Vrste implantata za zube

Vrste zubnih implanta

Vrste zubnih implantata

Postoji više vrsta implantata za zube. Razlikuju se po svom makro dizajnu (dimenzijama i obliku) kao i prema mikro dizajnu, odnosno po svojim površinama. Danas se najčešće koriste dvodelni endoosealni implanti. Osim njih, u pojedinim situacijama se koriste zigomatični, pterigoidni, transdentalni. Postoje i druge vrste implantata za zube, ali su danas prevaziđeni, te se retko ili nikako ne koriste.

Postoje različite vrste endoosealnih zubnih implanata, cilindričnog oblika ili oblika korena zuba. tzv. konični implanti. Zubni implanti se još razlikuju po vrsti, čistoći titanijumske legure, dizajnu, broju i gustini navoja na njima.

Zigomaticni implanti i pterigoidni implanti

Zigomatični implanti i pterigoidni implanti su posebne vrste zubnih implanata koje su namenjene za ugradnju u bočnim regijama gornje vilice u uslovima gde ne postoji dovoljno koštanog tkiva. Znatno su duži od standardnih implanata. Osim u gornjoj vilici, pričvršćuju se u kostima lica i lobanje. Zahtevaju preciznu hiruršku tehniku prilikom ugradnje i imaju niz posebnosti u izradi protetskih nadoknada na njima.

Zigomatični implanti se najčešće koriste u konceptu all on 4 ugradnje zubnih implanata i izrade nadoknada.

Šta su i kako izgledaju endoosealni implanti?

Endoosealni zubni implanti su relativno mali. Njihove dimenzije se kreću od oko 3.3mm do 4.8mm u prečniku i od 8 do 14 mm u dužini. Postoje i tzv. shorty (kratki) zubni implanti čija dužina može da iznosi oko 4mm.

Kompanije u svetu proizvode i kratke zubne implante kojima je u potpunosti promenjen oblik, kao i koncept ugradnje. Ovaj tip implanata koristi se u nepovoljnim uslovima i u situacijama u kojima nedostaje koštano tkivo. Višegodišnja istraživanja i upotreba takve vrste zubnih implanata dokazala je njihov veliki kvalitet.

Svetski poznate i proverene kompanije su razvile sistem užih implanata koji se ugrađuju u vilice gde nema dovoljne širine kosti. Tehnologija kojom se izrađuju im daje mehaničku otpornost jednaku implantima standardnog prečnika, te se na njima mogu raditi fiksni mostovi ili krunice.

Koji tip zubnog implanta preporučujemo?

Najbolji zubni implanti su uvek oni koji su savršeno ugrađeni i koji se ne razlikuju od prirodnih zuba pacijenta. Na tržištu postoji mnogo tipova i marki zubnih implanata. Velik broj zubnih implanata koji su dostupni na tržištu spada u kategoriju jeftinih implanata. Pristupačni su i implanti srednje kategorije, kao i premium implanti, koji su godinama zastupljeni u dentalnoj implantologji.

Zubni implanti Bicon, Straumann, Bredent, Sweeden i Martina spadaju u najkvalitetnije zubne implante na svetskom i domaćem tržištu, i ove marke implanata koristimo u Stomatološkoj ordinaciji QUEEN. Navedeni brendovi zubnih implanata su poznati po vrhunskom kvalitetu, stabilnosti i estetici.

Pre nego što, u dogovoru sa pacijentom, izaberemo određeni tip i marku zubnog implanta, neophodno je da pacijent uradi i trodimenzionalni snimak vilica (CBCT ili CT).

Da bismo odlučili o tome koja vrsta zubnih implanata je najbolja za određenog pacijenta, prethodno moramo da razmotrimo niz različitih faktora. Kvalitet kosti pacijenta u određenim delovima vilice jedan je od najvažnijih faktora prilikom odabira odgovarajućeg tipa zubnog implanta. Vrsta kasnijeg protetskog rada koji će se izrađivati na implantima je takođe značajan faktor prilikom odabira zubnog implanta.

Preporuka je da se u estetskim važnim regijama ugrađuju zubni implanti čiji se vrat završava u nivou kosti, tzv. „bone level“ i koji u tom delu imaju povećanu gustinu navoja. Suprotno tome u bočnim regijama vilica, a posebno u donjoj, pribegava se ugradnji implanata koji u vratnom delu imaju fabrički visoko ispoliranu „kragnu“. Takvi implanti daju mogućnost boljeg čišćenja i održavanja oralne higijene.

Nakon sagledavanja svih faktora i detaljne analize snimaka, pacijentu predlažemo odgovarajući tip zubnog implanta, kao i implantološku terapiju koja je sastavni deo procesa ugradnje implanta.

Od kojih metala se prave zubni implanti?

Titanijum, a kod pojedinih implanata i cirkonijum, su najkvalitetniji metali oko kojih se prave zubni implanti i jedini metali koji ubrzavaju oseointegraciju ili srastanje kosti za implantom.

Koje su cene ugradnje zubnih implanata?

Na današnjem tržištu postoji veliki broj tipova i marki zubnih implanata koji su veoma jeftini. Nažalost njihov vek trajanja i kvalitet se ne mogu porediti sa zubnim implantima kao što su Straumann, Bicon, Sweeden i Martina koje koristimo u stomatološkoj ordinaciji QUEEN.

Detaljne informacije o cenama ugradnje zubnih implanata možete pogledati na našoj stranici: ZUBNI IMPLANTI CENA.