Šta su zubni implanti i u kojoj meri se razlikuju od prirodnog zuba?

Zubni implanti (implantati) su cilindrični titanijumski zavrtnji i služe kao zamena za koren zuba.

Kada dođe do gubitka prirodnog zuba, najbolje je u što kraćem roku ugraditi zubni implant koji igra ulogu veštačkog korena i nosi zubnu krunicu. Implanti su dugotrajno rešenje, jednom ugrađeni mogu da traju i više od 15 ili 20 godina. Zubni implant ima funkciju nosača budućeg protetskog rada, bilo da se radi o pojedinačnim krunicama, zubnim mostovima ili protezama.

Zubni ili dentalni implanti, u odnosu na mostove ili proteze, predstavljaju najbolje rešenje u slučajevima gubitka jednog, više ili svih zuba u vilici.

Zubni implanti se hirurški ugrađuju u kost vilice ispod desni gde se nakon nekog vremena spajaju (oseointegrišu) sa kosti i tako postaju zamena za zub.

Abatment je konektor između zubnog implanta i navlake (krunice) koja je postavljena na zubni implant. Služi za povezivanje zubnog implanta i protetskog rada koji je nošen implantima.

Veštački zub je zbirni naziv za ugrađen i oseointegrisan implant, abatment (konektor) koji povezuje šraf i krunicu i same krunice (jedini vidljivi deo implanta).

Koje su ključne prednosti ugradnje zubnih implanata?

Ključne prednosti ugradnje zubnih implanta ogledaju se u sledećem: 

  1. Zdrav i lep osmeh – zubni implanti izgledaju i funkcionišu kao prirodni zubi;
  2. Opuštenost – ugrađeni zubni implant vraća prirodan osmeh na lice, što u velikoj meri utiče na opuštenost pacijenta;
  3. Poboljšana funkcija zagrižaja – novi zubni implant u potpunosti nadoknađuje izgubljeni zub i omogućava normalan zagrižaj;
  4. Dugovečnost – uz pravilno održavanje oralne higijene i uz redovne stomatološke kontrole zubni implanti mogu trajati čitav život;
  5. Bezbolnost i sigurnost – proces ugradnje zubnog implanta je bezbolan i siguran stomatološki zahvat ako ga izvode stručna lica;
  6. Poboljšano oralno i ukupno zdravlje – zubni implant čuva ispravan položaj ostalih zuba u zubnom nizu i time sprečava njihovo dalje pomeranje;
  7. Omogućena normalna funkcija govora – tokom svakodnevnog govora zubi ostaju na mestu i nema straha od pomeranja zuba (za razliku od mobilnih proteza).

Koliko je potrebno zubnih implanata za zubni most na implantima?

Koliko je prirodnih zuba potrebno za jedan zubni most, toliko je i veštačkih korenova tj. zubnih implanata potrebno za most na implantima. Zubne krunice izrađene na zubnim implantima se fizički odvajaju od zubnih krunica na zubima, ali je u određenim slučajevima moguće i vezivanje zubnog implanta i prirodnog zuba jednim mostom. Kod nedostatka jednog zuba potreban je 1 implant, kod nedostatka dva ili tri susedna zuba potrebna su dva zubna implanta. Ukoliko nedostaju svi zubi u jednoj vilici moguće je uraditi fiksni ili uslovno fiksni most na 4, 6 ili 8 ugrađenih implanata.

Jeste li znali da u jednom danu možemo da vam ugradimo zubni implant i zubne krunice?

Ugradnja zubnih implanata je danas rutinska operacija sa preko 98% uspešnosti. U nekim slučajevima ugradnja zubnog implanta se može obaviti u jednoj poseti Stomatološkoj ordinaciji Cvjetković, ali postoje i slučajevi gde je potrebno višemesečno multidisciplinarno lečenje. Čak i kod potpune bezubosti ova procedura obavlja se brzo i to u dve faze sa tromesečnom pauzom. U međuvremenu, pacijent dobija privremenu protezu ili most, tako da sama ugradnja zubnog implanta ne utiče na svakodnevni život.

Danas u ordinaciji Cvjetković koristimo digitalne postupke ugradnje implantata. To nam omogućava da odmah nakon ugradnje implantata, u istoj poseti, dobijete i privremene zube.

Da li se tokom žvakanja oseća razliku između zubnog implanta i prirodnog zuba?

Zubni implanti vrše identičnu funkciju kao i prirodni zubi, tako da tokom žvakanja ljudi nisu svesni da koriste zubne implante.

Da li zubni implanti mogu da budu rešenje za potpunu bezubost?

Da, naravno. Kao rešenje za potpunu bezubost, postoji nekoliko opcija: fiksni rad sa implantima, uslovno fiksni rad koji može da se ukloni ali samo od strane stomatologa“ i proteza zakačena na zubne implante. Razlika između ovih tehnika objašnjena je u sekcijama „Fiksni rad cele vilice“ i „Proteze na zubnim implantima“.

Potrebne su vam dodatne informacije o zubnim implantima?

Stomatološka ordinacija Cvjetković vam uvek stoji na raspolaganju ukoliko želite da saznate više o ugradnji zubnih implanata. Dođite do nas bez ustručavanja i konsultujte se sa našim stručnjacima za ugradnju zubnih implanata. Ako vam je lakše pozovite nas na naše brojeve telefona ili nam se obratite mailom.

Detaljne informacije o cenama ugradnje zubnih implanata možete pogledati na ovoj web stranici: CENE ZUBNIH IMPLANATA.