Šta je hijaluron tj. hijaluronski fileri?

Hijaluron (ili hijaluronski filer) je glikozaminoglikan, odnosno prirodna supstanca koja se već nalazi u vezivnom tkivu kože. Vremenom se količina hijalurona u vezivnom tkivu gubi, koža gubi svoju elastičnost, mladalački sjaj i punoću. Postaje tanka i suva, stvaraju se bore oko usana, na čelu ili oko očiju. Istovremeno se gubi prirodna punoća i svežina usana.Hijaluronskim filerima se vezivnom tkivu vraća izgubljena količina hijalurona, što momentalno dovodi do obnavljanja punoće i sjaja kože. Hijaluronski fileri kožu hidriraju i posledično ispravljaju bore. Idealni su za sve koji žele da otklone duboke bore lica bez operacije.

Da li je tretman hijaluronskom kiselinom bezbedan?

 Hijaluronska kiselina je relativno nov preparat koji je dobio dozvolu za upotrebu u dermatologiji 2003. godine posle brojnih kliničkih studija na velikom broju pacijenata, a koristi se čitavu deceniju.

Tretman hijaluronom je sigurna procedura, jer je on i inače prirodan sastojak kože.

Gde sve može da se aplikuje hijaluronski filer?

Hijaluronski fileri se ubrizgavaju u kožu lica kako bi se popunile dublje bore, ili u kožu usana kako bi se konturirale ili popunile usne.

Danas se hijaluron najčešće koristi za uvećanje usana, ali nije retkost da njime eliminišemo nazolabijalne ili pušačke bore. Bore smejalice takođe mogu da se neutrališu hijaluronskim filerima. Novije metode podrazumevaju i aplikovanje hijalurona u obliku mreže u regiji obraza, kao način vraćanja koži onog što je vremenom izgubila. Hijaluronski filer efikasno zateže kožu u predelu ivice donje vilice (jaw line) i daje licu mladalački izgled.

Za razliku od botoksa, hijaluron se češće koristi u donjim trećinama lica. U gornjim trećinama se koristi za korekciju podočnjaka i za popunjavanje bora čela, između obrva i u regiji oko očiju, nakon prethodne aplikacije botoksa (kada je bora duboka i sam botoks nije dovoljan da je eliminiše).

U srednjoj trećini lica već je uveliko poznato i efikasno uvećanje jagodica hijaluronom.

Prisutne su i ne hirurške korekcije nosa hijaluronskim filerima. Koriste se kod povijenih i „kukastih“ noseva kako bi ispravili greben nosa. Ovakve korekcije su veoma uspešne i nos lepo izgleda. Potrebno je da znate da ove korekcije nos ne čine manjim, naprotiv čine ga neznatno većim ali vrlo pravilnim tako da se samo optički čini manjim.

Osim pomenutog, upotreba hijaluronskih filera je zaista široka:

 • za regeneraciju, revitalizaciju kože na licu, vratu, dekolteu i šakama
 • popunjavanje finih bora na licu, vratu, dekolteu i šakama.
 • regeneracija šaka
 • popunjavanje obraza
 • podizanje vrha nosa
 • popunjavanje bora na vratu, dekolteu, između grudi
 • popunjavane bora na dekolteu, između grudi
 • popunjavanje borica oko očiju
 • zatezanje viličnih linija
 • popunjavanje ožiljaka od akni
 • zatezanje kože brade

Hijaluronski fileri se dobivaju u obliku gela, koji se ubrizgava u kožu lica ili usana i služe za popunjavanje bora i povećanje volumena date regije. Ideja primene hijaluronskih filera je postizanje izgleda kakav ste imali pre više godina. Pre aplikovanja se upoznajemo sa Vašim željama i sagledavamo sve aspekte, kako zdravstvene tako i estetske.

Kako izgleda tretman hijaluronskim filerima?

Uz pomoć male igle hijaluronska kiselina se ubacuje u kožu u cilju izravnavanja bora.

Sama procedura traje kratko, zavisno od regije koja se radi može trajati oko pola sata. Najbolje je početi sa korišćenjem hijalurona odmah po pojavi prvih bora. Bore se mnogo bolje ispravljaju dok su u začetku, jer su još uvek površinske te ih hijaluronski fileri mogu mnogo bolje ispraviti. Procedura aplikovanja hijaluronskih filera je bezbedna, komforna i efikasna, a ono što je najvažnije prirodna i njeni efekti su vidljivi odmah.

Efekat hijaluronskih filera traje od 6 do 9 meseci, što zavisi od mesta primene i tipa kože.

Da li hijaluronski fileri bole?

Procedura ubrizgavanja hijalurona nije prijatna, zbog čega se primenjuje lokalna anestezija kojom se bol prilikom intervencije eliminiše, a procedura se lako podnosi.

Aplikovanje hijaluronskih filera u jagodice nije bolna procedura i ne zahteva anesteziju.

Hijaluronski filer u usnama

Neposredno nakon primene hijaluronskih filera usne su otečene i crvene. Preporuka je da se u prvom aktu aplikuje samo 1ml hijaluronskog filera kako bismo izbegli preterivanje. U narednom periodu od oko dve nedelje, otok se povlači, hijaluron se veže i tek tada dobijemo pravu sliku izgleda usana. To je momenat kada se, ukoliko je potrebno rade korekcije simetrije ili volumena.  Nakon tretmana hijaluronskim filerima usne su jedre, rumene i prirodne. Dobijaju mladalački izgled, jer im se vrati količina hijalurona koju su vremenom izgubile.