Neprijatan zadah

Neprijatan zadah

Zašto se javlja neprijatan zadah?

Činjenica je da veliki broj ljudi bar jednom u životu oseti neprijatan zadah, poznat i kao halitoza. Problem je kada ga ne mogu rešiti žvakaće gume, vodice za ispiranje usta niti često pranje zuba. Razlozi zbog kojih nastaje neprijatan zadah mogu da budu benigni ali i ozbiljni kada je potrebna stručna pomoć.

Najčešće nastaje zbog problema u ustima, tačnije zbog loše oralne higijene. Zbog nedovoljnog pranja zuba dolazi do taloženja zubnog plaka i ostataka hrane na zubima i desnima. Uz dejstvo minerala iz pljuvačke takvi ostaci vremenom postaju zubni kamenac koji ne može biti uklonjen uobičajenim pranjem zuba. Zubni kamenac prouzrokuje upalu desni i kosti ispod desni te nastaju parodontalni džepovi u kojima se hrana i kamenac još lakše zadržavaju. I tako nastaje začarani krug. Parodontalne džepove nije moguće očistiti četkicom za zube te se oni pune ustajalom hranom, kamencem i bakterijama. Sve to zajedno prouzrokuje neprijatan zadah.

Osim pomenutih uzroka, neprijatan zadah iz usta može nastati zbog čestih hroničnih upala sinusa, spavanja sa otvorenim ustima, kod nosioca proteza koji ih ne čiste redovno i slično.

Neke bolesti, poput dijabetesa, gastrointestinalnih problema ili problema sa jetrom, mogu prouzrokovati halitozu. U ovim slučajevima, potrebno je lečenje osnovnog zdravstvenog problema.

Razna medicinska stanja takođe mogu izazvati neprijatan zadah:

  • problemi sa crevima,
  • česta povraćanja, dehidratacije i suva usta,
  • gastroezofagealni refluks,
  • ketoacidoze,
  • bolesti jetre
  • infekcije u ustima

Kako lečiti neprijatan zadah?

Da bi se lečio neprijatan zadah potrebno je lečiti njegove uzroke. Kada su uzroci u ustima prvi korak je uspostavljanje dobrih i pravilnih oralno higijenskih navika. Sledi eliminacija upale desni i dubinsko čišćenje odnosno kiretaža postojećih parodontalnih džepova. Ukoliko postoji suvoća usta ili disanje na usta potrebno je razmotriti razloge za ove pojave a često su ortodontske prirode, odnosno nepravilan položaj jezika, mekog tkiva i zubnih lukova.

Ukoliko neprijatan zadah nije izražen dovoljno je pridržavati se dobrih oralno higijenskih navika kod kuće. Upotreba određenih sredstava znatno i za vrlo kratko vreme eliminiše loš zadah.

Važno je naglasiti da je dijagnostika i lečenje neprijatnog zadaha usmereno ka identifikaciji osnovnog uzroka. Ako osoba ima zabrinutost u vezi sa zadahom, savetuje se posetiti stomatologa, lekara ili stručnjaka za uho, grlo i nos kako bi se utvrdio tačan uzrok i sprovelo odgovarajuće lečenje.

U ordinaciji „QUEEN“ ćete dobiti detaljnu obuku za održavanje oralne higijene uz praćenje postignutih rezultata. Naši specijalisti će pregledali stanje Vaših desni i kosti, ustanoviti uzroke neprijatnog zadaha i predložiti adekvatne mere lečenja.