Zubni most

Zubni most

Šta je zubni most?

Ukoliko Vam nedostaju jedan ili više zuba, prazan prostor možete popuniti zubnim mostom ili zubnim implantom. Zubni most je protetska nadoknada kojom nadoknađujemo izgubljeni zub, a koja se oslanja na preostale okolne zube nosače.

U ordinaciji „QUEEN“ se već duži niz godina uspešno bavimo izradom zubnih mostova, čineći Vaše osmehe neodoljivim. Familijarni smo sa brojnim funkcionalnim i estetskim kriterijumima u postizanju savršenog osmeha, kao i sa osobinama materijala. Implementiramo naše znanje i softverske dizajne i precizne kompjuterizovane mašine na putu ka krajnjem rezultatu. Budite bez brige, Vaš mostovi urađeni kod nas će biti lepi, prirodni i dugotrajni.

Zašto mi je potreban zubni most?

Pravo pitanje je zapravo – zašto je potrebno da nadoknadim izgubljene zube?

Pre svega neophodno je da vratite pravilnu funkciju žvakanja. Ako se desilo da ste izgubili jedan zub, verovatno ste odmah nakon vađenja osetili nedostatak i prisutnu prazninu. Vremenom se navikavate da žvaćete na drugu stranu, što nije dobro u dužem vremenskom periodu.  Susedni zubi se pomeraju i krive u prazan prostor a to ih dovodi u opasnost od nepravilnog zagrižaja i nastanka parodontalnih džepova. Zubni most ili zubni implant efikasno sprečava kasniji kolaps u predelu nedostajućeg zuba.

Zubni most će Vam vratiti osmeh i pravilan govor ukoliko je nedostajući zub u estetskoj regiji.

Naravno sve ove i još veće pogodnosti nam omogućuje i ugradnja zubnog implanta.

Zubni most se ponekada radi i kod prisutne parodontopatije zuba u cilju njihove stabilizacije i produženja veka trajanja.

Šta je bolje – zubni most ili zubni implant?

U većini situacija zubni implant je bolje rešenje u odnosu na zubni most, ali je potrebno da postoje adekvatni uslovi za ugradnju implantata. Za izradu mosta moraju da se bruse susedni zubi što nije slučaj kod zubnog implanta (susedni zubi ostaju neoštećeni). Ugradnjom zubnog implanta sprečavamo dalju resorpciju kosti dok zubnim mostom samo nadoknađujemo zub ali ne sprečavamo resorpciju vilične kosti. Svakako u situacijama gde nije moguće ugraditi implant uvek je bolje izraditi zubni most nego ostaviti prazan prostor.

Zubni most – cena

Da bi se formirala cena neophodno je da vas pregleda naš stručni tim kako bi vam dali smernice u pravcu najboljeg rešenja za vas. Postoji mnogo faktora koji određuju cenu zubnog mosta. Cena najviše ovisi o broju krunica koje čine most i vrsti upotrebljenog materijala za zubni most.

Ako je potrebno prethodno pripremiti desni u smislu lečenja parodontopatije ili nivelacije/oblikovanja ivica desni, cena zubnog mosta je veća. Takođe, eventualno lečenje zuba i potreba za nadogradnjom povećavaju celokupni trošak.

Kako da održavam zubni most?

Redovna higijena je ključna, a evo i šta je sve potrebno da radite kako bi Vaš most dugo trajao.

Higijena usne duplje je sama po sebi jako važna, a pogotovo za one koji imaju ovakvu vrstu fiksnih nadoknada. Iz ovoga možemo izvesti zaključak da oni koji imaju jednu ili više zubnih navlaka ili zubni most moraju posvetiti jednaku ili čak veću pažnju oralnoj higijeni od osoba sa zdravim zubima.
Naravno, u održavanje zubnih krunica i mostova mora vas uputiti stomatolog jer od same higijene zavisi i njihova dugotrajnost.
Često pacijenti koji su ugradili krunice ili mostove misle da su njihovi zubi trajno zaštićeni i da se više nikada neće pokvariti.
To nikako ne može biti tačno, jer su zubi ispod navlaka i dalje podložni karijesu, a budući da ih je u ovom slučaju još teže prati i održavati, potrebna im je i intenzivnija higijena.
Zato detaljno četkicom treba očistiti sva područja, odnosno spojeve krunica i prostore između zuba. Što se tiče sredstava kojima treba vršiti oralnu higijenu dovoljna vam je četkica, pasta za zube, vodica za usta, a dobro će doći i interdentalna četkica – tanka četkica za čišćenje međuzubnih prostora. Ova četkica je posebno važna ako imate zubni most jer jedino ona može dobro da očisti najdelikatnije tj. međuzubne prostore.