Lingvalna proteza - Nevidljiva fiksna proteza

Lingvalna proteza

Lingvalna proteza (Nevidljiva proteza)

Lingvalna proteza je u stvari fiksna proteza kod koje se bravice lepe sa unutrašnje strane zuba. To je zaista jedini potpuno nevidljiv fiksni način ortodontskog lečenja, zbog čega se često naziva “nevidljiva proteza”. Svi delovi se nalaze iza zuba i ovo ponekad bude odlučujući faktor zbog čega se ova tehnologija primenjuje u lečenju odraslih pacijenata.

Lingvalna proteza je jednako efikasna kao i standardna fiksna proteza a dodatna prednost je to što Vam omogućava da svaki dan u ogledalu pratite prolepšavanje Vašeg osmeha.

Nošenje lingvalne proteze ne traje duže u odnosu na tradicionalno lečenje, a čak kod nekih tipova deformiteta delovanje na unutrašnju stranu zuba dovodi do bržih rezultata. 

Lingvalna proteza nema starosnu granicu za korišćenje.  „Nevidljivu protezu“ mogu da nose i tinejdžeri i odrasle osobe.

Kako se održava lingvalna proteza?

Lingvalna proteza zaista zahteva dodatnu pažnju prilikom pranja zuba, najviše zato što se zaglavljena hrana nalazi iznutra i ne vidi se na prvi pogled. Veliku pomoć pružaju specijalno dizajnirane četkice i interdentalne četkice.

Naravno, redovni kontrolni pregledi u toku ortodontskog zbrinjavanja su neophodni kako bi Vaša terapija donela maksimalne rezultate.

Kako se izrađuje lingvalna proteza?

Lingvalna proteza koristi drugačije bravice u odnosu na standardni i drugačije se postavljaju na zube. Da bi se bravica zalepila u pravilnom položaju potrebno je da se indirektno, preko držača prenese na zub. Nakon što se postave bravice se povežu odgovarajućim lukovima.

Kod koga se radi lingvalni fiksna proteza?

Može da se radi gotovo u svim situacijama kada i standardna proteza. Ne može da se radi kod veoma dubokog zagrižaja jer neće biti dovoljno prostora za smeštaj bravica.

Kod osoba kod kojih je potrebno da se zubi pomeraju ka nepcu i jeziku, lingvalna proteza će svakako dati brže i efikasnije rezultate. Suprotno tome, ortodont će lakše pomeriti zube upolje sa standardnom protezom.

Nevidljiva fiksna proteza cena (Lingvalna proteza cena)

S obzirom da zahteva posebnu vrstu bravica, komplikovaniju postavku i dodatnu obuku ortodonta, lingvalna proteza je uvek skuplja u odnosu na standardnu fiksnu protezu.

Cena lingvalne proteze je 1500 eur za jednu vilicu. U cenu su uključeni kontrolni pregledi a postoji mogućnost odloženog plaćanja.