Šta su zubni implanti i u kojoj meri se razlikuju od prirodnog zuba?

Sta su zubni implanti

Šta su zubni implanti i u kojoj meri se razlikuju od prirodnog zuba?

Zubni implanti (implantati) su cilindrični titanijumski zavrtnji i služe kao zamena za koren zuba.

Kada dođe do gubitka prirodnog zuba, najbolje je u što kraćem roku ugraditi zubni implant koji igra ulogu veštačkog korena i nosi zubnu krunicu. Implanti su dugotrajno rešenje, jednom ugrađeni mogu da traju i više od 15 ili 20 godina. Zubni implant ima funkciju nosača budućeg protetskog rada, bilo da se radi o pojedinačnim krunicama, zubnim mostovima ili protezama.

Zubni ili dentalni implanti, u odnosu na mostove ili proteze, predstavljaju najbolje rešenje u slučajevima gubitka jednog, više ili svih zuba u vilici.

Zubni implanti se hirurški ugrađuju u kost vilice ispod desni gde se nakon nekog vremena spajaju (oseointegrišu) sa kosti i tako postaju zamena za zub.

Abatment je konektor između zubnog implanta i navlake (krunice) koja je postavljena na zubni implant. Služi za povezivanje zubnog implanta i protetskog rada koji je nošen implantima.

Veštački zub je zbirni naziv za ugrađen i oseointegrisan implant, abatment (konektor) koji povezuje šraf i krunicu i same krunice (jedini vidljivi deo implanta).

Koje su ključne prednosti ugradnje zubnih implanata?

Ključne prednosti ugradnje zubnih implanta ogledaju se u sledećem: 

 1. Zdrav i lep osmeh – zubni implanti izgledaju i funkcionišu kao prirodni zubi;
 2. Opuštenost – ugrađeni zubni implant vraća prirodan osmeh na lice, što u velikoj meri utiče na opuštenost pacijenta;
 3. Poboljšana funkcija zagrižaja – novi zubni implant u potpunosti nadoknađuje izgubljeni zub i omogućava normalan zagrižaj;
 4. Dugovečnost – uz pravilno održavanje oralne higijene i uz redovne stomatološke kontrole zubni implanti mogu trajati čitav život;
 5. Bezbolnost i sigurnost – proces ugradnje zubnog implanta je bezbolan i siguran stomatološki zahvat ako ga izvode stručna lica;
 6. Poboljšano oralno i ukupno zdravlje – zubni implant čuva ispravan položaj ostalih zuba u zubnom nizu i time sprečava njihovo dalje pomeranje;
 7. Omogućena normalna funkcija govora – tokom svakodnevnog govora zubi ostaju na mestu i nema straha od pomeranja zuba (za razliku od mobilnih proteza).

Šta je sve značajno za implantaciju?

Od brojnih faktora koji mogu da utiču na uspeh implantacije (ugradnje dentalnih implantata), izdvojili bismo sledeće:

 • adekvatan plan terapije – ovde se ne radi samo o uspehu ugradnje implantata već o pravilnoj konstrukciji celog protetskog rada kojeg implanti „nose“. Upravo taj protetski rad, most ili krunica, primaju opterećenje i sile nastale tokom žvakanja i prenose ih na implante. Ukoliko ovaj deo nije dobro isplaniran i urađen, implanti će svakako trpiti veliki pritisak što će dovesti do komplikacija kod implantata i kod protetskog rada. Ove koplikacije se nažalost ne vide odmah ali se svakako pojave tokom narednih godina i time skraćuju vek trajanja implanta.
 • generalno zdravlje pacijenta – sva stanja i lekovi koji dovode do slabljenja koštanog tkiva i imuniteta mogu da otežaju ili potpuno onemoguće oseointegraciju implanta sa kosti. Isto je i sa oboljenjima i stanjima koja za posledicu imaju slabu prokrvljenost koštanog i mekog tkiva.
 • hirurška tehnika ugradnje implantata – mora se voditi računa da se kost minimalno trumatizuje prilikom ugradnje, odnosno da se ne pregreje. Takođe se mora voditi računa o dimenzijama kosti u odnosu na dimenzije implanta. Ukoliko oko ugrađenog implanta ostane tanka kost, svi su izgledi da će se vremenom resorbovati i uzrokovati komplikacije.
 • održavanje oralne higijene, redovni kontrolni pregledi, vođenje računa o konačnom radu od strane pacijenta.

Koliko je potrebno zubnih implanata za zubni most na implantima?

Koliko je prirodnih zuba potrebno za jedan zubni most, toliko je i veštačkih korenova tj. zubnih implanata potrebno za most na implantima. Zubne krunice izrađene na zubnim implantima se fizički odvajaju od zubnih krunica na zubima, ali je u određenim slučajevima moguće i vezivanje zubnog implanta i prirodnog zuba jednim mostom. Kod nedostatka jednog zuba potreban je 1 implant, kod nedostatka dva ili tri susedna zuba potrebna su dva zubna implanta. Ukoliko nedostaju svi zubi u jednoj vilici moguće je uraditi fiksni ili uslovno fiksni most na 4, 6 ili 8 ugrađenih implanata.

Jeste li znali da u jednom danu možemo da vam ugradimo zubni implant i zubne krunice?

Ugradnja zubnih implanata je danas rutinska operacija sa preko 98% uspešnosti. U nekim slučajevima ugradnja zubnog implanta se može obaviti u jednoj poseti Stomatološkoj ordinaciji QUEEN, ali postoje i slučajevi gde je potrebno višemesečno multidisciplinarno lečenje. Čak i kod potpune bezubosti ova procedura obavlja se brzo i to u dve faze sa tromesečnom pauzom. U međuvremenu, pacijent dobija privremenu protezu ili most, tako da sama ugradnja zubnog implanta ne utiče na svakodnevni život.

Danas u ordinaciji QUEEN koristimo digitalne postupke ugradnje implantata. To nam omogućava da odmah nakon ugradnje implantata, u istoj poseti, dobijete i privremene zube.

Kako se krunica fiksira na zubni implant?

Postoje dva načina fiksacije krunica na već ugrađen zubni implant. Svakako bolji i savremeniji način je tzv. fiksiranje na zavrtanj.

Podrazumeva da se krunica van usta pacijenta cementira na suprastrukturu a potom celina (krunica – suprastruktura) fiksira na implant zavrtnjem.

Svaki implantološki sistem ima određenu silu kojom se zateže zavrtanj, a kreće se od 25N do 35N.

Drugi način fiksiranja krunice za implant je taj da se suprastruktura u ustima na implant fiksira zavrtnjem a na nju se potom cementira keramička krunica.

Kad god je moguće trebalo bi pribegavati prvom načinu (zavrtnjem fiksirana krunica) jer se njime izbegava upotreba cementa u ustima. Eventualni ostaci cementa ispod desni mogu da izazovu upalu desni i kosti oko zubnog implanta – komplikacije zvane periimplantitis.

Da li se tokom žvakanja oseća razliku između zubnog implanta i prirodnog zuba?

Zubni implanti vrše identičnu funkciju kao i prirodni zubi, tako da tokom žvakanja ljudi nisu svesni da koriste zubne implante.

Da li zubni implanti mogu da budu rešenje za potpunu bezubost?

Da, naravno. Kao rešenje za potpunu bezubost, postoji nekoliko opcija: fiksni rad sa implantima, uslovno fiksni rad koji može da se ukloni ali samo od strane stomatologa“ i proteza zakačena na zubne implante. Razlika između ovih tehnika objašnjena je u sekcijama „Fiksni rad cele vilice“ i „Proteze na zubnim implantima“.

Potrebne su vam dodatne informacije o zubnim implantima?

Stomatološka ordinacija QUEEN vam uvek stoji na raspolaganju ukoliko želite da saznate više o ugradnji zubnih implanata. Dođite do nas bez ustručavanja i konsultujte se sa našim stručnjacima za ugradnju zubnih implanata. Ako vam je lakše pozovite nas na naše brojeve telefona ili nam se obratite mailom.

Detaljne informacije o cenama ugradnje zubnih implanata možete pogledati na ovoj web stranici: CENE ZUBNIH IMPLANATA.