života zbog upotrebe određenih lekova.

Gummy smile često nastaje kao posledica nepravilnog razvoja kosti vilica i nepravilnog položaja zuba. Današnja nauka sve više pažnje poklanja uzročnoj povezanosti između lošeg položaja vratnih kičmenih pršljenova koji uslovljava nepravilan rast vilica i pojavu gummy smile – a. Takav gummy smile može da se pojavi duž cele gornje vilice, obostrano i simetrično, ili u vidu suviše vidljivih desni samo na jednoj strani. Retko, ali moguće je da sa zubima i viličnim kostima bude sve u redu, ali da se gummy smile pojavio zbog kratke gornje usne.

U dečjem uzrastu gummy smile nije retkost i predstavlja jedan od prvih znakova da se kosti vilica ne razvijaju u pravilnom smeru i da su potrebne ortodontska terapija i/ili miofunkcionalne vežbe.

Gummy smile je čest i kod adolescenata i dece tokom i zbog nicanja zuba. U tom periodu se ne preduzimaju parodontološke mere lečenja sve dok zubi potpuno ne završe nicanje.

Kako se leči gummy smile?

Za uspeh lečenja neophodno je prvo utvrditi i eliminisati uzroke nastanka problema. Naši specijalisti će, nakon pregleda i analize snimaka utvrditi prirodu nastanka problema i shodno tome predložiti moguću terapiju.

Ukoliko je gummy smile nastao zbog uvećanja desni bilo zbog upale ili upotrebe lekova, često je dovoljno otkloniti uzrok nakon čega se desni vrate u svoje normalno stanje. Tada nije potrebna dalja hirurška korekcija ili je dovoljna u vidu minimalnog „odsecanja“ i oblikovanja desni – gingivektomija.

Da bi se korigovao gummy smile koji je posledica rasta viličnih kostiju neophodno je konturiranje kostiju. Sama operacija se radi nakon procene dužine korenova zuba kako nakon intervencije ne bi bili oslabljeni.

Jedna od opcija koja svakako dolazi u obzir je promena položaja zuba i kosti ortodontskim putem.

Ne treba da brinete ako je potrebno korigovati gummy smile hirurškim putem. Operacija desni/kosti nije zahtevna a postoperativni period nije praćen bolovima niti značajnijim neprijatnostima.