Bezmetalne krunice vs. metalokeramičke

Bezmetalne krunice VS Metalokeramicke

Bezmetalne krunice – zlatni standard

Bezmetalne krunice su čvrste i otporne zubne nadoknade koje se izrađuju kod veoma oštećenih, prelomljenih i oslabljenih zuba. Usavršavanjem materijala i tehnologije izrade, bezmetalne krunice su postale zlatni standard i često se izrađuju kako na prednjim tako i na bočnim zubima. Pomoću njih zube možemo da izravnamo, ujednačimo, učinimo krupnijim i svetlijim. Glatke su i glazirane te u ustima vremenom ne menjaju boju. Često se koriste za postizanje „holivudskog osmeha“ gde su krunice ravne i bele. Naravno u obzir dolaze i sve varijacije takvog osmeha jer boja i oblik krunica zavise od pacijentovih želja.

Bez obzira da li imate jedan polomljen zub ili Vam je potreban „holivudski osmeh“ ili rekonstrukcija svih zuba, posetite ordinaciju QUEEN. Osećajte se sigurno jer naš protetski tim čine eksperti u ovoj oblasti. Formulisaćemo protetski i estetski plan koji odgovara Vašim željama i potrebama.

Danas se kao trajne nadoknade pretežno koriste bezmetalne krunice. Metalokeramičke krunice, iako još prisutne na tržištu, sve češće bivaju potisnute bezmetalnim krunicama.

Metalokeramičke i bezmetalne krunice – razlike

Između pomenute dve vrste krunica postoje brojne razlike i svaka od njih ima svoje indikacije za izradu.

Iako su metalokeramičke krunice još uvek zastupljene u praksi, bezmetalne krunice su napravile pravu revoluciju u stomatologiji. Tek sa pojavom ovih keramičkih sistema postigli smo da krunica bude na istom estetskom nivou kao zdrav i pravilno oblikovan prirodan zub. Razlog za to je dobra propustljivost svetla (identična prirodnom zubu) i odsustvo sive legure metala. Ove krunice su veoma lepe i prirodno izgledaju.

U ordinaciji QUEEN smo upoznati sa brojnim estetskim kriterijumima koje je neophodno ispoštovati u postizanju savršenog osmeha, kao i sa osobinama materijala. Implementiramo naše znanje i umeće, softverske dizajne i precizne kompjuterizovane mašine na putu ka krajnjem rezultatu.

Osim estetskog izgleda, bezmetalne krunice imaju brojne prednosti – biokompatibilne su, ne izazivaju alergije niti bilo koje druge reakcije okolnog tkiva. Tanke su i gracilne i potrebno je znatno manje brušenje zuba u odnosu na metalokeramičke krune. Rub bezmetalne krunice se završava u nivou desni ili najviše 0.5mm ispod desni. Na ovaj način okolne desni ne trpe dodatne traume, ostaju stabilne u dugom vremenskom periodu i ne reaguju kasnijim povlačenjem sa vrata zuba.

Bezmetalne krunice imaju znatno naprednije, kompjuterizovane tehnike izrade u odnosu na metalokeramičke krunice. U našoj ordinaciji krunice radimo CAD/CAM tehnologijom pomoću preciznih skenera i milling mašina. Postupak podrazumeva skeniranje pripremljenog zuba (bez uzimanja neprijatnih otisaka), dizajniranje krunice u softverima i frezovanje u preciznim mašinama. Izrada je veoma brza i može da se završi i tokom jedne Vaše posete.

I na kraju, kada je Vaša krunica gotova, pristupamo njenom cementiranju na zub. Bezmetalne krunice imaju složeniji, kvalitetniji i skuplji sistem cementiranja u odnosu na metalokeramičke. Ovakvi tzv. adhezivni sistemi obezbeđuju znatno bolju vezu između zuba i krunice, bez postojanja mikropukotina, što je značajno za dugotrajnu stabilnost desni i harmoniju osmeha. Naša ordinacija koristi adhezivne cemente kompanije Ivoclar Vivadent.

Metalokeramičke krunice imaju metalnu osnovu (legura metala sive boje), na koju se peče keramika u boji i obliku prirodnog zuba. Ove krunice su čvrste, otporne i imaju dobre mehaničke osobine. Materijal je pogodan za izradu mostova većeg raspona jer dobro podnosi opterećenje.

Nedostatak su njegova lošija estetska svojstva. Metal ne propušta svetlost pa ove krunice nemaju providnost prirodnog zuba. Teško mogu da ga u potpunosti imitiraju, te se ne rade kao pojedinačna krunica na prednjim zubima. Međutim, u rukama naših iskusnih tehničara i ove krunice mogu da izgledaju veoma lepo.

Metalokeramičke krunice su u odnosu na bezmetalne krunice deblje, zbog čega je potrebno obimnije brušenje zuba kod njihove izrade. Izrada je samo delimično kompjuterizovana – metalna osnova se radi kompjuterski. Najpreciznije metalne osnove dobijamo procesom printanja metala. Na tako pripremljen metal, zubni tehničar manuelno nanosi slojeve keramike i modeluje prirodan izgled metalokeramičke krunice.

Problem koji se može javiti kod metalokeramičkih krunica je rubna diskoloracija, odnosno pojava sivog ruba krunice koji je estetski neprihvatljiv. Umećem naših saradnika, zubnih tehničara i ovaj problem uspešno izbegavamo. Veći, ali na svu sreću redak estetski problem, može da nastane zbog taloženja jona metala u okolno meko tkivo i sledstveno tamno prebojavanje desni. Kod nekih pacijenata su zabeležene alergije na legure od kojih se prave metalokeramičke krunice.

Metalokeramičke krunice su još uvek u upotrebi, uglavnom zbog niže cene u odnosu na bezmetalne. Pacijenti ponekad odaberu kombinaciju materijala, tako da u prednjim delovima vilice dobiju bezmetalne krunice a u zadnjim metalokeramičke.

Za koga su namenjene bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice se rutinski koriste u stomatološkoj praksi. Namenjene su svima koji žele kvalitetne materijale uz savremenu tehnologiju izrade i uz minimalno brušenje zuba. Odličan su izbor za osmeh iz snova jer nemaju ograničenja – sa njima možemo produžiti, izravnati zube, zatvoriti razmake, prilagoditi zagriz i trajno „izbeliti“ zube.

Bezmetalne krunice nisu samo lepe već su i vrlo otporne i dugotrajne.

Bezmetalne krunice – koje vrste postoje?

Ove krunice mogu da se rade od više vrsta keramike (cirkon, litijum disilikat, staklo keramika itd.) a zajedničko im je to da nemaju sivog metala, kompletno su bele i kao takve mnogo lakše imitiraju prirodnu estetiku zuba. Iako skuplje, uvek su preporuka ako je potrebno uraditi visokoestetske zubne krunice.

Bezmetalne krunice od cirkona

Po svom hemijskom sastavu radi se o zirkon oksidu stabilizovanom itrijum oksidom. Cirkon je, osim u industriji, danas našao široku primenu i u stomatologiji a najviše za izradu keramičkih krunica, mostova, implantata i implantnih suprastruktura.

Prednosti bezmetalnih krunica od cirkona su odlična estetika, dugotrajnost, brza izrada i posebno biokompatibilnost, koja je poželjna kod krunica i suprastruktura na implantatima. Ranijim nadoknadama od cirkona se zameralo što nisu bile dovoljno providne i što su previše tvrde. Naporima istraživača i proizvođača danas imamo visokotranslucentne cirkonske krunice optimalne tvrdoće.

U okviru precizne CAD CAM tehnologije, bezmetalne krunice imaju više načina izrade. Jedan od njih je  CAM fabrikovanje substrukture, odnosno kapice od cirkona na koju se nanosi keramika u boji i obliku prirodnog zuba. Takođe mogu da se rade i kao monolitne, odnosno krunice cele izrađene od cirkona, kao i „cut back tehnikom“. Svaka od pomenutih tehnika ima svoje prednosti i nedostatke. Dobrim poznavanjem materijala i indikacija u praksi uspešno koristimo njihove pozitivne osobine a izbegavamo pomenute nedostatke. Razvoj tehnologija i materijala danas sve više pomera granice te u budućnosti očekujemo i printane cirkon krunice.

Bezmetalne krunice od litijum disilikata

Radi se o novijoj vrsti krunica, često poznatoj pod komercijalnim imenom E- max.

Kod ovih krunica su znatno unapređene estetske osobine u odnosu na cirkon. Izgledaju lepše, providnije su i odlično se uklapaju u prirodan zubni niz. Međutim, što su bolje estetske karakteristike, to su čvrstoća i otpornost na pritisak slabije, o čemu se mora voditi računa prilikom planiranja terapije.

E-max bezmetalne krunice se uobičajeno koriste kao pojedinačne (na jednom zubu), na prednjim ili bočnim zubima. Mostovi mogu da se rade u manjim rasponima, do tri člana i to samo u prednjoj estetskoj regiji.

Bezmetalne krunice od staklo keramike ojačane kristalima leucita

Poznate su i pod komercijalnim nazivom IPS Empress. Ove krunice imaju najlepše estetske karakteristike ali su najmanje otporne. Mogu da se koriste za izradu pojedinačnih krunica ali stvarno polje njihove primene su keramički viniri.

Iako će svaka od pomenutih krunica funkcionisati, poželjno je da se napravi dobar terapijski plan i da se u određenim kliničkim situacijama koriste odgovarajuće krunice. Tako kod tamno prebojenih zuba ili gde je prisutna metalna nadogradnja, za dobar krajnji izgled moramo koristiti manje providne bezmetalne krunice. Kod pacijenata koji stiskaju ili škripe zubima potrebno je opredeliti se za krunice koje mogu da izdrže takve sile.