Izbeljivanje zuba

Šta je izbeljivanje zuba?

Izbeljivanje zuba ili belenje zuba postalo je deo naše svakodnevnice. Zavodljivo beli osmeh je u današnje vreme želja i potreba svake osobe. Mnogi uzroci dovode do potrebe da se izvrši izbeljivanje pojedinih ili svih zuba, a Stomatološka ordinacija QUEEN nudi rešenje za svaki od tih slučajevaa.

Izbeljivanje zuba je procedura koja spada u domen estetske stomatologije. Obuhvata uklanjanje raznih diskoloracija i mrlja sa površine zuba, dok sama boja zuba postaje svetlija. Izbeljivanje zuba spada u najpopularnije procedure u stomatologiji zbog toga što može značajno da poboljša izgled zuba, bez mnogo neprijatnosti i bez velikih troškova.

Pre početka procesa izbeljivanja neophodno je utvrditi boju zuba pacijenta, kao i stanje zuba i desni. Izbeljivanjem se dobijaju i do 8 nijansi svetliji zubi.

Današnjim tehnikama i modernim materijalima, izbeljivanje zuba je postao efikasan način uklanjanja diskoloracija zuba. Pre nego što započnete tretman izbeljivanja zuba, neophodna je konsultacija sa našim ekspertima stomatologije, kako bi se postigli sigurni i efektni rezultati, a neželjene posledice izbegle.

Na tržištu trenutno možete pronaći veliku ponudu izbeljivanja zuba od strane osoba koje za to nisu stručne. Međutim, samo iskusni stomatolozi poput naših mogu da ukažu koja je tehnika izbeljivanja najbolja za svakog pacijenta. Možete se izbeljivati samo jedan zub (taman ili tzv. “mrtav”) ili svi zubi. Naša ordinacija nudi dve vrste izbeljivanja zuba: kućno i ordinacijsko izbeljivanje (lampom).

Za pacijente koji redovno održavaju oralnu higijenu, izbeljivanje zuba ima dugotrajan efekat.

Izbeljivanje zuba pre i posle

Kućno izbeljivanje zuba

Izbeljivanje kod kuće metodom individualnog splinta je vrlo efikasan način postizanja lepog i svetlog osmeha. Pacijent sam aplicira gel za izbeljivanje u odgovarajući splint, koji za njega prave naši stomatolozi, postavlja splint na zube i nosi preko noći. Tretman traje od 8 do 10 noći. Vreme potrebno za maksimalno izbeljivanje zuba zavisi od toga koliko su zubi tamno obojeni, odnosno zasićeni tamnim pigmentima. Po želji pacijenta, ovakvi splintovi ne moraju da se nose celu noć. U zavisnosti od upotrebljenog materijala za izbeljivanje zuba, može da se nosi i oko 30 minuta dnevno.

Koje su aktivnosti pre samog kućnog izbeljivanje zuba?

Kućno izbeljivanje podrazumeva uzimanje otiska zuba pacijenta i izradu individualnih folija u koje se postavlja gel za beljenje.

Ordinacijsko izbeljivanje zuba (Lasersko izbeljivanje zuba)

Ordinacijsko izbeljivanje zuba lampom je potpuno bezbedna i relativno bezbolna procedura koja odmah daje rezultate. Posle laserskog izbeljivanja zuba nećete moći da sakrijete zadovoljstvo zbog novog osmeha! Sistem se zasniva na primeni vodonik peroksida u gelu, koji se nanosi na zube. Specijalna UV lampa, koja ne zagreva i ne oštećuje zube, ima ulogu da ubrza proces beljenja zuba.

Pre tretmana se odredi trenutna boja zuba pacijenta, zatim se specijalnim gelom zaštite desni pacijenta i na kraju aplikuje gel na zube koji trebaju da se izbele. Nakon 30-45 minuta tretiranja lampom zubi postaju za 2 do 4 nijanse svetliji, što zavisi od mnogo individualnih faktora. Trajnost izbeljivanja zuba je potpuno individualna i zavisi od više faktora.

Nakon ordinacijskog izbeljivanja zuba postoji mogućnost da zubi budu osetljiviji nego ranije na previše hladno, toplo, slatko i kiselo, jer su svi dentinski kanalići otvoreni i značajno prohodniji za registrovanje nadražaja iz usne duplje. Preporučujemo da maksimalno redukujete ovakve nadražaje par dana nakon beljenja, a kasnije, da bi što duže zadržali postignuti efekat beljenja, smanjite i unos tamno obojene hrane i pića i pušenje.

Izbeljivanje zuba lampom ili lasersko beljenje zuba je za oko 40% efikasnije u odnosu na izbeljivanje kod kuće, a vreme trajanja tretmana znatno kraće. Izbeljivanje zuba u Stomatološkoj ordinaciji „QUEEN“ podrazumeva aplikaciju gela za beljenje na površinu zuba, uz zaštitu okolnih mekih tkiva.

Usmeravanjem specifičnih izvora svetlosti ili laserske svetlosti na površine zuba, proces beljenja se aktivira i istovremeno skraćuje na samo 30–60 min. U zavisnosti od prirode prebojenosti, zubi pacijenta mogu postati svetliji za 2–4 nijanse.

Izbeljivanje zuba cena

Kada je u pitanju izbeljivanje zuba cena može značajno varirati u zavisnosti od različitih faktora. Evo nekoliko faktora koji mogu uticati na cenu izbeljivanja zuba:

Stomatolozi sa dobrim rezultatima izbeljivanja zuba mogu često postaviti više cene za svoje usluge.

Postoje različite vrste izbeljivanja zuba, imamo kućno izbeljivanje koje se radi kod kuće i in-office izbeljivanje koje se obavlja direktno u stomatološkoj ordinaciji. In-office izbeljivanje obično košta više, ali rezultati se postižu brže.

Profesionalno vs. Kućno izbeljivanje zuba

Profesionalno izbeljivanje zuba, koje se obavlja u ordinaciji, obično je skuplje od kućnog izbeljivanja. Profesionalni postupci često koriste jače gelove i specijalizovanu opremu za brže i efikasnije rezultate.

Broj sesija izbeljivanja

Cena može varirati u zavisnosti od broja sesija izbeljivanja koje su potrebne kako bi se postigli željeni rezultati. Neki pacijenti možda zahtevaju samo jednu sesiju, dok drugi mogu imati potrebu za više sesija. Kod nas u cenu je uključeno onoliko sesija koliko je potrebno za postizanje željenih rezultata.

Zanima vas koja je cena izbeljivanja zuba u vašem slučaju? Zakažite detaljan pregled i konsultacije sa našim stručnjacima.

Izbeljivanje zuba kod kuće ili u ordinaciji

Bilo da se odlučite za kućno izbeljivanje zuba ili lasersko izbeljivanje zuba, profesionalno u ordinaciji, rezultati će verovatno i nadmašiti Vaša očekivanja. Ogledalo će od tada biti Vaš omiljeni predmet u kući koji ćete sa osmehom koristiti. Celokupan postupak se u oba slučaja započinje određivanjem trenutne boje Vaših zuba i određivanje potrebnih supstanci za uspešan efekat. Iako ovo nije doživotno rešenje, adekvatnim održavanjem i primenjivanjem saveta stomatologa, dug period ćete pleniti svojim osmehom. Postupak se nakon određenog perioda može potpuno bezbedno ponoviti, ukoliko za to postoji potreba.

Vremenom naši zubi gube sjaj i belinu koju su imali u ranijem periodu. Kod nekih osoba do toga dolazi ranije, kod nekih kasnije. Sve to nastaje zbog različitih faktora, od nezdrave ishrane, preko korišćenja cigareta, pa do neredovne i neadekvatne higijene. Bilo kako bilo i za taj problem postoji rešenje – stomatološko izbeljivanje zuba.

Časopisi i Internet portali su prepuni saveta za samostalno izbeljivanje zuba, međutim ako probate videćete da to ne donosi mnogo efekta, ili ako i donese to je za veoma kratak period, a pritom možete naškoditi svojim zubima. Razvojem stomatologije došlo se do idealnog načina za povratak blistavog osmeha, koji je za svaku osobu veoma bitan, jer je osmeh taj koji se prvi uočava na nekoj osobi i itekako utiče na samopouzdanje. Stomatolozi ovaj problem rešavaju uklanjanjem mrlja koje su se vremenom pojavile na zubu i uticale da zub postane žut, i to potpuno sigurno, odnosno bez štetnih posledica i činjenja da zub postane slabiji i ranjiviji.

Ukoliko se ustručavate da se široko osmehnete i ono što vidite u ogledalu ne čini Vas srećnim, budite slobodni da nas kontaktirate i informišete se o ovom postupku koji će Vas učiniti zadovoljnijom i nasmejanijom osobom, jer nakon ovog tretmana u Stomatološkoj ordinaciji mr sci. dr Mirele Cjetković, to ćete sigurno biti.