Stalni zubi su samo jedni

Stalni ZubiStalni zubi i vreme nicanja pojedinih stalnih zuba je podložno raznim individualnim varijacijama. Zbog neadekvatne oralne higijene i činjenice da roditelji često i ne primete da je detetu nikao zub, stalni molari a posebno prvi stalni molar, često bivaju podložni karijesu.

Kao preventivnu meru u nastanku karijesa predlažemo zalivanje fisura, kao i neophodne tromesečne i šestomesečne stomatološke kontrole. Tada stomatolog otkriva patološke procese u ranoj fazi razvitka, te je terapija istih lakša, a ujedno se izbegava stvaranje odbojnosti deteta prema stomatološkim intervencijama. Takođe, endogena i egzogena primena preparata fluora, prema dozama koje određuje stomatolog, i dalje se nastavlja.

Gingivitis – zapaljenja desni

Gingivitisi – zapaljenja desni, su najčešća oboljenja oralne sluzokože kod dece. Najveći značaj u njihovoj pojavi ima loša oralna higijena, odnosno dentalni plak. Manifestuju se pojavom crvenila, otoka ili krvarenja za vreme četkanja zuba. Zapaljenska reakcija gingive u dece može perzistirati dugo, a da ne pređe u hronični destruktivni periodontitis. Međutim, i najblaži oblik gingivitisa je potencijalni početni stadijum težih parodontopatija u dece, a kasnije u odraslih.

Naravno, da bi i stalni zubi Vašeg deteta bili lepi i zdravi, neophodno je redovno i pravilno održavanje oralne higijene. Stalne zube je potrebno prati posle svakog obroka, a pranje ujutro i uveče je neizostavno. Roditelj čisti i kontroliše pranje zuba deteta dok ono ne uspostavi koordinaciju pokreta i bude sposobno da samo pravilno i temeljito održava oralnu higijenu. Čak i u školskom uzrastu deteta, potrebno je da roditelj utiče na dete, da odlazi na redovne stomatološke preglede, kako bi se izbegle teže patološke promene na zubima. Zapamtite, lepi zubi su samo zdravi zubi!

Stalni zubi su jedni i čuvajte ih da Vam traju ceo život!

Posetite našu stomatološku ordinaciju na adresi:
Ulica Jurija Gagarina 26a V/14 – Novi Beograd, Srbija


Telefoni stomatološke ordinacije:
tel: 011/2289-229
mob: 063/237-075
e-mail: info@dentaltourism.rs

Mirela Cvjetković
English