Keramičke fasete za zube

Keramičke fasete za zube (viniri)

viniri

Keramičke fasete ili viniri predstavljaju estetski najprihvatljivije rešenje za promenu boje, veličine, oblika prirodnih zuba. Radi se o metodi kojom se minimalno uklanja zubna supstanca ili se čak zubna supstanca ne mora ni uklanjati (no-prep viniri). Koja će se metoda raditi zavisi od slučaja do slučaja.

Pre nego što se odlučite za fasete važno je da razumete vrste, čemu služe i kome su namenjene. Fasete za zube mogu biti od kompozita – kompozitne fasete ili od keramike – keramicki viniri. Pročitajte ispod osnovne informacije.

Keramički viniri su tanke ljuspice koje pokrivaju prednju površinu i sečnu ivicu zuba. U pojedinim situacijama mogu pokrivati i manji ili veći deo unutrašnje ili bočnih površina zuba. Keramički lamineri su praktično nešto tanji viniri. Keramički viniri se izrađuju od bezmetalnih keramičkih sistema koji mogu da daju visoke estetske rezultate a da pri tome nije umanjena otpornost vinira u ustima. Izrađuju se u zubotehničkoj laboratoriji pres tehnikom ili kompjuterizovanom CAD-CAM tehnologijom.

Keramičke fasete se za razliku od kompozitnih izrađuju malo duže (indirektna metoda izrade). U prvoj poseti stomatologu se radi brušenje nakon čega se uzima otisak. Na osnovu otiska tehničar izrađuje fasete koje se u drugoj poseti trajno cementiraju kompozitnim cementima.

No-Prep Viniri

Kada su u pitanju no-prep viniri radi se o fasetama koje su jako tanke i čvrste, nema brušenja zuba, ali su indikacije za izradu jako sužene tako da se najčešće kombinuju sa drugim vrstama faseta.

Keramika je biokompatibilni materijal, ima dobre estetske karakteristike, postojana je tokom vremena, ne menja oblik i boju pa keramičke fasete mogu trajati preko 10 godina. Zbog ovih osobina prednost treba dati keramičkim fasetama.

Keramičke fasete

Keramički viniri predstavljaju dugotrajno rešenje u situacijama kada želimo promeniti:

 • oblik i boju zuba
 • blage nepravilnosti položaja zuba
 • prekriti oštećenja zuba
 • produžiti kratke zube
 • ulepšati Vaš osmeh

Najbolje je posetiti stomatologa i nakon pregleda, ako je postoje indikacije za izradu faseta, odlučiti se uz konsultaciju sa stomatologom koja vrsta faseta će se raditi.

Analiza osmeha i planiranje terapije vinirima

U prvoj fazi izrade vinira neophodno je da Vas pregledamo i analiziramo Vaše rendgen snimke. Obavezan i veoma važan deo terapije je razgovor sa Vama u vezi estetskih očekivanja. Shodno tome na samom početku terapije pristupamo detaljnoj analizi sadašnjeg osmeha, kako bismo uočili šta je potrebno uraditi da bismo Vam pružili savršen osmeh. Pomoćna sredstva nam omogućuju da „buduće vinire“ probamo u ustima i da, pre nego što počnemo terapiju, utvrdimo da li takav izgled zuba odgovara Vašim očekivanjima.

Izrada vinira je delikatna procedura i nije jednostavno obezbediti njihovu dugotrajnost u Vašim ustima.

Zato je potrebno uraditi precizan plan terapije koji će razmotriti i obuhvatiti sve faktore koji utiču na njihovu stabilnost i vek trajanja.

Izrada keramičkih vinira zahteva dobru procenu, iskustvo u radu i smisao za estetiku. Brušenje zuba je minimalno a ponekada nije ni potrebno. Rezultat ovakvog kvalitetnog rada je harmoničan, prirodan i lep osmeh.

Da bismo to postigli uz vinire često kombinujemo izbeljivanje zuba, bezmetalne krunice ili zahvate koji će ulepšati izgled Vaših desni.
Održavanje porcelanskih vinira podrazumeva uobičajeno čišćenje i održavanje oralne higijene, kao i sa prirodnim zubima.

Naš pristup svakom pacijentu ponaosob i obraćanje pažnje na svaki detalj u radu čine da budete veoma zadovoljni Vašim novim osmehom.

Lumineri

Lumineri su veoma tanke keramičke ljuspice koje se pomoću specijalnih cemenata bez ikakvog ili sa minimalnim brušenjem gleđi fiksiraju na prednju površinu zuba. Lumineers su proizvodi američke kompanije a postavljaju ih sertifikovani stomatolozi.

Izrađeni su od posebno čvrste i otporne vrste keramike što im omogućava da budu tanki i dugotrajni. Proizvođač na njih daje garanciju od 10 godina iako se u praksi pokazalo da mogu trajati i znatno duže.

Lumineri

Prednosti Luminera :

 • beli i pravilni zubi
 • bez brušenja zuba
 • bez bola
 • velike čvrstoće
 • izuzetno jako vezani za zub
 • garancija proizvođača 10 godina
 • ceo rad je moguće završiti u samo 2 posete
 • mogućnost fotoshopa da pacijent vidi krajnji rezultat

Sa lumineers možete da konzumirate hranu koju ste navikli jer su veoma čvrsto cementirani za zube.

Keramički viniri ili bezmetalne krunice?

Porcelanski viniri su odlična alternativa bezmetalnim krunicama, posebno u situacijama kada je potrebno rešavanje estetskih nedostataka a uz minimalno uklanjanje zubne supstance. Najčešće se postavljaju na prednje zube gde njihov izgled i estetska vrednost najviše dolaze do izražaja.

Prelep i prirodan osmeh možemo postići izradom ili keramičkih vinira ili krunica. Terapija vinirima u većini situacija daje lepše rezultate, izgled desni (ružičasta estetika) i izgled međuzubnih prostora je lepši i prirodniji, očuvano je više zubne supstance… Svi ovi detalji znatno utiču na krajnji izgled i harmoniju vašeg osmeha.