Metalokeramičke krunice

Metalokeramicke krunice

Šta su metalokeramičke krunice?

Metalokeramičke krunice su fiksne protetske nadoknade koje se trajno cementiraju na zube nosače. Sastoje iz metalne osnove (kapice) i keramike koja se u slojevima peče na metalnu osnovu. Indikovane su u slučajevima kada se zub ne može adekvatno rekonstruisati plombom.  Rade se i u situacijama kada je potrebno nadoknaditi jedan ili više izgubljenih zuba, kada govorimo o metalokeramičkom mostu.

Metalokeramičke krunice su se ranije mnogo više koristile nego danas. Razlog za to je razvoj preciznijih, savršenijih i u svakom smislu superiornijih sistema kao što su bezmetalne keramičke krunice. Ipak i dalje postoje određene situacije u kojima se rade metalokeramičke krunice.

Metalokeramičke krunice se koriste za nadoknadu karijesom uništenog ili prelomljenog zuba i uglavnom kod bočnih zuba. Smatra se da je njihov estetski izgled lošiji od izgleda bezmetalnih krunica te se ređe koriste kod prednjih zuba. Međutim, ovu tvrdnju treba uzeti sa rezervom jer izgled krunice najviše zavisi od dobre koordinisanosti rada stomatologa i zubnog tehničara.

U ordinaciji QUEEN takva saradnja je na zavidnom nivou. Zahvaljujući posvećenosti našeg tima i manuelnog umeća naših zubnih tehničara, u mogućnosti smo da izradimo ne samo kvalitetne već i visoko estetske metalokeramičke krunice..

Metalokeramičke krunice – sastav, prednosti i mane

Ove krunice se sastoje od metalne osnove i keramike. Metalna osnova je najčešće kobalt – hrom legura bez prisustva nikla i sive je boje. Nećemo sakriti informaciju da je manje od 1% ljudi alergično na metalne osnove, pa se stoga češće primenjuje bezmetalna krunica koja je potpuno biokompatibilna.

Kada su u pitanju dobre strane metalokeramičkih krunica, to je svakako njihova dugovečnost i funkcija. Estetika može biti njihova dobra strana ali samo u rukama spretnog i iskusnog stomatološkog tima.

Mana metalokeramičkih krunica bi se mogla ogledati i u tome što je potrebno da se zubi bruse  obimnije nego što je to slučaj sa bezmetalnim sistemima.

Kao metalna osnova mogu da se koriste i zlato ili titanijum. Svi materijali su izdržljivi i otporni na pritisak. Zlato se pokazalo kao jedan od najboljih materijala za izradu ovakvih krunica, kako za osnovu tako i za celu punu krunicu od zlata. Zlatna legura je otporna na habanje i ne troši zube suprotne vilice sa kojima je u kontaktu tokom žvakanja. Ovaj materijal je vrlo biokompatibilan sa tkivom desni.

Na pripremljenu metalnu osnovu, zubni tehničar peče keramiku u slojevima, vodeći računa o boji i obliku buduće krunice. Keramika u potpunosti prekriva sivu ili žutu boju metalne osnove tako da se ona ne vidi, a krunica ima belu boju. Gotove metalokeramičke krunice imaju veličinu, boju i oblik prirodnih zuba.

Metalokeramičke krunice – koliko traje izrada?

Da bi se postavile krunice, potrebno je prethodno izbrusiti prirodne zube. Proces brušenja zuba može biti neprijatan, ali se u našoj ordinaciji ovom poslu pristupa veoma profesionalno i sa anestezijom, te nema razloga za brigu. Vreme potrebno za brušenje zuba je različito i zavisi od broja zuba, potrebne prethodne pripreme ili lečenja zuba, Vašeg raspoloživog vremena i slično. Nakon brušenja odmah dobijate privremene krunice koje su lepe i pomoću kojih se normalno hranite i vodite socijalni život. Privremene krunice na zubima ostaju sve dok se ne završe definitivne krunice.

Sledeća faza je analogno ili digitalno otiskivanje brušenih zuba. Analogno otiskivanje se radi pomoću kašika i otisne mase koje se unose u usta. Danas, umesto glomaznih i neprijatnih kašika koristimo intraoralne skenere što je znatno preciznije i prijatnije za pacijente. Otisak ili snimak skenerom šaljemo u zubotehničku laboratoriju gde počinje izrada metalokeramičke krunice. Izrađena krunica se proba u ustima kako bi se proverila preciznost izrade, funkcija i estetika. Potom se krunica ponovo šalje u zubotehničku laboratoriju na završnu obradu ili korekcije. Nakon što je u potpunosti završena, krunica se cementira u ustima pacijenta.

Ceo proces izrade metalokeramičke krunice traje nekoliko dana (za jednu) a nešto duže ako je više krunica u pitanju.

Kako održavati metalokeramičke krunice?

Kod održavanja krunica nema posebne razlike u odnosu na održavanje prirodnih zuba. Potrebno je redovno pranje zuba, upotreba zubnog konca i međuzubnih četkica. Ukoliko brinete o higijeni svojih zuba i imate dobre navike, ne brinite o dužini veka krunice. Moći će da potraje i do 20 godina.

Naravno, neophodni su i redovni stomatološki pregledi kako biste osigurali dobro zdravlje desni i ostalih zuba.