Mlečni zubi

Kada početi sa pranjem zuba?

Još dok dete sisa, u najranijem periodu života, potrebno je otpočeti sa održavanjem oralne higijene. Sa čistom gazom namočenom u vodu, očiste se bebine desni i unutrašnje strane obraza. Cucla koja se daje detetu takođe treba da bude čista. Kada niknu prvi mlečni zubi, treba započeti sa njihovim čišćenjem specijalnom četkicom od gume ili mekom četkicom za bebe. Koristite specijalne zubne pasta namenjenih za decu najmlađeg uzrasta.

Mlečni zubiSavet stomatologa je da se detetu operu zubi ujutro odmah posle ustajanja, zatim u toku dana posle svakog obroka, ili uzimanja slatkiša između obroka. Svakako je najvažnije pranje zuba pre spavanja i ono ne sme da se preskoči. Ukoliko se zubi ne čiste pre spavanja, meke naslage, ostaci hrane i velike količine bakterija, zaostale na zubima i desnima, imaju pred sobom celu noć da oštete zubna tkiva i prouzrokuju karijes. Pogrešno je kada se uveče, posle čišćenja zuba, a pred spavanje uzme još jedna bombona ili zaslađeni napitak.  To je najčešći slučaj kod dece koji treba obavezno izbegavati.

Roditelj detetu pere zube dok je ono malo. Posebno je važno da ga redovno kontrolišete kada ono počne samo da pere svoje zube.

Roditelj se u stomatološkoj ordinaciji edukuje kako da čisti zube svog deteta, kada i kako da nauči dete da samo čisti svoje zube i koristi dentalni konac. Veoma je važno da dete uvidi da je čišćenje zuba ozbiljan posao koji se obavlja svakog dana i u određeno vreme. Kada se dete od malena nauči da pazi na svoje zube, pranje zuba neće smatrati obavezom i dužnošću već stalnom navikom i zadovoljstvom. Ovakav pristup garantuje dugoročno očuvanje zdravlja usta i zuba.

Savetujte se sa Vašim stomatologom o uzimanju flurida. Ukoliko u ishrani Vašeg deteta nije obezbeđena dovoljna količina fluorida potrebno je obezbediti određene suplemente.

decja stomatologija

Karijes mlečnih zuba

Karijes mlečnih zuba se javlja rano, nekad ubrzo posle njihovog nicanja. Sve je to posledica loših navika, neadekvatne ishrane, otežanog održavanja oralne higijene ili neobaveštenosti roditelja o značaju mlečnih zuba i mogućnostima za očuvanje njihovog zdravlja. Često zahvata veći broj mlečnih zuba i brzo se širi zbog određenih anatomo-histoloških specifičnosti tih zuba. Lokalizacija karijesa mlečnih zuba je najčešća na predilekcionim mestima kao što su fisure, jamice mlečnih molara, aproksimalne površine gornjih i donjih mlečnih molara i gornjih frontalnih zuba.

Posetite nas kako bismo Vas uputili u “male tajne“ kojima ćete sačuvati zdravlje i lepotu zuba Vaših najmlađih.

Posetite nas na adresi: Ulica Jurija Gagarina 26a V/14 – Novi Beograd, Srbija


Telefoni stomatološke ordinacije:
tel: 011/2289-229
mob: 063/237-075

e-mail: info@dentaltourism.rs

Mirela Cvjetković
English