Šta je botoks i kako deluje?

Botoks (botox), odnosno Botulinum toxin A je pročišćeni protein koji proizvode bakterije clostridium botulinum. Kada se botoks aplikuje u malim dozama u specifične mišiće, sprečava se njihova preterana kontrakcija, čime se onemogućava nastajanje bora na koži iznad tog mišića. Istovremeno se ublažavaju već postojeće bore. Tokom tretmana, botoks se aplikuje u vrlo malim količinama. 

Kada se koristi botoks?

Kako koža lica stari, tako gubi elastičnost i čvrstinu. Pojava dubokih bora ili spuštene kože oko očiju se uspešno redukuje botoksom.

Botoks se primenjuje kako za korekciju već postojećih, tako i za sprečavanje pojave novih neravnina i bora na licu. Tretman se najčešće preporučuje osobama sa dinamičnim borama u vidu horizontalnih i vertikalnih bora na čelu i između obrva, osobama sa izraženim borama oko očiju ili oko usana.

Odlične rezultate botoks daje i kod mlađih osoba kada je potrebno sprečiti nastanak dubokih bora, ispraviti asimetričnost obrva ili kapaka, ukloniti bore na čelu, nosu i ponajviše između obrva.

Botoksom se ne uklanjaju bore na donjoj polovini lica, kao ni bore nastale usled oštećenja kože od sunca.

U donjoj trećini lica botoks može da se koristi za korekciju gummy smile – a (sprečava prekomerno podizanje gornje usne pri smehu) i kod bruksista kada se aplikuje u maseterični mišić i sprečava jako stiskanje vilica.

U donjoj trećini lica botoks se može koristiti i za sprečavanje izvrtanja usana.

Poznato je da se botoks aplikuje i ispod pazuha kada se koristi za sprečavanje prekomernog znojenja u toj regiji.

Kada početi sa botoksom?

Sa prvim borama može se koristiti i tretman botoksa. Za ovaj tretman nikada nije rano. Ako se ranije aplicira, odnosno sa pojavom manjih bora, verovatnoća da će se one zadržati na licu je veoma mala.

Kakvi su efekti botoksa?

Tretmanom botoksom dobićete zategnutu kožu, bez dubokih bora i mladalačko lice koje ima očuvanu normalnu pokretljivost. Pri tom se lice odvikava od pravljenja preteranih grimasa, pa se tako dodatno sprečava stvaranje novih bora. Bore u korenu nosa daju zabrinut izgled, a bore na čelu i oko očiju doprinose da osoba izgleda starije nego što jeste. Botoks „pegla“ pliće bore, dobijate svež i mladolik izgled lica.

Bore čela koje nastaju tokom čuđenja ili mrštenja, na mlađem licu se mogu potpuno izgubiti nakon primene botoksa. Kod starijih osoba, kada su bore dublje, pored botoksa može da se doda i filer kako bismo ih potpuno neutralisali.

Efekat botoksa počinje da se primećuje već nakon 3 do 5 dana, dok se pun efekat vidi posle 10 do 14 dana nakon tretmana. Rezultati traju od 4 do 6 meseci (što zavisi od tipa kože, starosti i zdravstvenog stanja pacijenta). Tretman se može ponavljati na svakih 6 meseci neograničeno puta, a svaki naredni put efekat je duži. Nakon prekida tretmana botoksom i nakon prestanka njegovog efekta koža nastavlja da stari normalno i bez posledica. Korisno je da u zimskom periodu, između tretmana botoksom kožu oporavljate mezoterapijom.

Da li botoks boli?

Tokom tretmana, botoks se aplikuje u vrlo malim količinama. Koriste se izuzetno tanke igle pa ne osećate nikakav bol. Sam tretman traje tek nekoliko minuta. Pošto nije potreban oporavak, odmah nakon tretmana moguće je nastaviti svakodnevnu rutinu života.

Koja su neželjena dejstva?

Neželjena dejstva su minimalna. Svode se na lokalnu reakciju na mestu uboda, a to može biti otok, crvenilo ili blagi hematom. Retko se javlja glavobolja, mučnina ili privremena slabost mišića. Neželjeni simptomi su privremeni i ukoliko se jave, traju nekoliko nedelja. Posle tretmana dva do tri sata ne treba dirati lice rukama, trljati kožu niti se naginjati napred. S obzirom na to da se reakcija kože na bilo kakav tretman razlikuje od pacijenta do pacijenta i da ne reaguju svi isto, retke (javljaju se kod manje od 1% pacijenata) ali moguće posledice su: glavobolja ili blaga mučnina (prolaze posle najviše 48 sati) i modrica na mestu aplikacije botoksa koja se povlači nakon 3 do 5 dana.

Kako da se ponašam nakon tretmana botoksom?

Neposredno nakon aplikacije botoksa ne treba da radite fitnes niti težu fizičku aktivnost, ne treba da saginjete glavu niti idete u saunu ili bazen.

Posle tretmana botoksom nije preporučljivo: konzumiranje alkohola, vežbanje, masaža lica kao ni kozmetičko čišćenje lica. Nekoliko dana posle intervencije ne sme se trljati i masirati regija koja je tretirana, kako se ne bi aplicirani botox raširio na okolno područje. Time bi se privremeno oslabili mišići koji nisu tretirani ovom metodom.