Bol posle vadjenja zuba može da se javi i ako je vađenje proteklo uredno i ne postoje druge komplikacije. Obično oko drugog ili trećeg dana nakon vađenja zuba.

Tada govorimo o alveolitu a to je poremećaj u zarastanju rane. U svakoj rani se, posle vađenja zuba formira krvni ugrušak. On štiti ranu i služi kao baza za dalje zarastanje rane, formiranje mekog vezivnog tkiva a nekoliko meseci kasnije i koštanog tkiva. 

Kada posle vađenja zuba izostane formiranje adekvatnog ugruška (dolazi do njegovog raspadanja) javlja se veoma jak, konstantan, često pulsirajući bol koji ume da se širi i preko cele vilice. Pacijenti tada neprestano uzimaju lekove protiv bolova.

Iako niste sigurni da li se nešto ozbiljno zakomplikovalo nakon vađenja zuba, ne morate da brinete. U principu bol je i jedini simptom, odnosno jedina komplikacija alveolita u većini situacija, ništa se ozbiljnije zdravstveno ne dešava. 

Naravno, neophodno je da posetite stomatologa kako bi vam bila ukazana prva pomoć i eliminisani bolovi. Stomatolog će ustanoviti da li je bol posle vadjenja zuba posledica alveolita ili neke druge komplikacije koja možda zahteva hitno lečenje. 

Terapija alveolita podrazumeva kiretažu raspadnutog ugruška u lokalnoj anesteziji i aplikaciju određenih medikamenata u ranu. U većini situacija ova jednokratna pomoć bude dovoljna i bol jenjava. Ukoliko to nije slučaj, sutradan i narednih dana, sve dok traje bol,  menja se medikament u rani bez daljih kiretaža rane. 

Bol izazvana alveolitom traje najduže do 7 dana nakon vađenja zuba.

Tag: alveolit