Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje ili belenje zuba postalo je deo naše svakodnevnice. Zavodljivo beli osmeh je u današnje vreme želja i potreba svake osobe. Mnogi uzroci dovode do potrebe da se izvrši izbeljivanje pojedinih ili svih zuba, a Stomatološka ordinacija QUEEN nudi rešenje za svaki od tih slučajevaa.

Izbeljivanje zuba je procedura koja spada u domen estetske stomatologije. Obuhvata uklanjanje raznih diskoloracija i mrlja sa površine zuba, dok sama boja zuba postaje svetlija. Izbeljivanje zuba spada u najpopularnije procedure u stomatologiji zbog toga što može značajno da poboljša izgled zuba, bez mnogo neprijatnosti i bez velikih troškova.

Pre početka procesa izbeljivanja neophodno je utvrditi boju zuba pacijenta, kao i stanje zuba i desni. Izbeljivanjem se dobijaju i do 8 nijansi svetliji zubi.

Današnjim tehnikama i modernim materijalima, izbeljivanje zuba je postao efikasan način uklanjanja diskoloracija zuba. Pre nego što započnete tretman izbeljivanja zuba, neophodna je konsultacija sa našim ekspertima stomatologije, kako bi se postigli sigurni i efektni rezultati, a neželjene posledice izbegle.

Na tržištu trenutno možete pronaći veliku ponudu izbeljivanja zuba od strane osoba koje za to nisu stručne. Međutim, samo iskusni stomatolozi poput naših mogu da ukažu koja je tehnika izbeljivanja najbolja za svakog pacijenta. Možete se izbeljivati samo jedan zub (taman ili tzv. “mrtav”) ili svi zubi. Naša ordinacija nudi dve vrste izbeljivanja zuba: kućno i ordinacijsko izbeljivanje (lampom).

Za pacijente koji redovno održavaju oralnu higijenu, izbeljivanje zuba ima dugotrajan efekat.

Kućno izbeljivanje zuba

Izbeljivanje kod kuće metodom individualnog splinta je vrlo efikasan način postizanja lepog i svetlog osmeha. Pacijent sam aplicira gel za izbeljivanje u odgovarajući splint, koji za njega prave naši stomatolozi, postavlja splint na zube i nosi preko noći. Tretman traje od 8 do 10 noći. Vreme potrebno za maksimalno izbeljivanje zuba zavisi od toga koliko su zubi tamno obojeni, odnosno zasićeni tamnim pigmentima. Po želji pacijenta, ovakvi splintovi ne moraju da se nose celu noć. U zavisnosti od upotrebljenog materijala za izbeljivanje zuba, može da se nosi i oko 30 minuta dnevno.

Koje su aktivnosti pre samog kućnog izbeljivanje zuba?

Kućno izbeljivanje podrazumeva uzimanje otiska zuba pacijenta i izradu individualnih folija u koje se postavlja gel za beljenje.

Ordinacijsko izbeljivanje lampom 

Izbeljivanje zuba lampom je potpuno bezbedna i relativno bezbolna procedura koja odmah daje rezultate. Posle laserskog izbeljivanja zuba nećete moći da sakrijete zadovoljstvo zbog novog osmeha! Sistem se zasniva na primeni vodonik peroksida u gelu, koji se nanosi na zube. Specijalna UV lampa, koja ne zagreva i ne oštećuje zube, ima ulogu da ubrza proces beljenja zuba.

Pre tretmana se odredi trenutna boja zuba pacijenta, zatim se specijalnim gelom zaštite desni pacijenta i na kraju aplikuje gel na zube koji trebaju da se izbele. Nakon 30-45 minuta tretiranja lampom zubi postaju za 2 do 4 nijanse svetliji, što zavisi od mnogo individualnih faktora. Trajnost izbeljivanja zuba je potpuno individualna i zavisi od više faktora.

Nakon ordinacijskog izbeljivanja zuba postoji mogućnost da zubi budu osetljiviji nego ranije na previše hladno, toplo, slatko i kiselo, jer su svi dentinski kanalići otvoreni i značajno prohodniji za registrovanje nadražaja iz usne duplje. Preporučujemo da maksimalno redukujete ovakve nadražaje par dana nakon beljenja, a kasnije, da bi što duže zadržali postignuti efekat beljenja, smanjite i unos tamno obojene hrane i pića i pušenje.

Izbeljivanje zuba lampom ili lasersko beljenje zuba je za oko 40% efikasnije u odnosu na izbeljivanje kod kuće, a vreme trajanja tretmana znatno kraće. Izbeljivanje zuba u Stomatološkoj ordinaciji “QUEEN” podrazumeva aplikaciju gela za beljenje na površinu zuba, uz zaštitu okolnih mekih tkiva.

Usmeravanjem specifičnih izvora svetlosti ili laserske svetlosti na površine zuba, proces beljenja se aktivira i istovremeno skraćuje na samo 30–60 min. U zavisnosti od prirode prebojenosti, zubi pacijenta mogu postati svetliji za 2–4 nijanse.

Zanima vas koja je cena izbeljivanja zuba u vašem slučaju? Zakažite detaljan pregled i konsultacije sa našim stručnjacima.