Privremene navlake za zube

Privremene zubne navlake

Privremene navlake za zube (privremeni zubi)

Privremene navlake za zube se postavljaju na obrušene zube da bi ih zaštitile od termičkih i drugih nadražaja. Zubima se brušenjem uklanja gleđ koja je prirodan zaštitni omotač. Dentinski kanalići postaju otvoreni, direktno prenose nadražaje ka živcu zuba zbog čega se javlja bolna osetljivost. Cementiranjem privremene navlake za zube svi nadražaji i bolna stanja prestaju.

Budući da je za izradu krunice potrebno određeno vreme, između brušenja zuba i postavljanja krunice pacijent ima izbrušene zube koji ne deluju estetski lepo. Problem rešavaju privremene zubne navlake koje uz zaštitu od osetljivosti osiguravaju i zadovoljavajuću estetiku.

Uglavnom se rade na način da kopiraju prirodne zube pre brušenja te se ne primećuje da je sa zubima nešto rađeno.

Privremene zubne navlake, osim što štite zube, povoljno deluju i na desni. Veoma je važno da se ove navlake u regiji desni adekvatno izmodeluju, da ne budu preširoke niti preduboke. Kada su loše izmodelovane, one favorizuju nakupljanje hrane i upalu desni. Svaka upala, potiskivanje i oštećenje desni kasnije može da vodi u povlačenje desni, ogoljenje ruba krunice i u loš estetski izgled.

Privremene navlake za zube cena (privremeni zubi cena)

Cena privremene navlake za zube kreće se od 30 do 50 €.
Cena privremene navlake za zube je vrlo individualna. Na cenu  utiče puno faktora, jer se radi za svakog pacijenta po njegovim potrebama. Tačnu cenu možete dobiti nakon detaljnog pregleda našeg lekarskog tima. 

Privremene navlake za zube – trajnost

Privremene navlake za zube se nose dok se izrađuju bezmetalne ili metalokeramičke krunice.

Mogu biti izrađene odmah nakon brušenja zuba od materijala na bazi kompozita, tako da pacijent odlazi iz ordinacije sa osmehom. Zbog manje mehaničke otpornosti, one se mogu oštetiti ili puknuti, a zbog svojstava materijala nakon dužeg nošenja izgube estetsku vrednost, promene boju i deformišu se. Tada se, ako čitav proces još nije gotov mogu izraditi nove privremene zubne navlake koje će štititi izbrušene zube do završetka konačne navlake.

Privremene navlake za zube – održavanje

Privremene zubne navlake su jednostavne za održavanje ali ipak zahtevaju veću pažnju u odnosu na održavanje prirodnih zuba. Materijal od koga su izrađene im daje određenu hrapavost i kao takve lakše skupljaju hranu nego prirodni zubi. Potrebno je uobičajeno prati zube dva puta dnevno, koristiti konac za zube i/ili interdentalne četkice i po mogućnosti ispirati usta nekoliko puta dnevno tečnostima na bazi hlorheksidina.

Tokom nošenja, trudite se da što manje žvaćete izrazito tvrdu hranu sa ovim navlakama.

Izbegavajte lepljive i tvrde bombone, žvake, orašaste plodove – sve što može dovesti do njihovog oštećenja, pucanja i odlepljivanja.