Hijaluronski fileri u službi lepote

Prirodni materijali koji podmlađuju

Prednosti filera i što su oni zapravo?

Meke, pune usne čine celo lice lepim, te ono izgleda zdravije. Ponekad nam je međutim za takav izgled potrebna mala pomoć. Bez obzira da li su vam se usnice istanjile usled godina ili prirodno nemate pune usne, danas ih je moguće popuniti i to bez odlaska pod nož.

hijaluronski-fileri-hijaluron

Fileri danas nisu rezervirani samo za selebritije, već i za sve one žene i muškarce koji žele izgledati svežije i održavati mladenački izgled. Današnja moderna estetska i dentalna medicina koristi naime hijaluronske filere za izglađivanje i popunjavanje bora, kao i za popunjavanje usana. Iskustva govore da je pre svega bitno izabrati dobrog lekara, a nakon toga kako je većina ljudi poželela da je filere koristila i pre!

Baza im je hijaluronska kiselina koja se prirodno nalazi u našem organizmu. Hijaluronska kiselina nalazi se u našoj koži, uz kolagen i ostale aktivne tvari koje održavaju kožu mladolikom. Njena uloga je da zadržava vodu, sprečava isušivanje kože te pruža volumen i pospešuje zaceljivanje.

Na žalost, tokom godina razina hijaluronske kiseline opada, a koža postaje opuštena, dehidrirana i gubi na volumenu. Dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline daju podmlađeni izgled i cena im je puno manja od klasičnih face liftinga, a iskustvo puno ugodnije.

Hijaluronska kiselina popunjava linije, bore i usne u kratkom vremenu, a rezultati su vidljivi od četiri meseca do godine dana.

Fileri su u zadnje vreme izrazito popularni ne samo za revitalizaciju kože već i za korekciju izgleda, a ogroman im je plus što omogućuju zadržavanje prirodnog izgleda kontura lica, bez da ugrožavaju mimiku lica. Hijaluronski fileri uglavnom sadrže hijaluronsku kiselinu uz moguće dodatke drugih aktivnih sastojaka. Koncentracija hijaluronske kiseline ovisi o postupku za koji se odlučimo.

 

Budući da je hijaluronska kiselina sastavni deo ljudskog tela ona se nakon nekog vremena apsorbuje, a volumen usana se smanjuje. No, ono što je bitno jeste da se kod hijaluronske kiseline radi o prirodnom materijalu kod kojeg ne postoji opasnost kontra indikacija i neželjenog efekta.

  • Postupak ubrizgavanja filera

Kada staviti hijaluronske filere?

Nema precizne preporuke o tome kad treba raditi tretman hijaluronskim filerima, ali možete početi razmišljati da uradite tretman čim se pojave prve bore.

Ne samo da će bore nestati već je to i najbolja preventiva novih bora. S druge strane, kad je reč o uvećanju usana, podizanju jagodica ili konstruisanja usana, stvar je subjektivna. To se radi onda kad klijent želi.

hijaluronski_fileri

Sam postupak ubrizgavanja ne traje više od sat vremena, od početka do kraja tretmana. Pre ubrizgavanja, poželjno je temeljno očistiti lice i ukloniti svu šminku s područja koje tretiramo. Stručnjak će zatim na lice naneti anestetik za ublažavanje bola prilikom uboda igle te ubrizgavanja. Nakon određenog vremena koje je potrebno da bi anestetik delovao, kreće aplikacija filera. Samo ubrizgavanje traje svega nekoliko minuta, zavisno o području na koje se ubrizgava hijaluron.

Rezultati su vidljivi gotovo odmah, dok oporavak kod većine klijenata nije potreban. Otprilike 7 do 14 dana nakon tretmana vide se najbolji rezultati jer je potrebno neko vreme za preraspodelu filera u koži. Delovanje filera zavisi o njihovom sastavu i koncentraciji hijaluronske kiseline, no većinom se za revitalizaciju i vraćanje vlage koži govori o najkraćem delovanju od nekoliko meseci. Kada je reč o korekciji, rezultati mogu trajati do 20 meseci ili čak i duže.

Hijaluronski fileri imaju najmanje zabeleženih nuspojava i neželjenih reakcija, za razliku od drugih dermalnih filera. Najčešće nuspojave nakon zahvata su crvenilo koje se povlači u roku od nekoliko sati ili podliv i otoke koje mogu trajati do sledećeg dana. Ozbiljnije nuspojave uključuju alergijske reakcije, promena oblika lica, nekroza tretiranog dela kože, ožiljci i „rupe“ nakon pogrešnog ubrizgavanja. Ali navedene nuspojave su izrazito retke.

  • Kakvi su rezultati?

Pročitajte ono što vas najviše brine – koliki je vek trajanja

Iskustvo su prirodne usne povećanog obima i zaglađene bore. Prednost ovog načina povećanja usana je upravo prirodan izgled usana budući da sama pacijentkinja može odlučiti do koje mere povećati usne. Naravno i sama cena ovog tretmana zavisi o željama pojedinca. Veličina usana mora biti u skladu sa izgledom lica – što će vam naš stručni tim savetovati.

Rezultat povećanja usana hijaluronskom kiselinom je vidljiv odmah no nije dugotrajan. Trajnost se razlikuje od pacijenta do pacijenta, a u proseku traje od četiri do 12 meseci. Dugotrajnost zavisi i o različitim faktorima kao što su godine, stil života, struktura kože i lica.

Da bi usne izgledale onako kako pacijent poželi potrebno je da se koristi vrhunski hijaluron, a takođe potrebno su i iskustva i veštine lekara.

hijaluronski-fileri-hijaluronska-kiselinaPravilno tretirane usne hijalurona su lepe, jedre i prirodno rumene. Osećaj u usnama se ne menja. Usne izgledaju savršeno prirodno i tako ih osećamo, bilo na dodir ili bilo kakvu drugu senzaciju poput reakcije na toplo, hladno, ljuto… Takođe nisu bolne, a neka vas ne brine ni hoćete li prilikom ljubljenja osećati promene u odnosu na usne pre punjenja – možete biti bez brige.

Kod starijih žena bi se pre povećanja usana trebale popuniti borice iznad usana, i ojačati tkivo oko usana, pa tek tada povećati usta – u suprotnom dobija se tzv. „duck face“ ili “patkasta” usta, jer ona nemaju potporu okolnog tkiva.

Ako se usne povećaju, a ne uzme se u obzir činjenica da je okolna koža tanka, i da tu nema dovoljno tkiva da podrži te usne, dobićete efekat patkastih usana. Neki materijali – a to su tvrdi, trajni fileri – sami po sebi dovode do patkastih usta.

Ali i hijaluron može dati patkasta usta ako se primeni pogrešna tehnika, ili kada se koriste jeftini hijaluronski fileri koji nemaju dobar viskozitet. S godinama se primećuje i pad uglova usana, koji čini usne tužnim. Tada se taj deo usana radi tačkastom tehnikom, gde se ubodom u tačno određenoj tački i ubrizgavanjem filera podižu uglovi usana.

Kod mlade devojke, koja ima potporu u okolnom tkivu, potpuno je različit pristup, pa i gustina hijalurona koji se koristi. Različite godine naprosto nalažu i različit pristup povećanju usana. Nekoliko meseci nakon injekcije, hijaluronska kiselina se prirodno razgrađuje a koža je upija kao i svaki drugi njen prirodni sastojak. Koliko će dugo efekat hijalurona trajati, zavisi od enzima hijalurodinaze koji ga prirodno razlaže u koži i pridržavanja saveta lekara.

  • Cena je individualna

Svako ima svoje želje

Cena povećanja usana hijaluronskom kiselinom pre svega zavisi od želja i potrebama pojedinog pacijenta. Pre svakog tretmana potrebno je napraviti prvi pregled tokom kojeg se slušaju želje pacijenata te shodno tome dogovori optimalna količina filera te pripadajuća cena. Uzimajući u obzir sve navedeno jasno je da konačna cena varira ali i zavisi isključivo o pacijentu. Pristup svakom pacijentu je strogo individualan.