Keramičke fasete za zube

keramicke fasete
viniri za zube
Porcelanski viniri za zube za najprirodniji izgled

Keramički viniri ili fasete

Keramičke fasete, keramički viniri, ili kako se popularno zovu viniri za zube, predstavljaju estetski najprihvatljivije rešenje za ulepšavanje osmeha. Radi se o metodi kojom se minimalno uklanja zubna supstanca ili se čak ne mora ni uklanjati (no-prep viniri). Koja će se metoda raditi zavisi od slučaja do slučaja.Kada je u pitanju Vaš osmeh, u ordinaciji „QUEEN“ budite bez brige. Mi smo veći perfekcionisti od Vas. Naš cilj je da budete oduševljeni Vašim osmehom. Vrlo smo detaljni, pedantni i sa nama ćete aktivno učestvovati u svakoj fazi izrade vinira za zube.U prvoj fazi izrade vinira neophodno je da Vas pregledamo i analiziramo Vaše  rendgen snimke. Obavezan i veoma važan deo terapije je razgovor sa Vama u vezi estetskih i funkcijskih aspekata tretmana. Pomoćna sredstva nam omogućuju da „buduće vinire“ probamo u ustima i da, pre nego što počnemo terapiju, utvrdimo da li takav izgled zuba odgovara Vašim očekivanjima i da li možemo da postignemo dobru funkciju i dugotrajnost vinira.Više o planiranju pročitajte u DSD.Keramički viniri predstavljaju dugotrajno rešenje. Često ih izrađujemo kod osoba koje žele „trajno izbeljivanje zuba, ili kod onih koji imaju sitnije i tamnije zube te bi želeli krupnije, svetlije, pravilno raspoređene, odnosno – otvoreniji osmeh. Radimo ih i kod osoba kod kojih postoji blaga preklopljenost ili rotiranost zuba, a ne žele da nose ortodontski aparat.

Keramički viniri – istine i zablude

 1. Keramičke fasete su ljuspice koje se samo „nalepe“ na zube

U pitanju je velika zabluda. Izrada keramičkih vinira, pod uslovom da se profesionalno izrađuju, je jedna od najdelikatnijih procedura iz domena protetike i estetske stomatologije. Potrebna je dobra procena, iskustvo u radu i smisao za estetiku.

Keramičke fasete zahtevaju da celokupan osmeh bude unapred isplaniran jer nema prostora za kasnije korekcije. Zato proces izrade kreće od fotografija trenutnog stanja i virtuelnog dizajniranja budućeg osmeha. Na osnovu virtuelnog dizajna radi se prototip budućih faseta od posebnog materijala koji se proba u ustima pacijenta. Na ovom prototipu mogu da se rade sve neophodne korekcije, a potom se isti skenira, te se informacije šalju do mašine koja izrađuje definitivne fasete. Prototip faseta je važan korak u celom procesu jer daje smernice gde je potrebno uklanjanje gleđi zuba da bismo dobili lepu fasetu, odnosno sprečava prekomerno uklanjanje prirodnog zuba.

 1. Keramički viniri se brzo izrađuju

Keramički viniri mogu da se rade CAD/CAM ili press metodom. Svakako će brže biti izrađeni CAD/CAM tehnikom. Press tehnika, iako znatno sporija, smatrala se neprevaziđenom kada je u pitanju estetika vinira. Danas, razvojem tehnologije i materijala obe tehnike su pouzdane i stoje rame uz rame sa aspekta funkcije i estetike vinira.

Na brzinu izrade vinira posebno utiče potreba za modelovanjem i individualizacijom. Ako želite bele, prilično uniformne keramičke vinire, možete očekivati brzu izradu. Suprotno tome, ako želite potpunu individualizaciju, prisustvo providnih sečnih ivica, izgled potpuno prirodnog zuba – moraćete da se naoružate strpljenjem baš kao lekar i zubni tehničar dok prave Vaše „hand made“ vinire.

 1. Mogu da imam iste keramičke fasete kao na slici?

Pacijenti često dođu sa fotografijom osmeha koji žele. Naravno, takvi keramički viniri mogu da budu kopirani. Pitanje je – Da li će Vašem licu odgovarati baš takav oblik zuba? Najbolje je da kroz razgovor sa Vama dobijemo ideju šta biste voleli a šta Vam se ne dopada te da na osnovu toga dođemo do osmeha koji je odgovarajući za Vas.

 1. Videće se da imam veštačke zube…

Ovo može da bude još jedna od zabluda. Keramički viniri najvernije kopiraju prirodne zube. Ako se posveti dovoljna pažnja svim detaljima i modelovanju vinira, jedino što će se videti je Vaš prelep prirodan osmeh. Mnogi će primetiti da ste se prolepšali ali neće moći da kažu šta je rađeno.

 1. Da li je potrebno da radim keramičke fasete na svim zubima?

Ne, nije potrebno. Moguće je raditi keramičke fasete samo na pojedinim zubima (npr. oštećenim ili rotiranim) pod uslovom da ostali prirodni zubi već imaju željeni izgled. U takvim situacijama dobijemo velike rezultate uz pomoć malih korekcija (od svega nekoliko vinira). U suprotnom, ako želite očigledniju promenu osmeha, potrebno je da se izrade keramički viniri na svim zubima koji se vide pri smehu.

 1. Keramički viniri vremenom potamne

Potrebno je da znate da keramika u ustima ne menja boju. Vremenom može doći do promene ali to se dešava samo kada zub ispod vinira promeni boju. S obzirom da su keramičke fasete tanke i providne, svaka komplikacija prilikom cementiranja, u smislu krvarenja iz desni ili vlaženja zuba će kasnije biti vidljiva.

 1. Kakve boje mogu biti keramičke fasete?

 Određivanje konačne boje vinira za zube je delikatan proces i bira se prema boji lica. Prirodni zubi su beli sa žutim ili sivim nijansama a pacijenti obično žele potpuno bele vinire. Što su viniri za zube tanji potrebno je da budu svetliji kako bi neutralisali  boju prirodnog zuba ispod.

 1. Da li su viniri za zube osetljivi i lako pucaju?

Delimično jesu. Keramički viniri imaju sličnu otpornost kao i prirodan zub i veoma su čvrsto vezani za zubnu gleđ. Mogu lako da podnesu uobičajena opterećenja tokom žvakanja. Postaju fragilni pri lošim navikama kao što su grickanje predmeta, konzumiranje tvrdih karamela, dvopeka ili tvrde korice hleba. Međutim, i prirodan zub je jednako osetljiv na pomenutu hranu zbog čega je treba izbegavati.

 1. Da li se viniri za zube teško održavaju i koji je rok trajanja?

Ne, održavaju se jednako kao i prirodni zubi. Dovoljno je uobičajeno pranje zuba četkicom, interdentalnim koncem i eventualno interdentalnim četkicama. Korisna je povremena upotreba rastvora za ispiranje usta. Keramički viniri nemaju određen rok trajanja. Naravno, ukoliko se desi da vinir bude mehanički oštećen zbog loših navika ili zub dobije karijes usled neodržavanja higijene, potrebno ga je zameniti novim. Takođe, sve promene nastale usled uobičajenog procesa starenja našeg organizma (na primer povlačenje kosti i desni oko svih zuba) će u nekom trenutku zahtevati izradu novih vinira. Ovakve promene su individualne kod svakog pacijenta te se ne mogu unapred predvideti.

 1. Da li je izrada bolna?

Nije. Keramički viniri, počev od pripreme zuba do cementiranja se rade u uslovima lokalne anestezije i apsolutno je bezbolna procedura. Nakon cementiranja može da se javi osetljivost zuba koja kratko traje i spontano prolazi. 

 1. Kako se cementiraju viniri za zube?

Cementiraju se posebnim cementima i protokolima. U ordinaciji „QUEEN“ koristimo cemente kompanije Ivoclar Vivadent.

Kao rezultat cementiranja uspostavlja se veoma čvrsta veza između vinira i zubne gleđi. U pitanju je delikatan proces koji dugo traje.

Keramički viniri ili bezmetalne krunice?

Keramički viniri su odlična alternativa bezmetalnim krunicama, posebno u situacijama kada je potrebno rešavanje estetskih nedostataka a uz minimalno uklanjanje zubne supstance. Najčešće se postavljaju na prednje zube gde njihov izgled i estetska vrednost najviše dolaze do izražaja.

Kod tamno prebojenih tetraciklinskih ili lečenih zuba prednost imaju krunice. Providni keramički viniri teško maskiraju tamnu podlogu te je sa njima izazov dobiti krajnji izgled belih zuba.

Prelep i prirodan osmeh možemo postići izradom ili keramičkih vinira ili krunica. Terapija vinirima u većini situacija daje lepše rezultate, izgled desni (ružičasta estetika) i izgled međuzubnih prostora je lepši i prirodniji, očuvano je više zubne supstance… Svi ovi detalji znatno utiču na krajnji izgled i harmoniju vašeg osmeha.

Keramički vs. kompozitni viniri za zube

Viniri za zube mogu biti od kompozita – kompozitne fasete ili od keramike – keramičke fasete (viniri). Pročitajte ispod osnovne informacije.

 Materijal od koga se izrađuju fasete može biti kompozit ili keramika.

Fasete od kompozita su od istog materijala od koga se prave plombe i one ne pružaju estetske rezultate kao keramičke fasete, zahtevaju češće korekcije i nemaju dug vek trajanja. Sa druge strane, ovakve fasete su lakše i jeftinije za izradu od keramičkih vinira.

Fasete od keramike predstavljaju najsavršenije i estetski najprihvatljivije rešenje za transformaciju izgleda prirodnih zuba. Kao što smo već pomenuli, keramički viniri mogu se postaviti nakon minimalnog brušenja zuba, ili čak bez brušenja (no – prep veneers). Da li će biti potrebno da se zub obrusi zavisi od slučaja do slučaja tj. od položaja i oblika zuba pre izrade fasete, kao i od željenog oblika zuba koji će biti dobijen nakon postavljanja keramičke fasete.

Upravo zbog toga je veoma važno već posle prvog pregleda napraviti, u saradnji sa pacijentom, detaljan plan terapije, koji će spojiti želje pacijenta i realne mogućnosti zahvata. Nekada se tokom pripreme za vinire koristi i fiksni aparat, kako bi se zubi prvo postavili u pravilan položaj, jer iako fasete mogu donekle nadoknaditi i probleme u položaju, dometi faseta u tom pogledu su ograničeni na manje nepravilnosti.

Po čemu se razlikuju kompozitni i keramički viniri za zube

Obe vrste vinira su tanke ljuspice koje se postavljaju na prednje površine zuba kako bi ulepšale Vaš osmeh. Pomenimo osnovne razlike:

 • Vreme izrade

Kompozitni viniri za zube se izrađuju znatno brže i budu završeni u jednoj poseti stomatologu. Prvi korak je izbor odgovarajuće boje a dalje se viniri izrađuju poput plombiranja zuba. Sledi poliranje nakon čega izlazite iz ordinacije sa novim osmehom!

Keramički viniri za zube zahtevaju više poseta i znatno delikatniju proceduru izrade.

 • Trajnost

Uz odgovarajuću negu keramički viniri za zube traju više od 10 godina a kompozitni svega nekoliko godina. Keramički viniri su mehanički znatno otporniji od kompozitnih. Sa druge strane, ako dođe do lomljenja, kompozitni viniri za zube mogu lako da se repariraju dok je keramičke neophodno zameniti novim.

 • Estetika

Kada je reč o izgledu Vašeg osmeha veliku prednost imaju keramički viniri za zube. Prelamaju svetlost poput prirodnog zuba, vremenom u ustima ne menjaju boju i znatno su lepši od kompozitnih.

 • Cena

Keramički viniri za zube su uvek skuplji i to sa razlogom. Izrada keramičkih vinira je kompleksnija, zahteva duže vreme, veći nivo znanja i veštine i skuplju opremu. Inicijalno kompozitni viniri su jeftiniji ali moraju češće da se menjaju.

Kako se izradjuju kompozitne fasete?

Kompozitne fasete mogu da se rade na tri načina.

Najjednostavnije je kada se direktno modeluju na zubu, poput postavljanja bele plombe. Gotova faseta se estetski oblikuje i polira. Takođe, kao direktna tehnika mogu da se upotrebe i fabrički modelovane i glazirane kompozitne fasete. One imaju unapred determinisan oblik a podložne su minimalnim korekcijama u ustima.

U praksi su sve popularnije indirektne metode izrade faseta. Savremeni materijali omogućuju da se ovakve kompozitne fasete printaju te imaju bolje mehaničke i estetske osobine.

Kompozitne i keramičke fasete – cena

Cenu faseta određuju brojni faktori.

Za izradu keramičkih faseta potrebna je bolja tehnička opremljenost, veći nivo stomatološkog znanja i umeća, znatno više utrošenog vremena. Kompozitne fasete imaju jednostavniju izradu te su stoga i jeftinije.

Međutim gledano dugoročno, one i nisu toliko jeftinije od keramičkih pošto su keramičke fasete dugotrajnije. Za vreme trajanja jedne garniture keramičkih, promeni se nekoliko garnitura kompozitnih faseta, te na kraju cena bude vrlo slična.

U našoj ordinaciji cena za kompozitne fasete se kreće od 50 eur do 150 eur a cena za keramičke fasete od 270 eur do 500 eur.

Zakažite Vaš pregled već danas!