Fiksna proteza

Fiksna proteza

Šta je fiksna proteza?

Fiksna proteza ili pravilnije, fiksni ortodontski aparat je sredstvo pomoću kojeg ispravljamo zube u vilici. Kod nas se termin fiksna proteza odomaćio pa ćemo u tekstu koristiti i taj pojam iako nije u potpunosti pravilan.

Fiksna proteza se sastoji uglavnom od bravica koje su zalepljene za zube i lukova koji bravice povezuju. Postoje i dodaci koji se aplikuju individualno u zavisnosti od vrste terapije.

Fiksna proteza kao i mobilna proteza za decu poboljšavaju zdravlje zuba i desni u dugom životnom periodu. Vrše ispravljanje zuba u pravilan položaj i omogućuju ne samo dobru estetiku, već i ravnomeran prenos pritiska žvakanja preko svih zuba. U daljem tekstu pročitajte zašto je to važno.

Fiksnu protezu (aparat) nose podjednako odrasli i deca, praktično nema starosnog ograničenja.

Potrebno je da znate, da pre početka nošenja fiksne proteze, svi zubi kao i desni moraju biti zdravi ili sanirani.

Obratite nam se sa poverenjem. Naši specijalisti, osim zavidnog znanja imaju i dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti. Vaša terapija u njihovim rukama je sigurna i efikasna.

Fiksna proteza cena

Cena fiksne proteze se razlikuje i zavisi od vrste proteze, materijala od kojih su izrađene, nivoa stomatološke usluge i stručnosti stomatologa. Najniža cena fiksne proteze je za metalne proteze koje su i najvidljivije, zatim keramičke. Najveće cene fiksnih proteza su za lingvalne ili nevidljive proteze koje se postavljaju sa unutrašnje strane i potpuno su nevidljive.

Ovo su orijentacione cene za fiksne proteze a mogu varirati u zavisnosti od ordinacije do ordinacije.

 • fiksna proteza sa metalnim samoligirajućim bravicama – 850 €
 • Damon fiksna proteza sa providnim bravicama – 1000 €
 • lingvalna ili nevidljiva proteza – 1.500 € (cena je po jednoj vilici)

Cene fiksne proteze podrazumevaju izradu proteze, mesečne kontrole i zatezanje žica, lepljenje odlepljenih bravica i drugo.

Cena analize Vaše situacije (uzimanje otisaka zuba, analiza modela i rendgen snimaka) je 50 € i ulazi u cenu ukupne terapije. Cena ukupne terapije se na kraju umanjuje za 50 € koliko je plaćena analiza.

Plaćanje fiksnih proteza omogućujemo na više mesečnih rata.

Fiksna proteza i mobilna proteza za decu – koje su razlike?

Prva i očigledna razlika je u njihovoj konstrukciji. Fiksna proteza je bravicama fiksirana za zube, postavlja je i uklanja ortodont, pacijent ne može da je ukloni iz usta. Postavlja se kod dece kod kojih je završena smena zuba i kod odraslih osoba.

Proteza za decu je mobilna, nose je deca uglavnom u uzrastu kada se dešava smena zuba. Mladi pacijenti mogu da je izvade iz usta. Veća je i robusnija od fiksnog aparata.

Međutim najveća razlika je u njihovom dejstvu. Fiksna proteza pomera zube u viličnim kostima i približno se tu i završava polje njenog dejstva. Vrši ispravljanje zuba, ali ne može značajno da koriguje nepravilnosti kostiju vilica. Tako, ako Vam smetaju krivi zubi, fiksna proteza može relativno brzo da ih ispravi. Preklopljeni zubi će takođe dobiti svoj pravilan niz. Ako postoji velika disproporcija gornje i donje vilice, fiksna proteza neće dati potpun terapijski rezultat.

Nasuprot tome, mobilna proteza za decu, osim što ispravlja zube, vrši usmeravanje rasta kostiju u željenom pravcu i znatno koriguje koštane anomalije. Pravo je rešenje kod npr. veoma uskih ili „spuštenih“ vilica, odnosno u svim situacijama gde je neophodno korigovati i vilične kosti i položaj zuba. Mobilna proteza za decu svoj puni efekat ispoljava upravo u periodu rasta i razvoja odnosno tokom detinjstva, perioda adolescencije i puberteta.

Zbog čega se nosi fiksna proteza?

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi Vam lekar preporučio fiksnu protezu. Najčešći su:

 • Preklopljeni zubi, nedostatak prostora za zube (teskoba)
 • Pojava razmaka između zuba
 • Ispravljanje protruzije gornjih zuba (zubi suviše nagnuti ili pomereni unapred)
 • Nepravilan zagrižaj gornjih i donjih zuba
 • Krivi zubi
 • Bolovi u predelu donjoviličnog zgloba ili vratnih mišića
 • Škrgutanje zubima
 • Kod odraslih nakon vađenja zuba dolazi do pomeranja i naginjanja susednih zuba u prazan prostor a to sa sobom nosi niz štetnih posledica. Ponekad, da bi nadoknada zuba koji nedostaje uopšte bila moguća, potrebno je prethodno ispravljanje zuba.

Naravno neke od ovih nepravilnosti može da koriguje i mobilna proteza za decu.

Da li je neophodno da nosim fiksnu protezu?

Ukoliko imate nepravilnost a još uvek nemate bolove ili druge tegobe nije neophodno. Svakako je poželjno, pošto bolovi i problemi koji potiču zbog nepravilnosti zuba mogu da se pojave u bilo kom periodu u životu. Takođe, u nekom trenutku komplikacije mogu da se ispolje kao zbirno dejstvo prethodnog dugogodišnjeg lošeg opterećenja zuba.

Zubi koji nemaju optimalan kontakt sa zubima suprotne vilice trpe pojačan pritisak. Oko njih dolazi do gubitka kosti što se manifestuje kroz povlačenje desni. Od ostalih simptoma mogu da se jave istrošenost zuba, bolovi u zglobu ili gubitak zubnog tkiva oko vrata zuba.

Krivi zubi su potencijalno problematični jer u takvom položaju nije moguće njihovo dobro čišćenje. Oko krivih zuba često su prisutni parodontalni džepovi i gubitak kosti. Fiksna proteza će ispraviti položaj zuba i omogućiti dobro čišćenje i odličan estetski izgled.

Kod pacijenata kod kojih su gornji prednji zubi suviše nagnuti unapred javlja se suvoća usta jer zbog položaja zuba ne mogu da spoje gornju i donju usnu.

Fiksna proteza ili mobilna proteza za decu uspešno rešavaju pomenute probleme.

Kada je najbolje početi nositi fiksnu protezu i protezu za decu?

Generalno važi pravilo da treba da reagujete čim primetite da postoji neka od ortodontskih nepravilnosti. Svaku od njih je lakše ispraviti kod mlađe dece. Jednom kada se završi rast kostiju vilica i terapija je ograničena.

Još u najranijem uzrastu, oko 5. godine života, može da se počne sa određenim vežbama za mišiće ili da se nose miofunkcionalni aparati. Vežbe za mišiće su od neprocenjive važnosti jer od mišića zavisi ishod terapije.

Mobilna proteza za decu se počinje nositi od oko 7. godine a fiksna proteza nakon smene zuba. Danas sve više odraslih osoba nosi fiksni aparat, pa je u njihovom slučaju početak terapije vezan za vreme kada je otkrivena nepravilnost.

Koliko dugo se nosi fiksna proteza?

Dužina trajanja terapije varira i zavisi od starosti pacijenta, brzine rasta lica i vilica i ozbiljnosti problema. Rano započeti tretmani, kod dece ili tinejdžera, uvek traju kraće.
Procena o tome koliko dugo se nosi fiksna proteza donosi se na osnovu kliničkog pregleda, analize rendgen snimaka i modela za studije.
Verujemo da biste voleli da terapija ide brže, ali fiksna proteza i proteza za decu moraju da isprate biomehaničke principe u toku pomeranja zuba. Zub ne sme da se pomera preterano jakom silom jer to može dovesti do njegovog gubitka.

Kako se postavlja fiksna proteza?

Postavljanje fiksne proteze na zube je potpuno bezbolno i traje oko 30 – 40 minuta. Anestezija nije potrebna, s obzirom da se bravice jednostavno lepe na zube. Uobičajeno je da se fiksna proteza prvo postavi na gornju vilicu, da bi se pacijent navikao na postojanje stranog tela u ustima. Nedugo potom, za mesec ili dva, postavlja se i donja fiksna proteza. U pojedinim situacijama moguće je da u terapiju fiksnim aparatom budu uključeni razni splintovi, intermaksilarne gumice, šrafovi i sl. koji potpomažu postizanje rezultata terapije.

Da li fiksna proteza boli?

Ne bismo to nazvali klasičnim bolom već postojanjem određenog pritiska na zube. Pritisak je najveći nakon kontrole kada ortodont „doteže“ fiksnu protezu. Traje dan ili dva nakon čega prestaje.

Fiksna proteza – prilagođavanje

Prilagođavanje na fiksnu protezu je zaista individualno i prvenstveno ovisi od Vaše želje i motivacije u vezi terapije. Svaka fiksna proteza daje male smetnje i nelagodnosti u početku, bez obzira gde se bravice nalaze, na spoljašnjoj ili unutrašnjoj strani zuba. Ukoliko je fiksna proteza spolja, uglavnom se desi slabije ili jače izraženo grebanje sluzokože usana i obraza, a ponekada i promena govora u vidu blagog šuškanja.

Kod lingvalnog fiksnog aparata, koji je postavljen na unutrašnjoj površini zuba, ka jeziku, vrlo je slično, osim što se umesto osetljivosti usana i obraza javlja osetljivost jezika.

Sve nelagodnosti, uključujući i izgovor pojedinih glasova, su prolaznog karaktera i traju oko nedelju do 10 dana. Nakon perioda prilagođavanja, sve smetnje prestaju a pacijent fiksnu protezu više i ne osećaju kao strano telo.

Da li će fiksna proteza uticati na izgled mog lica i usana?

Na izgled lica posebno utiču mobilne proteze za decu jer one direktno stimulišu rast gornje i donje vilice u željenom pravcu.

Fiksna proteza može donekle da promeni izgled lica. Ona će izravnati Vaše zube i dati Vam simetričan i prirodan izgled lica i zubnih lukova.

Kod ove vrste terapije uočljive su promene u volumenu usana i one su privremenog karaktera. Usne su nešto ispupčenije kod osoba koje nose spoljašnju fiksnu protezu – zbog prisutne bravice na spoljašnjoj strani zuba ispod usne. Ukoliko je u pitanju lingvalni fiksni aparat, bravice se nalaze na unutrašnjoj strani zuba i ne utiču na izgled lica i usana. Nakon završetka terapije i uklanjanja bravica Vaše usne će imati isti oblik i volumen kao pre.

Fiksna proteza iskustva i saveti

Vaša fiksna proteza Vam u početku može delovati glomazno i može uticati na govor. Dobra vest je da ćete se vrlo brzo na sve navići.

Potrebno je da znate da je fiksna proteza kao magnet za hranu tako da morate mnogo više pažnje da posvetite oralnoj higijeni. Čišćenje zuba je gotovo neophodno posle svakog obroka jer se hrana vrlo lako zadržava oko bravica i žice. Posebno je potrebno očistiti međuzubne prostore da se ne bi desilo da u toku ortodontske terapije nastanu novi karijesi.

U našoj ordinaciji ćete proći detaljnu obuku za održavanje oralne higijene. Upoznaćemo Vas sa posebnim četkicama i ostalim pomagalima kako biste lakše održavali zube čistim.

Neće biti potrebe ni za kakvim specijalnim dijetama ali ćete morati izbegavati određene namirnice koje mogu oštetiti bravice (kokice, tvrde i lepljive bombone, lešnik, badem, žvakaća guma…). Poželjno je da operete zube čak i nakon konzumacije slatkih sokova jer se šećer na zubu duže zadržava dok nosite fiksni aparat.

Ukoliko se oralna higijena ne održava na pravilan način, fiksna proteza i mobilna proteza za decu mogu biti uzrok neprijatnog zadaha zbog pojačanog zadržavanja bakterija u ustima.

Dok nosite fiksnu protezu u obavezi ste da dolazite na redovne kontrole, uglavnom jednom mesečno. Naši specijalisti će ponekad raditi manja a češća zatezanja i u tom slučaju kontrole mogu biti jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje.

Ukoliko nosite fiksnu protezu a bavite se kontaktnim sportovima, potrebno je da preko zuba i aparata nosite štitnik specifičan za tu vrstu sporta. Ostali sportovi ne zahtevaju štitnike ali svakako mogu biti korisni kod slučajnih udaraca.

Osobe koje sviraju duvačke instrumente mogu uobičajeno da nose fiksnu protezu.

Da li fiksna proteza može da ošteti moje zube?

Ukoliko ortodontska terapija nije korektno izvedena može da se desi trajno oštećenje zuba, desni i vilične kosti. U situacijama kada terapiju vodi iskusan i dobro obučen ortodont ovakve komplikacije su izuzetno retke. Bravice same po sebi neće izazvati problem ali slabo čišćenje i pranje zuba, loša ishrana mogu prouzrokovati dodatne karijese i oštećenja.

Šta nakon završetka terapije?

Kada je terapija završena, ortodont uklanja fiksnu protezu, polira zube i otkriva Vaš sada već savršen osmeh. Ne samo da su zubi u pravilnom međusobnom položaju i zagrizu, već i estetski momenat, lepog i zdravog osmeha dolazi do izražaja.

Nakon završetka terapije neophodno je zadržati postignute rezultate, pomoću splinta ili žice koja se trajno lepi sa unutrašnje strane zuba. Ukoliko se ova faza ne ispoštuje velika je verovatnoća da će se zubi vratiti u svoj prvobitan položaj.

Vrste fiksne proteze

Postoji više vrsta fiksnih aparata koji se postavljaju na spoljašnju stranu zuba kao na primer samoligirajući aparati, bilo sa metalnim ili estetskim (belim) bravicama.

U odnosu na standardnu fiksnu protezu, samoligirajući ima znatno bolju funkciju i ubrzava terapiju. Tokom nošenja osetljivost zuba je često zanemariva. Samoligirajući fiksni aparat je takođe skuplji od standardnog. Cena se razlikuje u zavisnosti od toga da li se koriste metalne ili estetske bravice.

Lingvalna proteza je karakteristična po tome što se bravice lepe sa unutrašnje strane zuba što ga čini potpuno „nevidljivim.“