Ortodontski aparati

Ortodontski aparatiIako je put do savršenog osmeha uz pomoć fiksnog aparata dug, definitivno je vredan strpljenja. Promenjen položaj zuba, pojava teskobe u zubnom nizu, malokluzija i nepravilan zagrižaj, ne samo da su estetski nedostaci, već i česti uzročnici nastanka karijesa, parodontalnih oboljenja, otežane ishrane, govora…

Fiksnim aparatom postižu se dugotrajni rezultati – kako u funkciji zubnih nizova tako i u lepoti Vašeg osmeha. Zubi, svojim pravilnim rasporedom ne samo da omogućavaju pravilan zagriz, funkcionalnost viličnog zgloba i zdrave desni, nego čine i Vaše lice mnogo privlačnijim.

Zahvaljujući današnjim modernim tehnikama možete imati izvanredan estetski efekat u toku nošenja fiksnog aparata. Estetski fiksni aparat, lingvalna „nevidljiva“ proteza kao i skraćeno vreme trajanja terapije (samoligirajući fiksni aparati).

Ortodontski aparati mogu biti mobilni i fiksni. Mobilne ortodontske aparate pacijent može sam skinuti i izrađuju u zubnim laboratorijama. Fiksne ili popularno nazvane „bravice“ trajno ostaju na zubima sve do kraja ortodontske terapije i isključivo ih postavlja ortodont u ordinaciji. Suprotno opštem mišljenju, ne postoje bolji i lošiji aparati: fiksni aparati imaju svoje indikacije, a mobilni svoje. Razlika između fiksnih i mobilnih aparata je u jačini mehaničkih sila koje ispravljaju zube, vrsti žice, preciznosti i brzini ispravljanja anomalije.

Izgledajte dobro, osećajte se dobro, počnite sa osmehom!

Kada početi sa fiksnim aparatom?

Preporučuje se da se sa terapijom fiksnim ortodontskim aparatima počne još kod tinejdžera zbog niza olakšavajućih karakteristika. Međutim, sa modernim varijantama „fiksnih proteza“ podjednako prosperiraju i odrasle osobe.
Ukoliko je ortodontska terapija indikovana kod dece uglavnom se rade mobilne dečje proteze ili funkcionalni ortodontski aparati.

Koliko dugo se nosi fiksni aparat?

Dužina trajanja terapije varira i zavisi od starosti pacijenta, brzine rasta lica i vilica i ozbiljnosti problema. Rano započeti tretmani, kod dece ili tinejdžera, uvek traju kraće.
Procena o tome koliko dugo se nosi fiksni aparat donosi se na osnovu kliničkog pregleda, analize rendgen snimaka i modela za studije.
Tokom trajanja ortodontskog tretmana potrebno je da pratite instrukcije, održavate oralnu higijenu i pravilnu ishranu, uz obavezne periodične kontrolne posete.

Ostavite odgovor