Lingvalni fiksni aparat, lingvalna proteza

Lingvalna proteza

Lingvalna proteza

Lingvalna proteza je u stvari fiksni aparat kod kojeg se bravice lepe sa unutrašnje strane zuba. To je zaista jedini potpuno nevidljiv fiksni način ortodontskog lečenja, zbog čega se često naziva “nevidljiva proteza”. Svi delovi se nalaze iza zuba i ovo ponekad bude odlučujući faktor zbog čega se ova tehnologija primenjuje u lečenju odraslih pacijenata.

Lingvalni fiksni aparat je jednako efikasan kao i tradicionalni, vestibularni a dodatna prednost je to što Vam omogućava da svaki dan u ogledalu pratite prolepšavanje Vašeg osmeha.

Nošenje lingvalnog fiksnog aparata ne traje duže u odnosu na tradicionalno lečenje, a čak kod nekih tipova deformiteta delovanje na unutrašnju stranu zuba dovodi do bržih rezultata. Lingvalni fiksni aparat prouzrokuje blage smetnje u govoru i blage neprijatnosti za jezik koje se kod većine pacijenata izgube nakon prve nedelje lečenja.

Lingvalni fiksni aparat nema starosnu granicu za korišćenje.  „Nevidljivu protezu“ mogu da nose i tinejdžeri i odrasle osobe.

Kako se održava lingvalna proteza?

Lingvalna proteza zaista zahteva dodatnu pažnju prilikom pranja zuba, najviše zato što se zaglavljena hrana nalazi iznutra i ne vidi se na prvi pogled. Veliku pomoć pružaju specijalno dizajnirane četkice i interdentalne četkice.

Naravno, redovni kontrolni pregledi u toku ortodontskog zbrinjavanja su neophodni kako bi Vaša terapija donela maksimalne rezultate.

Kako se izrađuje lingvalna proteza?

Lingvalni fiksni aparat koriste drugačije bravice u odnosu na standardni i drugačije se postavljaju na zube. Da bi se bravica zalepila u pravilnom položaju potrebno je da se indirektno, preko držača prenese na zub. Nakon što se postave bravice se povežu odgovarajućim lukovima.

Kod koga se radi lingvalni fiksni aparat?

Može da se radi gotovo u svim situacijama kada i standardni. Ne može da se radi kod veoma dubokog zagrižaja jer neće biti dovoljno prostora za smeštaj bravica.

Kod osoba kod kojih je potrebno da se zubi pomeraju ka nepcu i jeziku, lingvalna proteza će svakako dati brže i efikasnije rezultate. Suprotno tome, ortodont će lakše pomeriti zube upolje sa standardnim aparatom.

Lingvalna proteza – cena

S obzirom da zahteva posebnu vrstu bravica, komplikovaniju postavku i dodatnu obuku ortodonta, lingvalni fiksni aparat je uvek skuplji u odnosu na standardni.

Cena lingvalne proteze je 1500 eur za jednu vilicu. U cenu su uključeni kontrolni pregledi a postoji mogućnost odloženog plaćanja.