Mlečni zubi

Mlecni zubi

Kada početi sa pranjem zuba?

Još dok dete sisa, u najranijem periodu života, potrebno je otpočeti sa održavanjem oralne higijene. Sa čistom gazom namočenom u vodu, očiste se bebine desni i unutrašnje strane obraza. Kada niknu prvi mlečni zubi, treba započeti sa njihovim čišćenjem specijalnom četkicom od gume ili mekom četkicom za bebe. Koristite specijalne zubne paste namenjene deci najmlađeg uzrasta.

Mlecni zubici

Savet stomatologa je da se detetu operu zubi dva puta dnevno, ujutro odmah posle ustajanja i uveče pred spavanje. Svakako je najvažnije pranje zuba pre spavanja i ono mora da bude temeljno i ne sme da se preskoči. Ukoliko se zubi ne čiste pre spavanja, meke naslage, ostaci hrane i velike količine bakterija, zaostale na zubima i desnima, imaju pred sobom celu noć da oštete zubna tkiva i prouzrokuju karijes. Pogrešno je da se nakon večernjeg čišćenja zuba ili u toku noći uzme još jedna bombona, mleko ili zaslađeni napitak.  Ove loše navike kod dece prouzrokuju tzv. cirkularni karijes (karijes na svim zubima) još u najranijem periodu života.

Roditelj detetu pere zube dok je ono malo. Posebno je važno da ga redovno kontrolišete kada ono počne samo da pere svoje zube.

Roditelj se u stomatološkoj ordinaciji edukuje kako da čisti zube svog deteta, kada i kako da nauči dete da samo čisti svoje zube i koristi dentalni konac. Veoma je važno da dete uvidi da je čišćenje zuba ozbiljan posao koji se obavlja svakog dana i u određeno vreme. Kada se dete od malena nauči da pazi na svoje zube, pranje zuba neće smatrati obavezom i dužnošću već stalnom navikom i zadovoljstvom. Ovakav pristup garantuje dugoročno očuvanje zdravlja usta i zuba.

Savetujte se sa Vašim stomatologom o eventualnoj potrebi za aplikacijom fluorida ili korišćenjem posebnih pasti za zube koje će ojačati zubnu supstancu i u dužem vremenskom periodu pomoći u borbi protiv karijesa.

Stomatološka ordinacija

Karijes mlečnih zuba

Karijes mlečnih zuba se javlja rano, nekad ubrzo posle njihovog nicanja. Sve je to posledica loših navika, neadekvatne ishrane, otežanog održavanja oralne higijene ili neobaveštenosti roditelja o značaju mlečnih zuba i mogućnostima za očuvanje njihovog zdravlja. Često zahvata veći broj mlečnih zuba i brzo se širi zbog određenih anatomo-histoloških specifičnosti tih zuba. Lokalizacija karijesa mlečnih zuba je najčešća na predilekcionim mestima kao što su fisure, jamice mlečnih molara, aproksimalne površine gornjih i donjih mlečnih molara i gornjih frontalnih zuba.

Posetite nas kako bismo Vas uputili u “male tajne“ kojima ćete sačuvati zdravlje i lepotu zuba Vaših najmlađih.