Fasete za zube

Zubne fasete

Šta su fasete za zube? (Viniri)

Fasete za zube, odnosno viniri predstavljaju tanke ljuspice koje se fiksiraju na prednjim površinama zuba u cilju ulepšavanja osmeha. To je najmanje invazivna metoda za promenu boje, oblika i položaja zuba. Omogućavaju da se ulepša osmeh uz minimalno brušenje ili čak sasvim bez brušenja zuba. Ukoliko je brušenje zuba potrebno, ono je neznatno, često manje od 0.4mm. Veoma je važno da se prilikom izrade zubne fasete ne izbrusi celokupna gleđ, jer se one najbolje vezuju baš za gleđ zuba.

Lekarski tim ordinacije QUEEN ima dugogodišnje iskustvo u izradi faseta za zube o čemu svedoče brojni zadovoljni pacijenti. Ono što nas izdvaja, pored umeća i tehnologije koju posedujemo, je „oko za detalje“. A dobro upakovani detalji, kao što znate čine harmoničnu celinu. Svaki osmeh je savršen u svojoj prirodnoj nesavršenosti. Svaki je lep i harmoničan ali ima svoje individualnosti. To je nešto čemu naš tim teži a kao rezultat ne postoje dve osobe koje imaju potpuno identičan i uniforman osmeh.

Da bi se pravilno uradile fasete za zube potrebno je kombinovati umetnost i inženjerstvo, jer Vaše fasete ne samo da moraju biti lepe, već dugotrajne i otporne.

Pre nego što se odlučite za fasete važno je da razumete vrste, čemu služe i kome su namenjene.

Kome su namenjene fasete za zube (viniri)?

Idealna ciljna grupa za zubne fasete su pacijenti koji imaju sve zube, odnosno kod kojih ne postoje navlake tj. krunice. Na zubu koji je već obrušen za zubnu krunicu nije moguće naknadno izraditi  fasetu već samo novu krunicu. U praksi nije retkost da kombinujemo zubne fasete i krunice da bismo dobili savršene rezultate.

Fasete za zube su namenjene osobama koje redovno i pravilno održavaju oralnu higijenu, nemaju štetne navike poput grickanja tvrdih predmeta i koje dolaze na redovne stomatološke kontrole.

Naposletku, zubne fasete su namenjene osobama koje žele najbolje za svoj osmeh uz maksimalno očuvanje prirodnog zuba!

Kada možemo koristiti fasete za zube?

Bez obzira da li su u pitanju keramičke ili kompozitne fasete za zube, one imaju brojne prednosti:

  • pokrivaju i saniraju oštećene i delimično odlomljene zube;
  • zatvaraju prostore (diasteme) između zuba;
  • ispravljaju položaj blago pomerenih ili blago rotiranih zuba;
  • trajno menjaju boju zuba, tzv. „trajno izbeljivanje“;
  • zubne fasete mogu da promene oblik i veličinu zuba. Zubi mogu biti duži ili širi, više trouglasti/četvrtasti i sl.
  • Kod blago istrošenih ili abradiranih zuba, fasete za zube mogu imitirati prethodni prirodni oblik zuba
  • Dugotrajne su, lepe i znatno povećavaju pacijentovo samopouzdanje. Treba ih koristiti kada god niste zadovoljni svojim osmeho

Fasete za zube – Sve što treba da znate

Prilično su osetljive te da bi bile dugotrajne moraju biti pravilno isplanirane.

Jednom postavljene fasete možemo ukloniti ali nakon uklanjanja nećete imati zub kao da ništa na njemu nije postojalo. Naime, i kompozitne i keramičke fasete se lepe za zubnu gleđ i ta veza je veoma jaka. Ne postoji mogućnost da se zubne fasete uklone a da se nimalo ne ošteti površinski sloj gleđi. Dakle jednom postavljene fasete mogu da se uklone ali će tada biti neophodno da se urade nove.

Procedura izrade faseta nije jednostavna. Iako su to tanke ljuspice i „samo“ se lepe na površinu zuba, u pozadini se dešava izuzetno obiman i delikatan posao kako biste dobili savršen osmeh.

Zubne fasete imaju svoj poseban sistem cementiranja koji takođe nije jednostavan. Zahteva skupe materijale i punu pažnju i koncentraciju lekara.

Ukoliko su Vaše zubne fasete predimenzionirane i neispolirane, posebno u vratu zuba, one će zadržavati hranu i onemogućiti pravilno čišćenje. Kao posledica akumuliranja bakterija i plaka pojaviće se upala desni, koje tada postaju bolne, crvene, otečene i krvare na najmanji dodir. U našoj ordinaciji veliku pažnju posvećujemo odnosu zubne fasete i desni te nemamo ovakve zdravstvene i estetske komplikacije.

Zubnim fasetama naravno ne možemo korigovati veća preklapanja ili rotiranja zuba. Kod takvih situacija predlažemo drugačija rešenja.

Kod osoba koje škripuću ili stežu zube (bruksisti) ili kod onih koji imaju izražene nepravilnosti zagrižaja, moguće je uraditi fasete ali tek nakon rekonstrukcije i stabilizacije celokupne okluzije.  

Fasete za zube – koje vrste postoje?

Fasete za zube mogu biti od kompozita – kompozitne fasete ili od keramike – keramicke fasete. Pročitajte ispod osnovne informacije.

Keramičke fasete (viniri) su tanke ljuspice koje pokrivaju prednju površinu i sečnu ivicu zuba. U pojedinim situacijama mogu pokrivati i manji ili veći deo unutrašnje ili bočnih površina zuba.

Keramički luminiri (eng. Lumineers) su praktično nešto tanji viniri.

Keramičke fasete se izrađuju od bezmetalnih keramičkih sistema koji mogu da daju visoke estetske rezultate a da pri tome nije umanjena otpornost vinira u ustima. Izrađuju se u ordinaciji ili zubotehničkoj laboratoriji pres tehnikom ili kompjuterizovanom CAD-CAM tehnologijom.

Keramičke fasete  za razliku od kompozitnih zahtevaju duže vreme izrade (indirektna metoda).

No-prep viniri su veoma tanke i čvrste fasete za zube. Za njihovu izradu nije potrebno brušenje zuba, ali su indikacije sužene. Najčešće se kombinuju sa drugim vrstama faseta.

Kompozitne fasete za zube se rade u ordinaciji, u jednoj poseti, tehnikom direktnog modelovanja na zubu ili injekcionom tehnikom. Razvojem tehnologije sve se više koriste i kompozitne fasete dobijene printanjem.

Postoje i fabrički izrađene kompozitne fasete koje se tako gotove cementiraju na zube. Na tržištu se mogu naći u različitim veličinama koja se bira individualno prema pacijentovim željama. Glatke su i glazirane, obično svetle uniformne boje. Moguće su minimalne korekcije ali generalno oblik zuba i veličina su već fabrički  određeni.

Koje zubne fasete da izaberem?

Još jedna dilema pacijenata je koju vrstu faseta da izaberu. Naš predlog je da se, kad god je to moguće, rade od keramičkih materijala. Takve zubne fasete zahtevaju duže vreme izrade, uključuju otiskivanje ili skeniranje zuba i rad zubotehničke laboratorije. Vernije kopiraju estetske karakteristike prirodnih zuba, otpornije su i dugotrajnije.

Fasete za zube cena

Fasete za zube imaju različite cene i one pre svega zavise od vrste materijala i od tehnike izrade.

Sama izrada keramičke fasete je znatno složenija, zahteva skupu aparaturu, materijale i neuporedivo više utrošenog vremena lekara i zubnih tehničara, te joj je i cena veća od kompozitne fasete.

Kompozitne fasete za zube imaju jednostavniju izradu kraće traju i cena im je niža.

U okviru kompozitnih faseta različite su cene u odnosu na tehniku izrade (direktno modelovanje, injekciona tehnika, print tehnika ili fabrički gotove fasete).

Cena  kompozitne zubne fasete je od 50 eur do 150 eur a keramičke fasete od 270 eur do 500 eur.

Svakako pre nego što uđete u proces izrade fasete za zube, upoznajte se sa svim aspektima ove terapije i sagledajte krajnje rezultate. Upoznajte se sa vrstama i tehnikama pojedinih faseta i rokom trajanja.

Ukoliko imate bilo kakvu dilemu, posetite nas u ordinaciji QUEEN. Rado ćemo Vam predstaviti sve pojedinosti vezane za Vaš individualan slučaj i pomoći da dođete do svog osmeha iz snova.