Proteza za decu

Proteza za decu

Šta je mobilni ortodontski aparat?

Mobilni ortodontski aparat se često naziva i mobilna proteza za decu.

To je pokretni aparatić i pacijent može sam da ga ukloni iz usta. Nose ga deca u periodu smene zuba.

Služi za usmeravanje rasta viličnih kostiju i pomeranje zuba u njihov pravilan položaj. Da bismo dobili i zadržali pravilan rast i razvoj vilica i zuba, sama proteza za decu nije dovoljna – neophodna je vežba okolnih mišića, odnosno uspostavljanje pravilnog žvakanja i gutanja.

Obratite nam se sa poverenjem. Naši specijalisti će Vama i detetu pokazati sve neophodne vežbe. Ukoliko je dete mlađeg uzrasta i voljno da ih svakodnevno sprovodi, postoji velika šansa da mu kasnije ortodontske korekcije neće biti potrebne.

U kojim situacijama se nosi proteza za decu?

Proteza za decu se nosi u svim situacijama gde postoji nepravilnost zuba ili vilica:

 • Preklopljeni zubi, nedostatak prostora za zube (teskoba)
 • Protruzija gornjih zuba (zubi suviše nagnuti ili pomereni unapred)
 • Nepravilan zagrižaj gornjih i donjih zuba
 • Krivi zubi
 • Uočljiva nesrazmera u razvoju gornje i donje vilice

Kako da znam da je mom detetu potrebna proteza za decu?

Teško da ćete kao roditelj, bez stručnog stomatološkog znanja, moći da prepoznate sve nepravilnosti kod Vašeg deteta. Zato je važno da dovodite dete na redovne kontrole jer je često stomatolog taj koji će prepoznati potencijalni problem.

Postoje neki simptomi koji mogu da Vas navedu da potražite stručnu stomatološku pomoć:

 • Ako primetite da su zubi vašeg deteta krivi. Naime krivi zubi mogu da budu i normalan nalaz u toku nicanja stalnih zuba dok još nisu zauzeli svoj definitivan položaj.
 • Preklopljeni zubi su gotovo siguran nalaz da će biti potrebna proteza za decu ili fiksni aparat
 • Teskoba i nedovoljan prostor za nicanje zuba – primetno u vreme smene zuba. Primetićete da su stalni zubi zamenici krupni i da znatno zauzimaju prostor za stalne zube koji treba da niknu.
 • Nedostaje stalan zub u vreme kada je već trebalo da nikne. Uzrok može biti nedostatak prostora u viličnoj kosti za smeštaj zuba zbog čega on ostaje u kosti. Postoje i drugi uzroci zbog kojih „kasni“ stalan zub a naši specijalisti će utvrditi o čemu se radi i predložiti plan terapije.
 • Ako Vaše dete spava ili većinu dana provodi otvorenih usta odnosno diše na usta, vrlo je verovatno da postoji nepravilnost vilica i da je potrebna mobilna proteza za decu.
 • Žvakanje otvorenih usta i loše navike u žvakanju (koje možda Vi ne primetite) mogu biti posledica ili uzrok nepravilnosti.
 • Gummy smile kod dece, izdužen oblik lica, pojava podočnjaka jasno ukazuju da gornja vilica i srednja trećina lica „padaju“ i da je potrebno usmeravanje rasta gornje vilice uz pomoć proteze za decu.

Ukoliko niste sigurni da ste prepoznali neke od ovih simptoma, posetite nas. Naši specijalisti će pregledati Vaše dete i uraditi sve neophodne analize. Detaljno će vam objasniti potencijalni problem, predložiti terapiju i zakazati eventualne kontrolne preglede.

Zašto je važno da dete nosi mobilnu protezu?

Gornja i donja vilica, zubi, vilični zglobovi, vratni deo kičmenih pršljenova i okolni mišići čine jednu funkcionalno povezanu celinu. Da bi taj sistem pravilno funkcionisao potrebno je da sve karike budu sinhronizovane u svom radu.

Kada postoji nepravilnost gornje i donje vilice, pa sledstveno tome loš položaj zuba, vrlo je verovatno da ni mišići ne rade kako treba. Mobilna proteza za decu, zajedno sa vežbama za mišiće usmerava rast kostiju i omogućuje da ceo sistem pravilno funkcioniše. Sve ovo je moguće postići samo u periodu detinjstva, odnosno puberteta, dok još traje rast viličnih kostiju. Nakon završetka rasta, jedini načini da se koriguju koštane disproporcije su hirurške intervencije.

Da li će proteze uticati na izgled detetovog lica ili usana?

Hoće naravno i to u pozitivnom smislu. Na izgled lica posebno utiču mobilne proteze za decu jer one direktno stimulišu rast gornje i donje vilice u željenom pravcu. Tako kod osoba koje imaju konkavan profil lica možemo postići skladan i lep odnos srednje trećine lica, gornje i donje vilice. Profil će se znatno promeniti i kod dece kod kojih je brada, odnosno cela donja vilica uvučena unazad. Po današnjim estetskim shvatanjima najlepša lica su ona koja imaju tzv. prednji rast gornje vilice praćen odgovarajućim rastom donje vilice.

Da li će proteza za decu uticati na govor deteta?

Svakako hoće ali samo u početku. Vremenom dete navikne da jasno izgovara sa protezom a kada ima neko važno odgovaranje ili razgovor u školi – može privremeno da je izvadi iz usta.

Kakva su iskustva dece koja nose mobilne proteze za decu?

Iskustva su veoma različita i zavise od deteta. Neka deca su veoma uzbuđena i nestrpljivo čekaju da počnu da nose protezu. Druga opet nevoljno ulaze u terapiju, nije im primarna, pa znaju i da izgube protezu. U našoj ordinaciji uvek činimo dodatne napore kako bismo ih motivisali i kako bi shvatili značaj nošenja mobilne proteze. Za to nam je potrebna pomoć roditelja. Ponekad se poslužimo malim trikom da proteza za decu bude oslikana po želji mladog pacijenta.

Mobilna proteza deci u početku može delovati glomazno. Dobra vest je da se vrlo brzo, čak za oko 10 dana, na sve naviknu.

Kada je u pitanju mobilna proteza za decu, oralna higijena nije znatno izmenjena. Podrazumeva uobičajeno pranje i četkanje zuba i upotrebu konca za zube.  Deca svakako izvade protezu iz usta dok jedu te nema dodatnog zadržavanja hrane. Nakon obroka operu zube i vraćaju čistu protezu u čista usta.

Ishrana takođe nije promenjena jer proteza nije u ustima dok deca jedu.

Tokom bavljenja sportom, posebno kontaktnim, kao i tokom sviranja duvačkih instrumenata, proteza za decu se odlaže u svoju kutijicu.

Mobilne proteze za decu roditelji sami „koriguju“ kući po našim uputstvima a kontrole u ordinaciji kod specijaliste su jednom ili dva puta mesečno.

Koliko dugo se nosi proteza za decu?

Gledajući na dnevnom nivou proteza treba da se nosi što duže, po mogućnosti 24h.

Kod dece, da bi terapija bila uspešna neophodno je da zubi budu u neutralnoj poziciji između mišića usana i obraza sa jedne i jezika sa druge strane. To nije lako postići ali jedino pravilna koordinacija mišića može da obezbedi dugoročnu stabilnost tkiva.

Praktično, proteza se nosi onoliko meseci ili godina dok se ne postignu ovakvi rezultati. Neophodne su kasnije povremene kontrole kod našeg ortodonta sve dok traje rast i razvoj.

 Mobilna proteza za decu – cena

Cena proteze za decu zavisi od vrste terapije. U toku trajanja celokupne terapije dete uglavnom dobija nekolike proteze. Prvo se kreće sa jednom i kada ona koriguje nepravilnost koju treba izrađuje se druga i ulazi se u drugi ciklus terapije. Kako terapija napreduje tako se proteze menjaju jer svaka „radi svoj deo posla“.

Cena ukupne terapije sa nekolike proteze se kreće oko 1200 eur, a plaćanje je na rate. Dinamika plaćanja prati dinamiku terapije a dete proteze ponekad nosi i po nekoliko godina. Svaka naredna proteza se plaća kada dete počne da je nosi.

Cena obuhvata sve kontrolne preglede.