Kompozitne fasete – Put ka novom osmehu

Ukoliko niste zadovoljni bojom ili oblikom vaših zuba, ili se desio prelom zuba, razmislite o izradi estetskih nadoknada koje se zovu kompozitne fasete.

Šta su fasete?

Fasete predstavljaju tanke ljuspice estetskog materijala, obično sačinjene od keramike ili kompozita. Obe vrste materijala mogu dati odlične rezultate i lep osmeh ali razlika ipak postoji.

Pre samog odabira faseta morate biti sigurni da su one adekvatno rešenje za vas. Najbolje savete ćete dobiti od iskusnog stomatologa, koji će nakon pregleda trenutne situacije u vašim ustima proceniti da li ste kandidat za izradu faseta.

Kompozitne ili keramičke fasete prekrivaju vidljive površine zuba dajući im lepši oblik i boju. Fasetiranje se obično radi ako postoje urođene anomalije u strukturi zubne gleđi i u cilju minimalnih korekcija. Zahvaljujući ovom načinu, moguće je relativno lako prekriti nedostatke, trajno menjati boju ili oblik zuba, ili zatvoriti postojeće razmake između zuba. Krajnji efekat je zadivljujući, dobija se lep i prirodan osmeh koji je u harmoniji sa preostalim licem. Zubi su pravilniji i svetliji što osobama pruža posebno zadovoljstvo.

Naime, fasete su pretežno namenjene prednjim zubima. Na bočnim zubima ih retko postavljamo pošto nisu otporne na veće pritiske koje tokom žvakanja razvijamo u bočnim predelima. Fasetama se mogu postići veoma lepi estetski efekti odnosno svetliji i pravilniji zubi. Međutim, velika pažnja mora da se posveti planiranju i samoj izradi faseta, jer te faze imaju svoje specifičnosti.

Kompozitne fasete mogu biti korisne u mnogim slučajevima kao što su:

  • Promena boje zuba: ponekad zubi imaju izraženiju žutu ili čak i sivkastu boju. Uzroci takvih prebojenosti mogu biti gangrene u korenovima zuba ili prirodno izražen žut pigment zuba. Ranijih godina se dešavalo da su trudnice uzimale tetraciklinske preparate, što je kasnije izazivalo sivkasto mrku, tzv. tetraciklinsku prebojenost zuba njihove dece.

U pojedinim situacijama izbeljivanje zuba nije toliko efikasno, ili bar ne dugotrajno. Stoga, vrlo delotvorno rešenje predstavljaju kompozitne ili keramičke fasete.

  • Promena oblika zuba: zubi prirodno mogu biti previše sitni ili kratki, ili su ponekad polomljeni zbog nezgoda u svakodnevnom životu. Ovom tehnikom omogućava se preoblikovanje zuba i usklađivanje proporcija u vašem osmehu. Jednom postavljene fasete maskiraju sve nesavršenosti i stomatolog može da im da bilo koji oblik, pogodan za vaš predivan osmeh.
  • Poboljšanje površine, popunjavanje praznih prostora: kompozitne fasete u nekim situacijama mogu efikasno zameniti ortodontske tretmane. Pomoću njih ponekad lako korigujemo minimalne nepravilnosti položaja zuba. Takođe se uspešno zatvaraju i razmaci između zuba, pod uslovom da je moguće postići pravilnu proporciju zuba, kao i simetriju leve i desne strane vilica. Ukoliko imate izražene neravnine ili oštećenja površine zuba, kompozitne fasete mnogu biti pravo rešenje za vas.

Kompozitne fasete

Fasetiranje kompozitnim materijalom spada u grupu direktnih restauracija. To znači da se rade u ordinaciji, direktno na zubima, bez uključivanja zubotehničke laboratorije. Kompozitne fasete se mogu raditi sa bilo kojim kvalitetnijim kompozitnim materijalom. Znatno su jeftinije u odnosu na keramičke i potrebno je ukloniti daleko manje zdravog zuba(ako je to uopšte i potrebno) za njihovo postavljanje nego za keramičke.

kompozitne-fasetePosebna vrsta kompozitnih faseta su one fabrički izrađene, utvrđenim procesom proizvodnje. U pitanju su fasete rađene od kompozitnog materijala laserom sinterovane. Na površini su im dodavane čestice stakla, što im daje karakteristike slične prirodnoj gleđi zuba – čvrstoća, glatka ispolirana površina i odlični estetski rezultati. Na zube se fiksiraju pomoću nano hibridnog kompozita. Takve kompozitne fasete su vremenski manje zahtevne i veoma komforne, kako za stomatologa tako i za pacijenta. Dovoljna je samo jedna poseta stomatologu kako biste dobili svoj novi i lep osmeh.

 

 

Kako se postavljaju kompozitne fasete?

U zavisnosti od toga koja vrsta kompozitne fasete se koristi, postoje i različiti načini fiksacije faseta za zube. Ukoliko su vaši zubi krupniji, verovatno će biti neophodno da se prethodno pripreme. To podrazumeva uklanjanje tankog sloja gleđi zuba, kako nakon postavljanja fasete (koja ima neku pa i minimalnu debljinu), zub ne bi bio debeo ili predimenzioniran. Suprotno, ako je vaš zub sitniji, neće biti potrebno uklanjanje prirodnog zuba, tako da će zub na kome je fiksirana faseta imati odgovarajuću veličinu.

Kompozitne fasete koje nisu fabrički oblikovane i pripremljene se fiksiraju identično kao i bela plomba. Stomatolog prvo uklanja veoma malo zubne supstance (ukoliko je to potrebno) a potom nanosi kompozit u slojevima. Naneti kompozit se zatim modeluje direktno u ustima pacijenta. Potom se providni šablon blago pritisne preko izmodelovanog kompozita. Materijal se polimerizuje, nakon čega se šablon uklanja. Po potrebi se instrumentima dodatno oblikuju pojedini delovi fasete, doteruje se boja ili površina. Kompozitne fasete se poliraju i premazuju posebnim lakovima.

Fabrički urađene kompozitne fasete se donekle razlikuju i u materijalu od koga su izrađene i u načinu rukovanja. Naime prvo se prema željama pacijenta u smislu oblika, veličine i boje zuba, i realne situacije u ustima, odabere odgovarajući šablon. Sledeći korak je izbor već fabrički gotove kompozitne fasete koja najbliže odgovara šablonu i zadatim parametrima. Nakon probe faseta u ustima donosi se odluka o eventualnoj pripremi zuba u smislu uklanjanja tankog sloja gleđi. Vrši se priprema zuba kao i priprema faseta, odnosno korekcija njihovog oblika, boje ili površine. Ovakve kompozitne fasete se na zube fiksiraju nano hibridnim kompozitima.

 

 

Održavanje kompozitnih faseta i primena

Ako se odlučite za kompozitne fasete potrebno je pravilno ih održavati. Ovo uključuje redovno pranje zuba, korišćenje konca za zube i vodica za ispiranje usta.

Generalno sve fasete, bez obzira da li su keramičke ili kompozitne je potrebno čuvati od prevelikog pritiska. To podrazumeva praćenje određenih smernica u svakodnevnom životu. Loše navike poput grickanja noktiju, olovaka, žvakanja leda i slično treba potpuno izbaciti. Prednjim zubima ne biste smeli odgrizati čvrstu hranu poput šargarepe, jabuka ili badema jer oni mogu oštetiti kompozitne fasete. Umesto toga isecite čvrstu hranu na manje komade i koristite zadnje zube za žvakanje. Treba izbegavati tamna pića kao što su Koka Kola, kafa ili čaj (u velikim količinama) budući da oni mogu prebojiti kompozit. Takođe su neophodne posete stomatologu barem dva puta godišnje zbog čišćenja i poliranja svih zuba.

Kompozitne fasete imaju svoje prednosti. One se ogledaju u manjem uklanjanju i brušenju zuba, lako se koriguju u slučaju loma, a postavljanje traje od jednog pa do najviše četiri sata. Kompozitne fasete se koriste za jedan ili više zuba, za korigovanje dijastema, preloma, obojenih ili loše postavljanih zuba, restauracija, karijesa i drugih estetskih korekcija. Takođe se mogu koristiti kao privremeno rešenje za veće zahvate. Kompozitne fasete postoje u različitim veličinama što ih čini pouzdanim i dobrim za svaki tip zuba.

Krajnji rezultat je savršen oblik, sjaj i dizajn vaših zuba. Kompozitne fasete se jednostavno koriste i zahtevaju minimalnu pripremu. U svakom slučaju, vaš osmeh pre i nakon izrade kompozitnih faseta vas i vašu okolinu neće ostaviti ravnodušnim!

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković