Totalna proteza

Totalne proteze

Šta je totalna proteza?

Totalna proteza je mobilna protetska nadoknada kojom rešavamo problem bezubosti odnosno nadoknađujemo sve zube jedne ili obe vilice.

Kod bezubih pacijenata ove nadoknade značajno utiču na funkciju žvačnog sistema i omogućuju bolji kvalitet života, dok, sa druge strane, očigledno menjaju izgled lica.

Totalna proteza

Zubne proteze na vakuum

Totalna proteza za zube sastoji se od akrilatnog (roze) dela koji oponaša izgled gingive (desni), i belog dela koji nadoknađuje izgubljene zube. Akrilatni deo blisko prijanja uz sluzokožu, obezbeđujući stabilnost totalne proteze pomoću vakuuma, tako da se svi pritisci koji se javljaju tokom kretnji prenose isključivo na sluzokožu usta.

Značaj totalne proteze ogleda se prvenstveno u poboljšanoj funkciji žvakanja i ishrani pacijenta, ali i jasnijem govoru, i novom odnosu gornje i donje vilice koji je veoma bitan za zdravlje viličnih zglobova. Nedostatak gornje totalne proteze jeste to što ona u potpunosti prekriva nepce, čime je čulo ukusa donekle umanjeno. Sa druge strane, donja totalna proteza je gracilnija ali i nestabilnija prilikom žvakanja.

Totalna proteza cena

Cena totalne proteze svakako jeste bitan faktor, ali ne treba da bude najbitniji. Na prvom mestu su uvek kvalitet i stručnost terapeuta, jer ćete jedino tako biti zadovoljni vašim osmehom.

U zavisnosti od vrste materijala i zuba koje želite u protezi, cena totalne proteze se kreće od 350 eur do 600 eur.

Totalne proteze iskustva

Šta ako mi totalna proteza ispada iz usta?

Kod osoba kod kojih nema dovoljno kosti, niti gustine pljuvačke, nedostaje vakuum, dešava se da proteza spada sa tkiva i pri najmanjem pokretu usana i jezika. Ovo je naročito često kod donje totalne proteze.

Na svu sreću postoji rešenje a to je ugradnja zubnih implantata koji stabilizuju totalne proteze. One se na zubne implante „kače“ sistemom poput drikera. Veza proteze i implantata je veoma jaka, ponekad je i samom pacijentu teško da je skine. O spontanom ispadanju proteze iz usta ovde nema reči. Nakon ovog tretmana možete jesti šta poželite bez bojazni da ćete se osramotiti zbog ispadanja proteze.

Za početak je potrebno da pregledamo Vas i Vaše rendgen snimke, da ustanovimo da li ste pravi kandidat za ugradnju implantata. Naš specijalistički tim će Vam objasniti koliko je implantata potrebno i kakva je dinamika i cena rada.

Da li mogu da izgledam lepo sa totalnim protezama?

Možete, ne samo lepo već i apsolutno prirodno. Naši lekari veliku pažnju posvećuju pacijentovom komforu i prirodnom izgledu. Trudimo se da zubi budu lepi, beli koliko Vama odgovara i da kopiramo Vaš prijašnji osmeh ako to želite.

Zato možemo da Vam ponudimo potpuno individualizirane totalne proteze. Rade se od Candulor akrilata koji je poznat po boljim karakteristikama i hipoalergenom dejstvu u odnosu na standardni akrilat. Kod ovih proteza čak su i desni izmodelovane pa izgleda kao da zub „izrasta“ iz desni.

Razumeli ste da, ukoliko se odlučite za individualizirane proteze na implantima, dobijate nemerljiv komfor i prelep osmeh.

Totalna proteza kao nadoknada svojim oblikom inače daje podršku mekim tkivima, tako da usne ponovo imaju tonus kao kada su postojali prirodni zubi, nabori na koži u ovoj regiji su manje izraženi.. I kao najvažnije, osmeh Vam je vraćen na lice.

Kada su u pitanju ove zubne proteze, pacijent ima apsolutnu slobodu u kreiranju svog osmeha. Potrebno je da nam saopštite svoje želje, a mi ćemo se potruditi da to sprovedemo u delo. Možete zahtevati krupnije, sitnije, svetlije ili tamnije zube, slične onima koje ste imali ili potpuno drugačije, sa razmakom (dijastemom) ili bez njega. Ukoliko imate nedoumice, tu smo da Vas posavetujemo na osnovu znanja i dugogodišnjeg iskustva.