Stalni zubi

Stalni zubi

Stalni zubi su samo jedni

Hronologija nicanja

Stalni zubi i vreme nicanja pojedinih stalnih zuba je podložno raznim individualnim varijacijama. Zbog neadekvatne oralne higijene i činjenice da roditelji često i ne primete da je detetu nikao zub, stalni molari a posebno prvi stalni molar, često bivaju podložni karijesu.

Kao preventivnu meru u nastanku karijesa predlažemo zalivanje fisura, kao i neophodne tromesečne i šestomesečne stomatološke kontrole. Tada možemo da otkrijemo patološke procese u ranoj fazi razvitka, te je terapija istih lakša, a ujedno se izbegava stvaranje odbojnosti deteta prema stomatološkim intervencijama. Takođe, procenićemo potrebu za aplikovanjem fluora ili za korišćenjem posebnih pasti za zube koje će očvrsnuti zub i pomoći u borbi protiv karijesa.

Gingivitis – zapaljenja desni

Gingivitisi – zapaljenja desni, su najčešća oboljenja oralne sluzokože kod dece. Najveći uzrok je lošija oralna higijena, odnosno dentalni plak. Manifestuju se pojavom crvenila, otoka ili krvarenja za vreme četkanja zuba. Zapaljenska reakcija gingive u dece može perzistirati dugo, a da ne pređe u hronični destruktivni periodontitis. Međutim, i najblaži oblik gingivitisa je potencijalni početni stadijum težih parodontopatija u dece, a kasnije u odraslih.

Naravno, da bi i stalni zubi Vašeg deteta bili lepi i zdravi, neophodno je redovno i pravilno održavanje oralne higijene. Stalne zube je potrebno prati posle svakog obroka, a pranje ujutro i uveče je neizostavno. Roditelj čisti i kontroliše pranje zuba deteta dok ono ne uspostavi koordinaciju pokreta i bude sposobno da samo pravilno i temeljito održava oralnu higijenu. Čak i u školskom uzrastu deteta, potrebno je da roditelj utiče na dete, da odlazi na redovne stomatološke preglede, kako bi se izbegle teže patološke promene na zubima. Zapamtite, lepi zubi su samo zdravi zubi!

Stalni zubi su jedni i čuvajte ih da Vam traju ceo život!