Vrste zubnih implanata

Postoji nekoliko vrsta zubnih implanata. Razlikuju se po svom makro dizajnu (dimenzijama i obliku) kao i prema mikro dizajnu, odnosno po svojim povr┼íinama. Danas se naj─Źe┼í─çe koriste dvodelni endoosealni implanti. Osim njih, u pojedinim situacijama se koriste zigomati─Źni, pterigoidni, transdentalni. Postoje i druge vrste zubnih implanata, ali su danas prevazi─Ĺeni, te se retko ili nikako ne koriste.

Postoje razli─Źite vrste endoosealnih zubnih implanata, cilindri─Źnog oblika ili oblika korena zuba. tzv. koni─Źni implanti. Zubni implanti se jo┼í razlikuju po vrsti, ─Źisto─çi titanijumske legure, dizajnu, broju i gustini navoja na njima.

Šta su i kako izgledaju endoosealni zubni implanti?

Endoosealni zubni implanti su relativno mali. Njihove dimenzije se kre─çu od oko 3.3mm do 4.8mm u pre─Źniku i od 8 do 14 mm u du┼żini. Postoje i tzv. shorty (kratki) zubni implanti ─Źija du┼żina mo┼że da iznosi oko 4mm.

Kompanije u svetu proizvode i kratke zubne implante kojima je u potpunosti promenjen oblik, kao i koncept ugradnje. Ovaj tip implanata koristi se u nepovoljnim uslovima i u situacijama u kojima nedostaje ko┼ítano tkivo. Vi┼íegodi┼ínja istra┼żivanja i upotreba takve vrste zubnih implanata dokazala je njihov veliki kvalitet.

Svetski poznate i proverene kompanije su razvile sistem u┼żih implanata koji se ugra─Ĺuju u vilice gde nema dovoljne ┼íirine kosti. Tehnologija kojom se izra─Ĺuju im daje mehani─Źku otpornost jednaku implantima standardnog pre─Źnika, te se na njima mogu raditi fiksni mostovi ili krunice.

┼áta su zigomati─Źni i pterigoidni zubni implanti?

Zigomati─Źni i pterigoidni implanti su posebne vrste zubnih implanata koje su namenjene za ugradnju u bo─Źnim regijama gornje vilice u uslovima gde ne postoji dovoljno ko┼ítanog tkiva. Znatno su du┼żi od standardnih implanata. Osim u gornjoj vilici, pri─Źvr┼í─çuju se u kostima lica i lobanje. Zahtevaju preciznu hirur┼íku tehniku prilikom ugradnje i imaju niz posebnosti u izradi protetskih nadoknada na njima.

Zigomati─Źni implanti se naj─Źe┼í─çe koriste u konceptu all on 4 ugradnje zubnih implanata i izrade nadoknada.

Koji tip zubnog implanta preporu─Źujemo?

Najbolji zubni implanti su uvek oni koji su savr┼íeno ugra─Ĺeni i koji se ne razlikuju od prirodnih zuba pacijenta. Na tr┼żi┼ítu postoji mnogo tipova i marki zubnih implanata. Velik broj zubnih implanata koji su dostupni na tr┼żi┼ítu spada u kategoriju jeftinih implanata. Pristupa─Źni su i implanti srednje kategorije, kao i premium implanti, koji su godinama zastupljeni u dentalnoj implantologji.

Zubni implanti Bicon, Straumann, Bredent, Sweeden i Martina spadaju u najkvalitetnije zubne implante na svetskom i doma─çem tr┼żi┼ítu, i ove marke implanata koristimo u Stomatolo┼íkoj ordinaciji Cvjetkovi─ç. Navedeni brendovi zubnih implanata su poznati po vrhunskom kvalitetu, stabilnosti i estetici.

Pre nego ┼íto, u dogovoru sa pacijentom, izaberemo odre─Ĺeni tip i marku zubnog implanta, neophodno je da pacijent uradi i trodimenzionalni snimak vilica (CBCT ili CT).

Da bismo odlu─Źili o tome koja vrsta zubnih implanata je najbolja za odre─Ĺenog pacijenta, prethodno moramo da razmotrimo niz razli─Źitih faktora. Kvalitet kosti pacijenta u odre─Ĺenim delovima vilice jedan je od najva┼żnijih faktora prilikom odabira odgovaraju─çeg tipa zubnog implanta. Vrsta kasnijeg protetskog rada koji ─çe se izra─Ĺivati na implantima je tako─Ĺe zna─Źajan faktor prilikom odabira zubnog implanta.

Preporuka je da se u estetskim va┼żnim regijama ugra─Ĺuju zubni implanti ─Źiji se vrat zavr┼íava u nivou kosti, tzv. ÔÇ×bone levelÔÇť i koji u tom delu imaju pove─çanu gustinu navoja. Suprotno tome u bo─Źnim regijama vilica, a posebno u donjoj, pribegava se ugradnji implanata koji u vratnom delu imaju fabri─Źki visoko ispoliranu ÔÇ×kragnuÔÇť. Takvi implanti daju mogu─çnost boljeg ─Źi┼í─çenja i odr┼żavanja oralne higijene.

Nakon sagledavanja svih faktora i detaljne analize snimaka, pacijentu predla┼żemo odgovaraju─çi tip zubnog implanta, kao i implantolo┼íku terapiju koja je sastavni deo procesa ugradnje implanta.

Od kojih metala se prave zubni implanti?

Titanijum, a kod pojedinih implanata i cirkonijum, su najkvalitetniji metali oko kojih se prave zubni implanti i jedini metali koji ubrzavaju oseointegraciju ili srastanje kosti za implantom.

Koje su cene ugradnje zubnih implanata?

Na dana┼ínjem tr┼żi┼ítu postoji veliki broj tipova i marki zubnih implanata koji su veoma jeftini. Na┼żalost njihov vek trajanja i kvalitet se ne mogu porediti sa zubnim implantima kao ┼íto su Straumann, Bicon, Sweeden i Martina koje koristimo u Stomatolo┼íkoj ordinaciji Cvjetkovi─ç.

Detaljne informacije o cenama ugradnje zubnih implanata mo┼żete pogledati na ovoj web stranici: CENE ZUBNIH IMPLANATA.