Krivi zubi

Krivi zubi

Krivi zubi kod odraslih

Krivi zubi kod odraslih i dece danas nisu retka pojava. Praksa je pokazala da napretkom i evolucijom čoveka imamo sve više krivih zuba i nepravilnih zagrižaja. Iako Vam se možda čini da ovo nema smisla, pročitajte u nastavku zašto je baš tako.

Postoji više uzroka ove nepravilnosti i razlikuju se u odnosu na to da li su u pitanju krivi zubi kod odraslih ili kod dece

Krivi zubi kod odraslih mogu da perzistiraju iz doba detinjstva. Postoje i situacije kada su osobe imale prave zube i pravilan zagrižaj ali su vremenom počeli da se krive i migriraju.

Krivljenje i pomeranje zuba kod odraslih može da se javi usled neadekvatnog opterećenja zuba, gubitka stalnih zuba, parodontopatije, udarca i drugih trauma.

Krivi zubi kod dece

Krivi zubi kod dece najčešće nastaju kao genetska predispozicija ili usled loših navika poput dugotrajnog sisanja palca ili cucle. Karakteristična slika kod deteta koje sisa palac su pomereni i nagnuti gornji prednji zubi, otvoren zagrižaj, nemogućnost normalnog zatvaranja usana.

Čest uzrok krivih zuba kod dece je i prerani gubitak mlečnog zuba, posebno u periodu smene zuba. U prostor prerano izvađenog mlečnog zuba pomera se susedni stalan zub i tako „blokira“ nicanje stalnog zuba zamenika.

Na menijima današnjeg čoveka uglavnom je prisutna meka i prerađena hrana zbog čega se javlja nepravilan zagrižaj. Meku hranu deca manje žvaću a pojedina zalogaje ne žvaću već samo gutaju. Da bi se vilične kosti i zubi pravilno razvijali neophodna je stimulacija žvačnih mišića, odnosno konzumacija čvrste i neprerađene hrane.

Miofunkcionalne navike (funkcija mišića deteta i položaj jezika) takođe mogu prouzrokovati nepravilan zagrižaj. Da bi se lice, vilice i zubi pravilno razvijali, neophodno je da postoji ravnoteža u funkciji okolnih vratnih mišića, obraza, usana i jezika. Narušavanje ravnoteže vodi u nepravilan zagrižaj koji naravno može da se koriguje. Da bi dobijeni rezultati bili stabilni neophodno je uspostaviti balans mišića određenim vežbama. U stomatološkoj ordinaciji QUEEN ćete dobiti detaljna uputstva i pomoć u korekciji nepravilnog zagriza.

Krivi zubi kod dece, odnosno teskoba zuba može da nastane i kada veličina zuba ne odgovara veličini vilice, odnosno u vilici ne postoji dovoljno prostora za smeštaj svih zuba. Savremeni čovek ima znatno manju vilicu u odnosu na naše pretke.

Ispravljanje zuba

Postoji više načina za ispravljanje zuba i zagrižaja a koji ćemo koristiti kod Vas zavisi od vrste nepravilnosti i Vašeg uzrasta. U detinjstvu prednost imaju mobilni aparati (dečje proteze), dok nakon smene zuba i završetka rasta vilica koristimo fiksne proteze (fiksne ortodontske aparate)  i nevidljive folije za zube – Invisalign. U pojedinim situacijama, uporedo sa fiksnim aparatom pribegava se i hirurškim korekcijama vilica.

Nepravilan zagrizaj

Kada kažemo nepravilan zagrizaj, uglavnom podrazumevamo odnos gornje i donje vilice, mada ova nepravilnost ima širok spektar varijacija.

Svakako nećete biti u mogućnosti da prepoznate sve nepravilnosti ali korisno je da obratite pažnju na one koje su uočljive i zbog kojih možete da nam se javite zbog pravovremene korekcije.

Pravilan zagriz podrazumeva da gornji zubi neznatno preklapaju donje zube i da gornji bočni zubi dodiruju tačno predviđena mesta kod donjih.

Nepravilan zagrižaj se javlja kada je donja vilica povučena unazad ili postavljena unapred u odnosu na gornju. Gornji sekutići mogu da budu suviše nagnuti ka napred ili ka nazad i da se ne preklapaju pravilno sa donjim.z

Verovatno se pitate zašto je to nastalo baš kod Vas?

Nepravilan zagrižaj se najčešće nasleđuje. Dobra vest je da se uspešno koriguje pod uslovom da se sa lečenjem počne još u detinjstvu u periodu rasta i razvoja viličnih kostiju.

Da li je neophodno da ispravljam nepravilan zagrižaj?

Danas je među decom i tinejdžerima moderno nositi proteze. Lepi zubi navode tinejdžere da ispravljaju čak i najmanje nepravilnosti, što ranije nije bio slučaj.

Naravno ukoliko nemate zdravstvene posledice a estetika Vam nije primarna – ne morate korigovati nepravilan zagrižaj.

Neretko, nepravilan zagrižaj može uzrokovati zdravstvene probleme i nabrojaćemo samo neke od njih:

  • Nastanak parodontalnih džepova i početak parodontopatije. Preklopljene zube je teško čistiti i održavati a posebno međuzubne prostore oko njih. Na tim mestima je pojačan rizik za nastanak karijesa i oboljenja desni i kosti;
  • Kod nepravilnog položaja zuba, pritisak žvakanja se ne prenosi pravilno pravcem uzdužne osovine zuba. Zub trpi pojačan pritisak, prisutna je abrazija ili labavljenje zuba, moguće je izumiranje zubnog živca, povlačenje kosti i desni oko zuba;
  • Nepravilan zagrižaj može biti uzrok bolova u donjoviličnom zglobu ili povremenih glavobolja;
  • Loš odnos prednjih zuba utiče na govor i izgovor pojedinih glasova.;
  • Nepravilan zagrižaj može da naruši estetiku lica što kod mladih, posebno u doba puberteta, znatno utiče na nivo samopouzdanja.

Mišljenja smo da nepravilan zagrižaj i krive zube kod dece uvek treba korigovati. Lečenje započeto u tom uzrastu daje odlične i relativno brze rezultate. Krivi zubi kod odraslih zahtevaju dublju analizu i dobru procenu u vezi realnog stanja i očekivanja.

U ordinaciji QUEEN ćemo Vašem problemu pristupiti individualno, sagledati sve aspekte terapije i zajedno sa Vama doneti odluku o daljem lečenju. Prepustite se našim vrhunskim stručnjacima iz oblasti ortodoncije.