All on 4

All on 4

All on 4 – jedno od rešenja za bezube vilice

Bez obzira koliko vodimo računa o zubima i pokušavamo da lečimo i sačuvamo sve što možemo, dešava se da osoba izgubi sve zube. Na svu sreću danas postoje rešenja koja daju dobar komfor, osećaj i estetiku prirodnih zuba.

U situacijama gde nedostaju svi zubi u jednoj vilici preporuka je da se ugrade implanti a preko njih protetski rad koji može biti:

 • Proteza na implantima;
 • All on 4;
 • All on 6 ili više implantata.

Takođe, implante možemo da ugradimo i imedijatno, odnosno odmah nakon vađenja zuba. Procenu o tome ćemo doneti nakon razgovora sa Vama, analize rendgen snimaka i trenutne kliničke situacije.

All on 4 – kakva je procedura?

Ukoliko nemate zube u vilici/vilicama, a voleli biste da imate dobar komfor i estetiku, relativno brzu izradu, nižu cenu – ovo je verovatno odgovarajuća terapija za Vas. Međutim, da biste shvatili šta je All on 4 i da li Vam zaista odgovara, pročitajte tekst u nastavku.

Prvi korak je stomatološki pregled od strane našeg specijalističkog tima. Na osnovu pregleda i analize rendgen snimaka naši lekari će Vam predložiti i objasniti sve u vezi tretmana.

Sledi izrada privremene proteze koja će dati smernice o tome koja vrsta rada (All on 4/All on 6) je najbolja za Vas. U ovoj fazi su jasno uočljivi svi detalji, prednosti i potencijalne mane buduće terapije te je ujedno i najbolji momenat za donošenje definitivne odluke.

Naredni korak je ugradnja implantata i predaja privremenih zuba. Nekoliko meseci kasnije pristupamo izradi definitivnog All on 4 protetskog rada.

Pozovite +381 69 2289 229

All on 4 – zubni niz na samo 4 implanta

Podrazumeva pun zubni niz (uglavnom 12 zuba) na samo 4 implantata, od kojih su dva krajnja implanta ugrađena pod uglom kako bi mogli da prime pojačano opterećenje.

Protetski zubni niz je za implante fiksiran zavrtnjima i ne uklanja se svakodnevno kao što je to slučaj kod proteze. Po potrebi može da se ukloni ali samo u ordinaciji od strane lekara, to nikako ne čini pacijent sam kod kuće.

Zubni nizovi mogu da se rade od različitih materijala: akrilata, kompozita, keramike, titanijuma ili kobalt hrom legure. Svaki od ovih materijala podnosi drugačiji pritisak i ne postoji univerzalan materijal za svaku vilicu. Da bismo odabrali odgovarajući za Vas, neophodno je početi od detaljne protetske analize i procene budućih sila žvakanja.

Kakva je estetika sa All on 4?

All on 4 je veoma zahvalan sa estetskog aspekta. Praktično možete imati hollywood smile ili imitirati Vaše prirodne zube iz mlađih dana. Sastoji se iz belog dela (zubi) i iz roze dela koji imitira desni. Odlikuje se potpunim skladom i harmonijom između „gingive i zuba“.

Lep osmeh je posebno dugotrajan kada se All on 4 radi od keramičkih materijala pošto isti u ustima ne menjaju boju. Kod akrilatnih ili kompozitnih zuba, vrlo je verovatno da će vremenom doći do nakupljanja pigmentacija. Na svu sreću All on 4 je fiksiran zavrtnjima, može da se izvadi iz usta, po potrebi koriguje i ponovo vrati u funkciju.

All on 4 – prednosti

Velika prednost sistema je što postoji mogućnost da zube dobijete istog ili sledećeg dana nakon ugradnje implantata. Radi se o privremenim zubima, odnosno maloj akrilatnoj protezi koju zavrćemo na ugrađene implante i ne možete Vi da je uklonite. Nakon završene oseointegracije implanta (period od oko 3 meseca) izrađujemo definitivan protetski rad.

Osim akrilatne proteze možete dobiti i privremeni most što neretko zahteva kompletnu digitalizaciju procesa, od ugradnje implantata do predaje zuba. Podrazumeva da se implanti ugrađuju pomoću preciznih hirurških stentova. S obzirom da je proces digitalizovan, čak i pre ugradnje implanta, u laboratoriji se izrađuje privremeni most tako da zube dobijete odmah nakon intervencije. Ovakav proces je   znatno precizniji i komformniji ali zahteva dodatnu opremu te je i skuplji.

Prednost All on 4 je što Vam omogućava funkciju poput fiksnog mosta a bez dodatnih hirurških intervencija nadogradnje kosti koju bi zahtevao most na 6 ili više implantata.

Ukoliko bi se desio problem u smislu odlamanja dela keramike, akrilata ili kompozita, All on 4 može jednostavno da se reparira.

U zavisnosti od upotrebljenog materijala All on 4 most može biti veoma lagan i prijatan za tkivo, a to je posebno značajno kod osoba kod kojih je došlo do znatnog gubitka kosti.

U poređenju sa All on 6, All on 4 ima kraće vreme izrade, a cena je niža.

All on 4 – mane

Kao i sve na svetu, pored prednosti, sistem ima i svoje mane:

 • U početku mogu da se jave problemi sa govorom. U pojedinim slučajevima, All on 4 može da bude nešto gabaritniji u odnosu na klasičan most. To ponekad ometa izgovor pojedinih glasova – T, D, N, S. Uz malo strpljenja i upornu vežbu ovu poteškoću ćete brzo prevazići.
 • Problem može da se javi zbog nedovoljnog osećaja u toku žvakanja. Naime, dok žvaćemo naši prirodni zubi aktiviraju najfinije receptore za pritisak, te smo u mogućnosti da takav pritisak ograničimo i regulišemo. Osećamo kada smo previše stegnuli zube pa refleksno popuštamo. Kada su ugrađeni implanti u gornju i donju vilicu, taj mehanizam nedostaje te pacijenti često grizu i jače nego što bi trebalo. Ovo se dešava samo u početku jer funkciju receptora vremenom poprimaju sluzokoža i mišići. Međutim i taj početak je dovoljan da se ponekad javi odlamanje zuba u mostu, pucanje akrilata, keramike i slično.
 • U većini All on 4 radova, deo mosta iza poslednjeg implanta praktično „visi“ i oslanja se samo na sluzokožu, odnosno nema uporište u implantu. Čak i kada su ispoštovana sva stručna pravila kod izrade rada, pomenuti deo može biti izvor nestabilnosti i problema.
 • All on 4 izrađen od akrilatnih, ili kompozitnih zuba u ustima vremenom menja boju, zubi postaju tamniji a pigmentacije učestalije.
 • Za svaki rad na implantima, pa i za All on 4 je potrebna pojačana oralna higijena o čemu ćemo Vas svakako detaljno obučiti. Na kontrolnim pregledima ćemo ispratiti Vaš nivo oralne higijene i predložiti povremeno uklanjanje mosta zbog detaljnog čišćenja.

All on 4 – cena

Cena ovog tretmana uveliko varira i zavisi od brojnih faktora:

 • Vrste implantata – različite vrste implanta imaju različite cene;
 • Vrste konačnog protetskog rada i materijala od koga je izrađen;
 • Potrebe za nadogradnjom kosti;
 • Vrste privremenih zuba;
 • Digitalizacije celog postupka.

Kreće se od 4000 eur i više za jednu vilicu.