Paradentoza

Paradentoza ili Parodontopatija

Paradentoza (Parodontopatija)

Paradentoza ili parodontopatija, pored karijesa najčešće dovodi do gubitka zuba.

Paradentoza je oboljenje potpornog aparata zuba tj. desni i kosti oko zuba. U početnim stadijumima pacijenti uglavnom ne osećaju nikakve tegobe pa je stomatolog taj koji može da Vam ukaže da je imate. Ukoliko se ne leči, paradentoza napreduje i pojavljuju se krvarenje i upala desni, neprijatan zadah, bol, osećaj stranog tela, labavljenje, pomeranje i na kraju gubitak zuba.

Možda do sada i niste prepoznali pomenute simptome, ali to ne znači da nemate paradentozu. Zakažite termine, naši specijalisti će detaljno pregledali stanje Vaših desni i kosti. S ponosom možemo reći da smo jedni od retkih koji veliku pažnju poklanjanju ovom oboljenju, što garantuje da ćete dugo sačuvati Vaše prirodne zube. Tu naravno nismo završili našu priču jer se ona nastavlja na redovnim periodičnim kontrolama.

Paradentoza gotovo uvek počinje krvarenjem desni. One su otečene, crvene i krvare pri pranju zuba i korišćenju konca. Zbog otečenih desni javlja se osećaj da postoji strano telo između zuba.

Često je praćena neprijatnim zadahom. Zadah nastaje usled otežane higijene, ostataka hrane u parodontalnim džepovima ili prisustva gnoja.

Dešava se da paradentoza napreduje vrlo „podmuklo“ i da je prvi simptom koji pacijenti primete labavljenje i migracija zuba. Nažalost, ona je tada u svom poslednjem stadijumu a lečenje ograničeno.

Poseban oblik ove bolesti je tzv. juvenilna parodontopatija. Ima veoma progresivan tok, brzo napreduje, a pogađa mlade pacijente koji u svojim tridesetim godinama gube zube.

S obzirom da paradentoza u velikom broju slučajeva ne prouzrokuje diskomfor i da prolazi nezapaženo od strane pacijenata – rano otkrivanje i pravovremena terapija su izuzetno značajni za povoljan terapijski ishod oboljenja.

Ukoliko ste zbog paradentoze ili iz drugih razloga već izgubili zub/e, razmotrite mogućnost ugradnje dentalnih implanata kao opcije trajne zamene izgubljenih zuba.

Paradentoza simptomi

Paradentoza je multikauzalno oboljenje – može da nastane zbog brojnih uzroka. Neki od njih su vezani za sistemsko oboljenje organizma, poput infekcija koje umanjuju imunitet, krvnih diskrazija, dijabetesa i slično. Može da bude nasledna ili da nastane usled pojačanog stresa ili hormonskih disbalansa.

Bez obzira na glavni uzrok ili uzroke oboljenja, loša oralna higijena je svakako faktor koji će znatno ubrzati razvoj paradentoze.

Paradentoza lečenje

Postoji mnogo procedura pomoću kojih se leči paradentoza a koja će biti upotrebljena zavisi od stadijuma bolesti. Počinje se uvek sa nehirurškim lečenjem a po potrebi se uključuju i hirurške intervencije.

U ranom stadijumu parodontalnog oboljenja, profesionalno uklanjanje mekih i čvrstih naslaga sa površina zuba, zajedno sa svakodnevnim pravilnim održavanjem oralne higijene daje zadovoljavajuće rezultate. Profesionalnim stomatološkim tretmanom se uklanjaju zubni plak i kamenac iz supragingivalnih i subgingivalnih regiona, nedostupnih svakodnevnom čišćenju oralno – higijenskim sredstvima.

Kada je paradentoza uznapredovala neophodno je uraditi kauzalnu terapiju (kiretiranje desni). To je procedura „dubinskog čišćenja“ koja se izvodi pod lokalnom anestezijom. Ovom procedurom se znatno smanjuje upala desni i ponekada je samo ova faza dovoljna u lečenju.

Kod razvijenih stadijuma paradentoze indikovane su hirurške intervencije tzv. režanj operacije. Režanj operacijom se, uz primenu koštanih zamenika redukuje dubina parodontalnog džepa, eliminišu uzročnici infekcije i uspostavlja adekvatna osnova za održavanje oralne higijene.

Hirurški tretmani u kombinaciji sa pravilnim održavanjem oralne higijene i redovnim kontrolnim pregledima povećavaju Vaše šanse da zaustavite parodontopatiju i produžite vek trajanja prirodnih zuba.

Kako sprečiti paradentozu?

Redovno, pravilno održavanje oralne higijene i profesionalno čišćenje zuba u ordinaciji, (minimum dva, ili više puta godišnje) su najefikasniji načini kojim ćete sprečiti nastanak paradentoze. U zavisnosti od trenutnog stadijuma parodontopatije naš specijalistički tim će Vam predložiti neophodne mere lečenja i kasnijeg održavanja postignutih rezultata. Kako bi Vam sve bilo lakše, detaljno ćemo Vas obučiti kako i sa čime da održavate odličnu oralnu higijenu.