Šta su bezmetalne keramičke krunice?

To su protetske nadoknade kojima nadoknađujemo izgubljeni deo prirodnog zuba.

Gubitak prirodnog zuba može nastati usled velikog karijesa, preloma zuba, traume, trošenja i abrazije zuba zbog čega oni postaju kratki i osetljivi na nadražaje.

Keramičke krunice mogu biti metalokeramičke ili kako ih danas popularno zovemo – bezmetalne keramičke krunice.

U ordinaciji „Cvjetković“ dugo godina unazad uspešno izrađujemo obe vrste, sa posebnim akcentom na bezmetalne krunice. Koristimo napredne tehnologije, veliki značaj pridajemo funkciji, harmoniji i lepoti osmeha.

Naš lekarski tim detaljno planira osmeh pomoću digital smile design koncepta. Kompjuterskom tehnologijom simuliramo krajnji izgled Vašeg osmeha a potom ga probamo u ustima pre nego što i počnemo sa pripremom zuba.

Zaboravite na tradicionalno, ponekad neprijatno otiskivanje. Danas zube skeniramo, krunice softverski modelujemo i izrađujemo pomoću najpreciznijih mašina. Rezultat su Vaše lepe, prirodne i precizne bezmetalne keramičke krunice.

Zašto su bezmetalne keramičke krunice bolje rešenje?

Metalokeramičke krunice se rade od legure metala sive boje, preko koje se slojevito peče keramika u boji prirodnog zuba.

Bezmetalne keramičke krunice se rade od različitih vrsta keramike (cirkon, litijum disilikat, staklo keramika itd.), nemaju sivog metala, kompletno su bele i kao takve mnogo lakše imitiraju prirodnu boju i oblik zuba. Iako skuplje, uvek su preporuka ako je potrebno uraditi visokoestetske zubne krunice.

Bezmetalne keramičke krunice su svojim izgledom i tehnologijom izrade otvorile sasvim novo poglavlje u estetskoj stomatologiji. Često se, u kombinaciji sa keramičkim fasetama, koriste za ulepšavanje osmeha. U ustima vremenom ne menjaju boju, ukoliko se urade kao svetle ili bele, takve će trajno i da ostanu. U zavisnosti od Vaših želja, „novi zubi“ mogu biti duži, krupniji, svetliji, ravniji…a da pri tome izgledaju sasvim prirodno.

S obzirom da imaju optimalnu čvrstoću, sličnu prirodnom zubu, bezmetalne keramičke krunice mogu da budu veoma tanke i gracilne, a dovoljno čvrste. Tako je u većini situacija za njihovu izradu dovoljno minimalno brušenje zuba. Daju prirodnu veličinu zuba i nisu predimenzionirane kao što je to ranije bio slučaj sa metalokeramičkim krunicama.

Bezmetalne keramičke krunice imaju bele i tanke rubove što je poseban benefit za zdravlje desni. Za lepotu budućeg osmeha važno je da postoji harmonija između roze estetike (desni) i bele estetike (krunice/zuba) na šta mora da se obrati posebna pažnja prilikom izrade keramičkih krunica ili faseta.

Cirkon kao materijal od koga se mogu izraditi ove krunice, se pokazao kao izuzetno biokompatibilan materijal, ne daje alergijske reakcije i tkiva ga odlično podnose.

Bezmetalne keramičke krunice – cena

Nekada su se zbog svoje cene bezmetalne keramičke krunice radile većinom na prednjim zubima a danas, porastom svesti pacijenata o njihovom kvalitetu, rade se jednako često i na bočnim zubima.

Cena im zavisi od načina izrade same krunice, iskustva stomatologa, načina cementiranja i brojnih drugih faktora.

Na tržištu postoji širok dijapazon cena za bezmetalne keramičke krunice. U našoj ordinaciji cena im se kreće od 250 eur do 500 eur. Krunice rađene digitalnim tehnikama uz individualnu karakterizaciju su uvek skuplje.

Važno je da znate – da bi krunica bila dugotrajna i kvalitetno urađena neophodno je pravilno i pažljivo uraditi sve pojedinačne faze u izradi krunice, od brušenja, skeniranja pa do njenog cementiranja. Takođe važno je „dobro oko“ stomatologa i tehničara, smisao za detalje kao i za celokupnu harmoniju zuba, desni i osmeha.

Bezmetalne keramičke krunice – koliko traje postupak izrade?

Trajanje izrade i ugradnje zubnih krunica zavisi od toga jesu li potrebni i neki dodatni tretmani. U slučaju da nije potrebno lečenje ili nadogradnja zuba sam proces izrade krunica započinje brušenjem zuba. Vreme potrebno da se zubne krunice završe zavisi i od broja krunica. Korišćenje skenera i digitalnih alata je znatno skratilo vreme izrade krunice. Tako jedna bezmetalna keramička krunica može biti gotova u jednom danu.

Za izradu bezmetalnih keramičkih mostova je potrebno duže vreme. Najčešće, finalni rad je gotov za nekoliko do nedelju dana.

Za vreme dok traje izrada definitivnih krunica Vaši zubi su zaštićeni privremenim krunicama koje dobijate u ordinaciji odmah nakon preparacije zuba.

Protetske nadoknade mogu izgledati jako dobro, mogu biti odlično uradjene, tako da se ne primeti da je vestački zub u pitanju. Postoje razlike u estetskom izgledu krunica na zubima, u zavisnosti od toga da li je bezmetalna ili metalokeramička kruna u pitanju. Preporučljivo je bezmetalne krunice staviti na prednje zube jer daju superiorne estetske rezultate. Bezmetalna keramika je odlično rešenje, naravno za slučajeve koji su indikacija za bezmetalnu.

Postoje mnogi slučajevi koji su indikovani za nju:

  • Izrada bezmetalnih krunica je indikovana za estetsko zbrinjavanje prednjih zuba;
  • Rešavate estetski problem na dug period, a i zaštićujete  svoje zube od daljeg propadanja;
  • Krunice se danas najčešće rade kao metalokeramičke, ili od bezmetalne keramike, najčešće cirkonijum keramike kao osnove;
  • Bezmetalne krunice izgledaju  lepse i prirodnije od metal keramike jer prelamaju svetlost (kao prirodni zubi);
  • Prilikom izrade krunica od keramike potrebno je sagledati sve faktore koji moraju biti zadovoljeni  da bi se pristupilo ugradnji bezmetalnih krunica.

Bezmetalne krunice

Većina privatnih stomatologa radi bezmetalne krunice. Cena zavisi, od vrste materijala od kojih se izrađuje i kvaliteta izrade. Za razliku od prilika u zemljama zapadne Evrope, gde pacijent najviše plaća rad i stručnost, u Srbiji na cenu pretežno utiču fiksni troškovi. U cenu stomatoloških usluga ulaze svi oni troškovi koji se ne vide. Prema Komori privatnih doktora stomatologije Srbije, preporučena cena ugradnje krunice po zubu  je 120 evra za metalokeramičku odnosno 220 evra za bezmetalnu. Cena izrade  bezmetalne krunice u stomatološkoj ordinaciji Beograd Mr.dr Mirele Cvjetković je 230 eura.

Kada koristiti bezmetalne krunice

Indikacije kada mogu da se koriste  bezmetalne  keramičke  krunice:

  • Kada je potrebno zaštiti zub od daljeg propadanja;
  • Kada je došlo do lomljenja zuba ili u svim situacijama kada nije moguće uraditi odgovarajući ispun (plombu);
  • Kao deo (član) mosta kada je potrebno nadoknaditi izgubljene zube;
  • U slučajevima prisutnih iskrivljenih, jako prebojenih ili na drugi način estetski neodgovarajućih zuba kako bi se poboljšao njihov izgled;
  • Kao krunica na dentalnim implantima…

Posetite nas na adresi: Ulica Jurija Gagarina 26a V/14 – Novi Beograd, Srbija

Telefoni stomatološke ordinacije:
tel: 011/2289-229
mob: 063/237-075
e-mail: info@dentaltourism.rs