Zubne proteze

Zubne proteze

Zubne proteze, proteze za zube, parcijalne proteze

Zubne proteze su mobilne nadoknade kojima nadoknađujemo izgubljene zube.

Postoje dve vrste – totalne i parcijalne proteze. Totalne proteze koristimo kod bezubih vilica a parcijalne kod tzv. krezubih, odnosno kod vilica gde postoje preostali prirodni zubi.

Parcijalne proteze za zube

Parcijalne proteze koristimo kada u vilici još uvek postoje neki od prirodnih zuba za koje su one vezane.

Uglavnom se sastoje od baze, sedla sa zubima i veznih elemenata.

Razlikujemo parcijalne pločaste, skeletirane proteze i kao posebnu grupu subtotalne proteze.

Parcijalne pločaste liče na totalne proteze, za preostale zube se vezuju žičanim kukicama i uglavnom se koriste kao privremene proteze.

Skeletirane parcijalne proteze su znatno bolje i naprednije varijante, za preostale zube su vezane livenim kukicama koje deluju usmerenim i kontrolisanim silama. Proteze za zube ne moraju imati kukice već kao vezu sa prirodnim zubima mogu da imaju atečmene. Da bi se izradili atečmeni, na zubima moraju da se izrade krunice. Kod atečmena je dobro to što su sakriveni te za razliku od kukica, ne kompromituju lep osmeh.

Gornje parcijalne proteze za zube imaju tanku metalnu osnovu, ne ometaju govor a pacijenti se brzo naviknu na njih. Konstrukcija im je takva da je većina nepca slobodna i nije pokrivena protezom te osećaj ukusa nije narušen. Veoma su dobro stabilizirane i minimalno se pomeraju tokom jela.

 Subtotalne proteze koriste samo jedan ili dva zuba (ili čak koren) za svoju retenciju i uglavnom predstvaljaju prelazno rešenje ka totalnoj protezi.

Kako se izrađuju parcijalne proteze za zube?

Da bi se proteze uradile potrebno je prvo sanirati i očistiti preostale zube. Ukoliko u sklopu izrade proteze nije planirano brušenje prirodnih zuba pristupa se uzimanju otiska vilice. Dalji rad se odvija delom u zubotehničkoj laboratoriji a delom u ordinaciji gde se rade probe. Svaka faza je važna i ne bi trebalo da se preskače. Potrebno je oko 4 do 5 poseta u ordinaciji dok proteze ne budu gotove. Parcijalne proteze za zube kod kojih se izrađuju keramičke krunice predstavljaju kombinaciju fiksnog i mobilnog rada, zbog čega njihova izrada traje duplo duže.

Kakav je osećaj dok nosim zubne proteze?

Sa novim protezama će Vam uvek biti neobično u početku a kasnije ćete se verovatno navići. Najneprijatniji osećaj je ako nosite totalne proteze jer su najmanje stabilne, glomaznije od drugih i pokrivaju nepce te smanjuju osećaj ukusa. Nešto je bolji osećaj tokom nošenja parcijalne pločaste, a najbolji kod parcijalne skeletirane proteze. Skeletirane zubne proteze su gracilnije, dosta otvorenog nepca, stabilne dok žvaćete. Zato ih pacijenti lakše prihvataju a početno navikavanje kraće traje.

Prihvatanje zubne proteze zavisi od komfora koji one pružaju ali i od motivacije pacijenta. Što je motivacija veća navikavanje je brže i bolje.

Da li ću sa protezama moći normalno da pričam?

Hoćete ali možda ne u samom početku. Prilikom izrade proteze jako je važno da se zubi u protezi postave u svoj pravilan položaj i da nije znatno podignuta visina zagrižaja. Normalno je da imate poteškoće u izgovaranju pojedinih glasova na samom početku nošenja. Međutim ako su zubne proteze pravilno urađene uz malu vežbu ćete moći da pričate kao da su Vaši prirodni zubi.

Da li zubne proteze bole?

Generalno svaka proteza u počeku napravi žulj u ustima. Sluzokoža nije navikla na strano telo ali dobra vest je da se vrlo brzo privikava, poprima oblik proteze te nošenje postaje udobno. Kada imate žulj, ne treba da čekate da spontano prođe već posetite ordinaciju kako bi Vam se ukazala pomoć.

Kako ću žvakati sa zubnim protezama?

Ukoliko je preostalo dosta prirodnih zuba žvakanje ne bi trebalo da bude problem. Ali ako je više zuba izgubljeno i nadoknađeno protezom imaćete izvesna ograničenja. Dok nosite parcijalne proteze za zube trebalo bi da žvaćete obostrano. Izbegavajte odgrizanje hrane sa prednjim proteznim zubima, na tanjiru secite manje parčiće hrane I sitnite bočnim zubima. Važi pravilo da što je hrana tvrđa potrebno je da je sečete na sitnije komade.

Da li će zubne proteze promeniti moj izgled?

Ako uključuju prednje zube svakako mogu da utiču na izgled. Ako želite, zubi u protezi mogu da kopiraju Vaše prirodne i niko ne mora da primeti da je imate.

Kako da održavam parcijalne proteze za zube?

Zubne proteze nosite 24h. Iz usta je vadite posle svakog obroka kako biste oprali zube i protezu. Perete je uobičajenim sredstvima, četkicom za zube i pastom. Korisno je povremeno staviti proteze u rastvor sa tableticama za čišćenje.

Na koliko vremena moram da menjam zubne proteze?

Najbolje je da parcijalne proteze za zube menjate na svakih 5 godina jer je to period u toku kojeg dolazi do promene tkiva ispod proteze. Nakon tog perioda ona više ne naleže intimno na tkivo zbog čega može da usledi njeno pucanje. U toku prvih 5 godina nošenja se na godinu ili dve radi podlaganje proteze kako bi se obezbedio dobar kontakt tkiva i proteze te sprečili lomovi i ostale komplikacije.