Bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice cena

Cena bezmetalne krunice zavisi od načina izrade same krunice, iskustva stomatologa, zubnog tehničara, načina cementiranja i drugih faktora.

U našoj ordinaciji za cena bezmetalne krunice se kreće od pristupačnih do premium. Dobro je znati, da na tržištu postoji širok dijapazon cena za bezmetalne krunice. Krunice rađene digitalnim tehnikama uz individualnu karakterizaciju, ne mogu da se porede sa ostalim na tržištu.

Nekada su se zbog svoje cene bezmetalne krunice radile većinom na prednjim zubima a danas, porastom svesti pacijenata o njihovom kvalitetu, rade se jednako često i na bočnim zubima.

Važno je da znate – da bi krunica bila dugotrajna i kvalitetno urađena neophodno je pravilno i pažljivo uraditi sve pojedinačne faze u izradi krunice za zube, od brušenja, skeniranja pa do njenog cementiranja. Takođe važno je „dobro oko“ stomatologa i tehničara, smisao za detalje kao i za celokupnu harmoniju zuba, desni i osmeha.

Šta su bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice su protetske nadoknade kojima nadoknađujemo izgubljeni deo prirodnog zuba.

Gubitak prirodnog zuba može nastati usled velikog karijesa, preloma zuba, traume, trošenja i abrazije zuba zbog čega oni postaju kratki i osetljivi na nadražaje.

Keramičke krunice mogu biti metalokeramičke ili bezmetalne keramičke krunice.

U stomatološkoj ordinaciji „QUEEN“ dugo godina unazad uspešno izrađujemo obe vrste, sa posebnim akcentom na bezmetalne krunice. Koristimo napredne tehnologije, veliki značaj pridajemo funkciji, harmoniji i lepoti osmeha.

Naš lekarski tim detaljno planira osmeh pomoću digital smile design koncepta. Kompjuterskom tehnologijom simuliramo krajnji izgled Vašeg osmeha a potom ga probamo u ustima pre nego što i počnemo sa pripremom zuba.

Zaboravite na tradicionalno, ponekad neprijatno otiskivanje. Danas zube skeniramo, krunice softverski modelujemo i izrađujemo pomoću najpreciznijih mašina. Rezultat su Vaše lepe, prirodne i precizne bezmetalne krunice.

Za koga su namenjene bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice se rutinski koriste u stomatološkoj praksi. Namenjene su svima koji žele kvalitetne materijale uz savremenu tehnologiju izrade i uz minimalno brušenje zuba. Odličan su izbor za osmeh iz snova jer nemaju ograničenja – sa njima možemo produžiti, izravnati zube, zatvoriti razmake, prilagoditi zagriz i trajno „izbeliti“ zube.

Bezmetalne krunice nisu samo lepe već su i vrlo otporne i dugotrajne.

Krunice za zube da li su vam neophodne?

Kod suviše oštećenih zuba nije moguće uraditi plombu. Tada ćemo kao dugotrajno rešenje predložiti izradu krunice za zube.

One su neophodne:

  • ako je karijes zuba znatno uznapredovao i ne postoji mogućnost da se zub uobičajeno plombira;
  • ako je veći deo zuba iznad desni prelomljen;
  • kod izrade parcijalnih proteza;
  • kao krunica na zubnim implantima;
  • kod nedostatka jednog ili više zuba kada krunica ulazi u sastav zubnog mosta;
  • kod korekcija zagrižaja;
  • kod problema sa donjoviličnim zglobovima gde bi korekcija zagrižaja i „uklapanja“ gornjih i donjih zuba dala rešenje problema;
  • kod istrošenih, abradiranih i erodiranih zuba
  • u estetske svrhe, da ulepšate Vaš osmeh ujednačavanjem veličine, oblika i boje zuba.

Kada znate da Vam je potrebna zubna krunica verovatno se prvo upitate – koje vrste zubnih krunica postoje i koliko koštaju?

Odgovore na pitanja ćete pronaći u ordinaciji „QUEEN“. Na osnovu prvog pregleda naš lekarski tim će Vam detaljno obrazložiti vrste zubnih krunica i dati predlog izrade. Ne radi se svaka krunica u svim situacijama a dobar izbor je prvi korak koji garantuje dugotrajnost Vaših krunica.

Zašto su bezmetalne krunice bolje rešenje?

Bezmetalne krunice se rade od različitih vrsta keramike (cirkon, litijum disilikat, staklo keramika itd.), nemaju sivog metala (kao metalokeramičkih krunica), kompletno su bele i kao takve mnogo lakše imitiraju prirodnu boju i oblik zuba. Iako skuplje, uvek su preporuka ako je potrebno uraditi visokoestetske zubne krunice.

Bezmetalne keramičke krunice su svojim izgledom i tehnologijom izrade otvorile sasvim novo poglavlje u estetskoj stomatologiji. Često se, u kombinaciji sa keramičkim fasetama, koriste za ulepšavanje osmeha. U ustima vremenom ne menjaju boju, ukoliko se urade kao svetle ili bele, takve će trajno i da ostanu. U zavisnosti od Vaših želja, „novi zubi“ mogu biti duži, krupniji, svetliji, ravniji…a da pri tome izgledaju sasvim prirodno.

S obzirom da imaju optimalnu čvrstoću, sličnu prirodnom zubu, bezmetalne keramičke krunice mogu da budu veoma tanke i gracilne, a dovoljno čvrste. Tako je u većini situacija za njihovu izradu dovoljno minimalno brušenje zuba. Daju prirodnu veličinu zuba i nisu predimenzionirane kao što je to ranije bio slučaj sa metalokeramičkim krunicama.

Bezmetalne keramičke krunice imaju bele i tanke rubove što je poseban benefit za zdravlje desni. Za lepotu budućeg osmeha važno je da postoji harmonija između roze estetike (desni) i bele estetike (krunice/zuba) na šta mora da se obrati posebna pažnja prilikom izrade keramičkih krunica ili faseta.

Cirkon kao materijal od koga se mogu izraditi ove krunice, se pokazao kao izuzetno biokompatibilan materijal, ne daje alergijske reakcije i tkiva ga odlično podnose.

Bezmetalne  krunice postupak izrade

Trajanje izrade i ugradnje zubnih krunica zavisi od toga jesu li potrebni i neki dodatni tretmani. U slučaju da nije potrebno lečenje ili nadogradnja zuba sam proces izrade krunica započinje brušenjem zuba. Vreme potrebno da se zubne krunice završe zavisi i od broja krunica. Korišćenje skenera i digitalnih alata je znatno skratilo vreme izrade krunice. Tako jedna bezmetalna keramička krunica može biti gotova u jednom danu.Za izradu bezmetalnih keramičkih mostova je potrebno duže vreme. Najčešće, finalni rad je gotov za nekoliko do nedelju dana.Za vreme dok traje izrada definitivnih krunica Vaši zubi su zaštićeni privremenim krunicama koje dobijate u ordinaciji odmah nakon preparacije zuba.