Šta je mezoterapija?

Mezoterapija je savremena procedura za podmlađivanje, kojom se vitamini, minerali, antioksidansi i ostale aktivne supstance ubrizgavaju direktno u dublji sloj kože – mezoderm. Nakon što se pojave prvi znaci starenja kao što su fine bore oko očiju i usana, ali i kada dođe do pojave nejednake pigmentacije, moguće je odmah reagovati i uspešno usporiti starenje. Kao jedan od prvih izbora je mezoterapija.Mezoterapijom usporavamo starenje a kožu lica, vrata i dekoltea negujemo i hranimo. Mezoterapija pomaže da se: poboljšaju ten i kvalitet kože, održava tonus, svežina i dubinski nahrani koža.

Na kojim delovima tela se radi mezoterapija?

 Mezoterapija se radi na licu, vratu, dekolteu, rukama ili butinama.

Druga važna indikacija za mezoterapiju jeste redukcija celulita. Tada se koriste supstance koje tope masnoću, pojačavaju cirkulaciju, omogućavaju bolju drenažu ili imaju dijuretičko dejstvo.

Kako se radi mezoterapija?

Pomoću ove metode se mikro iglicama u srednji sloj kože ubrizgavaju prirodni sastojci u obliku koktela vitamina (A, B, C, E i K), minerali, antioksidansi, aminokiseline, hijaluronska kiselina i faktori rasta. Na taj se način koži daju svi oni sastojci koji joj nedostaju. Aktivni sastojci deluju podjednako na površini i u dubljim partijama potkožnog tkiva. Mezoterapijski tretman započinje nanošenjem anestetika u obliku kreme, te je bezbolan ili bar podnošljiv. Zatim se mikro iglicama u kožu ubacuje mezoterapijski koktel, a sama procedura traje oko pola sata. Mezoterapija je bezbedna i vrlo komforna za pacijente.

Kako mezoterapija deluje na kožu?

Potrebno je naglasiti da se mezoterapija prvenstveno koristi u preventivne svrhe, kako bi se usporilo i odložilo starenje i nije zamena za laser, facelifting ili hijaluronske filere.

Zato je ova procedura, kada je reč o starijoj koži, sjajan izbor za podmlađivanje u kombinaciji sa drugim estetskim procedurama.

Cilj mezoterapije u procesu podmlađivanja kože jeste povećanje aktivnosti fibroblasta, ćelija odgovornih za produkciju kolagena, elastina i hijalurona u koži kao i aplikacija pune koncentracije aktivnih supstanci neophodnih za obnavljanje zdrave i mladalačke kože.

Sa ponavljanjem procedura smanjuje se dubina bora, povećava se količina kolagena, a samim tim popravlja i tonus kože.

Šta nakon mezoterapije?

Po mezoterapiji, par dana bi trebalo izbegavati: sunčanje, fizički napor (odnosno znojenje), tuširanje vrućom vodom. Nega kože nakon tretmana je uobičajena. Istog dana nakon tretmana ne treba aplikovati kreme i pudere narednih nekoliko sati. Sutradan pacijent nastavlja sa svojom svakodnevnom negom.  S obzirom na to da nije potreban oporavak nakon ove procedure, pacijenti se odmah mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Eventualno crvenilo nestaje nakon nekoliko sati.

Koliko često se radi mezoterapija?

Postoje dva protokola prema kojima se radi mezoterapija. Tako može da se radi 3 puta u razmaku od 10 do 15 dana pa se nakon toga ponavlja jednom u tri meseca.

Može da se radi i tokom 3 do 5 tretmana u razmaku od po 7 do 14 dana. Već nakon nekoliko tretmana vide se značajni rezultati. Efekat nakon mezoterapije je vidljiv kod svih pacijenata od 70 % do 90% u zavisnosti od individualnog problema, stanja kože i organizma. Ceo ciklus možemo ponoviti nakon 4 do 6 meseci u skladu sa potrebama pacijenta.

Ko ne treba da radi mezoterapiju?

Mezoterapija se ne preporučuje: trudnicama, osobama koje imaju autoimuna oboljenja, osobama koje imaju poremećaj zgrušavanja krvi ili koje su alergične na neki od sastojaka koktela i osobama koje imaju bakterijske infekcije kože.