Dečiji zubar, dečiji stomatolog, zubar za decu

Dečiji zubar

Vaš dečiji zubar u Beogradu

U skladu sa našim glavnim zadacima i težnjama, i najmlađim pacijentima nudimo visok kvalitet radova uz maksimalan komfor i zadovoljstvo mališana. Naš dečiji stomatolog deci pristupa strpljivo, a da se pri tome usluga izvrši nežno i kvalitetno. Značajnu podršku nam daju materijali i proizvodi za zaštitu i saniranje mlečnih i stalnih zuba renomiranih svetskih kompanija, GC EUROPE, 3M ESPE. Posebno smo ponosni na činjenicu da deca rado dolaze kod nas, bez straha. Vašim najmilijim posvećujemo posebnu pažnju, čuvajući njihovo zdravlje – ono najdragocenije čime ih je priroda rođenjem darovala.Izvodimo sve vrste preventivnih mera i stomatoloških usluga:Jer blistav osmeh Vašeg deteta je kruna njegova zdravlja.Naš dečiji zubar poseduje znanje i volju da brine o zdravlju zuba Vaše dece, a za uspeh je neophodna i Vaša pomoć!Pročitajte savete i načine pomoću kojih naš dečiji zubar čuva zdravlje vaših najmlađih.

Kada je potrebno prvi put doći kod zubara za decu?

Znamo da je odabir pravog trenutka i prva poseta stomatologu samo jedna od mnogih nedoumica koje Vas prate u toku odrastanja Vašeg deteta. Želja nam je da i tu budemo uz Vas. Period od početka nicanja mlečnih zuba pa do prve godine života se smatra optimalnim za prvi susret roditelja sa dečijim zubarem. Prva poseta deteta, kada ono navrši 12 meseci i još uvek ima potpuno zdrave mlečne zube, od izuzetnog je značaja za budući lep osmeh Vaših mališana. Naš dečiji zubar će Vas uputiti u “male tajne“ kojima ćete sačuvati zdravlje zuba Vaših najmlađih.

Kako da pripremim svoje dete za prvu posetu dečijem stomatologu?

Najbolje je da i roditelj i dečiji stomatolog to urade kroz igru. Možete da pogledate crtaće ili pročitate priču o tome kako je zubar za decu pregledao glavnog junaka ili možete kroz igru Vi da budete dečiji stomatolog.

Neposredna roditeljska priprema deteta za prvu posetu je zaista bitna, a svaki propust koji se tada napravi, kod deteta može prouzrokovati strah koji se veoma teško prevazilazi. Prvi susret sa Vašim detetom naš dečiji stomatolog planira kao jedno prijatno iskustvo tokom kojeg razgovaramo, upoznajemo se i započinjemo novo druženje. Detetu je potrebno, na njemu prihvatljiv način, dati do znanja da je dečiji zubar  njihov prijatelj i da će uvek brinuti o zdravlju njegovih zuba.

Vaši mališani vole da Vas oponašaju, zar ne?

Iskoristite to za njihovu pripremu za odlazak kod zubara za decu! Poželjno je da pred detetom ne pokazujete strah, a da pojmove kao sto su bol, igla, bušilica izbegavate. Dovoljno je da mu ukratko objasnite gde će ići, opišete sredinu na koju će naići. Ne ulazite previše u detalje same posete. Ne zaboravite, ovakav način sticanja detetovog poverenja jedan je od najvažnijih koraka koji utiče na formiranje detetovog stava prema stomatologu. Ako dete zaplače ili je pomalo nemirno na stomatološkom pregledu, ne brinite. To je normalno i dečiji zubar razume da je to novo iskustvo za Vaše dete.

Šta dečiji zubar radi tokom prve posete?

Sve zavisi od raspoloženja deteta sa jedne i ozbiljnosti problema sa druge strane. Ukoliko dete dolazi zbog pregleda i praktično nema zdravstveni problem, dečiji stomatolog će kroz igru upoznati dete sa stomatološkim okruženjem.  Naš dečiji zubar će očistiti zube i dati savete kako ih dalje održavati zdravim. Ukoliko je potrebno uraditi plombu ili vađenje zuba a dete sarađuje, naravno u prvoj poseti će se uraditi i potrebna usluga. Generalno je najteže kod dece koja ne sarađuju a postoji otok ili bol, te intervencija ne može da se odloži.

Da li je neophodno da dovedem malo dete kod zubara za decu?

Naravno da jeste. Dok je dete veoma malo, dečiji zubar edukuje roditelje kako da sačuvaju detetu zdrave zube. Kada dete malo odraste, akcenat se stavlja na motivaciju samog deteta za održavanjem rezultata. Dečiji stomatolog je uvek tu da podrži detetove napore, kontroliše oralnu higijenu i motiviše roditelje i dete. Dolaskom na redovne preglede buduće stomatološke intervencije su svedene na minimum. Takođe, deca koja su od malena navikla na redovan dolazak kod zubara kasnije nemaju nikakav strah od eventualnih intervencija.

Da li se popravljaju mlečni zubi?

Nažalost, roditelji su često u zabludi da se mlečni zubi ne popravljaju. Delom je to zbog nedovoljne informisanosti pojedinaca a delom zbog slabijeg zdravstvenog sistema.

Mlečni zubi moraju da se peru i održavaju isto kao i stalni zubi. Propust u čišćenju mlečnih zuba može da dovede do ozbiljnijih problema poput cirkularnog karijesa (karijes na svim zubima), izrade krunica već na mlečnim zubima, pojave bola i otoka… Nije retkost da se u praksi dešava da je mlečni zub toliko oštećen da mora da bude izvađen i to znatno pre nego što je vreme za njegovu smenu stalnim zamenikom. Takvo preuranjeno vađenje mlečnih zuba vrlo često dovodi do razvoja ortodontskih anomalija, odnosno nepravilnog nicanja stalnih zuba.

Zato je važno da dečiji stomatolog uvidi problem ili karijes u početnom stadijumu kada zub može jednostavno da se popravi bez daljih posledica.

Da li zubar za decu ostavlja mlečni zub otvoren?

Neretko se srećemo sa situacijom kada je mlečni zub otvoren, prepun karijesa, uništenog živca ili čak pod hroničnom infekcijom – ostavljen u ustima. Razlog za to je pokušaj da taj zub čuva prostor za stalni zub zamenik. Važno je da znate da on može izazvati znatno veće komplikacije, širenje infekcije, otoke i bolove. Takav zub je uzročnik neprijatnog zadaha iz usta što deci stvara nelagodu. Školski stav je da se mlečni zubi (koji su indikovani za vađenje) vade, a naknadno se izrađuju čuvari prostora za stalne zube. U iznimnim situacijama, kada postoji slaba saradnja deteta, zubar za decu može da razmisli o ostavljanju takvog zuba, ali samo na kraće vreme.

Šta ako dete odbija intervenciju?

Na svu sreću ovo je retkost. Najčešći razlozi zbog kojih dete odbija intervenciju su neadekvatna priprema od strane roditelja ili neadekvatan pristup zubara za decu.

U našoj svakodnevnoj praksi pokazalo se da mala deca kojima roditelji redovno peru zube i koja su navikla na strano telo (četkicu) u ustima – nemaju problem sa stomatološkim intervencijama niti sa dolaskom kod zubara. Nasuprot njima, deca kod kojih nema redovnosti u pranju zuba imaju više karijesa i češće odbijaju predložene tretmane.  

Dečiji zubar je tu da pokuša detetu, na njemu prihvatljiv način, objasni predstojeću intervenciju i njen značaj i da je učini što je moguće prijatnijom.

Da li je obavezno da se daje anestezija?

Nije obavezno ali je vrlo korisno. Niko ne voli da oseća bol pa ni deca. Naš dečiji stomatolog anesteziju daje vrlo pažljivo i nežno, gotovo neosetno. Decu prethodno pripremi na osećaj utrnulosti, koji im prvi put bude neprijatan a kasnije se naviknu. Kada shvate da ih ništa ne boli, potpuno se opuste i intervencija može neometano da se izvede. Ključni momenat i jeste da ih roditelj pripremi na anesteziju pre nego što dođu u ordinaciju, naš dečiji stomatolog će Vam objasniti kako.

Anesteziju naravno ne dajemo u situacijama kada je karijes mali i procenimo da nije potrebna.

Kako nagovoriti dete da pere zube?

Najbolje je da sa pranjem zuba počnete čim nikne prvi zubić a to je oko šestog meseca života. Navikavanje na pranje zuba počinje tada i posle ide uobičajenim tokom. Mekanom četkicom za zube, bez paste, operite svaki novoiznikli zubić. Bebu će to zabavljati, čak će se igrati sa četkicom.

Što kasnije počnete sa pranjem zuba kod dece to će i navikavanje biti teže i mogućnost nastanka kvara zuba veća. Deca pranje zuba najviše odbijaju oko treće i četvrte godine života. Neophodno je da budete istrajni jer je kasnije probleme sa zubima mnogo teže rešiti.

Koliko često treba da posećujemo zubara za decu?

Zavisi od uspostavljenih oralno – higijenskih navika i od situacije u detetovim ustima. U najvećem broju slučajeva dečiji zubar će pregledati Vaše dete dva puta godišnje. Međutim, ako postoji povećan rizik od nastanka karijesa posete će biti učestalije.

Mogu li se sačuvati potpuno zdravi zubi?

Verovali ili ne – mogu, a čak nije ni teško. Nekoliko je ključnih stvari koje je potrebno da uradite:

  • Redovno i pravilno održavanje oralne higijene;
  • Pravilna i ne previše učestala ishrana;
  • Preventivne mere poput zalivanja fisura ili eventualne upotrebe preparata na bazi fluora;
  • Redovne stomatološke kontrole.

Posetite nas, naš dečiji stomatolog će Vas uputiti u sve „male i velike tajne“ kojima ćete sačuvati zdrave zube Vašeg deteta.